Ana SayfaHaberlerDünyaGazze’de büyük felaket sürüyor

Gazze’de büyük felaket sürüyor

İsrail’in 14 Mayıs 1948’de kurulmasıyla günümüzde Yahudilerin yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldıkları 15 Mayıs gününü her yıl Arapça “Felaket” anlamına gelen Nakba günü olarak anan Filistinliler, güne felaket haberleriyle başladı. İsrail hava saldırıları sabah erken saatlerde Gazze’deki kalabalık Şati mülteci kampında geniş bir ailenin bayram ziyaretine gittiği bir binayı vurdu. Tahrip olan binada, 8 çocuk ve 2 kadın hayatını kaybetti. Gazze’de uluslararası medya kuruluşlarının kullandığı bina İsrail hava kuvvetleri tarafından yerlebir edildi.

Öğleden sonra devam eden hava saldırılarında, Gazze’de Associated Press (AP) ve El Cezire ile birlikte diğer bazı basın kuruluşlarının bürolarının ve apartman dairelerinin bulunduğu yüksek katlı Al-Jalaa binası yerle bir edildi.

Binayı hedef alan hava saldırısı, İsrail ordusunun mülk sahibine binayı boşaltma emrini vermesinden yaklaşık bir saat sonra gerçekleşti.  Binanın neden hedef alındığına dair bir açıklama yapılmadı.





Gazze’de basın kuruluşlarının bulunduğu bina yerle bir oldu. Beyqz Saray basın sözcüsü, İsrail ordusunu basın mensuplarının güvenliğine dikkat etmesi konusunda uyardı.

İsrail ordusuna göre ise  Gazze’de vurulan Al-Jalaa binasında, Hamas’ın araştırma ve geliştirme birimi bulunuyordu. Bu birimin İsrail ordusuna ve sivillere karşı çok sayıda sabotaj eylemi gerçekleştirdiği açıklamasını yapan İsrail ordusu, binada Hamas’a ait başka büroların da bulunduğunu ileri sürdü.

Bayram ziyaretinde katliam

İsrail’in bu sabah Gazze’deki yoğun nüfuslu Şati mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında, geniş bir aileden sekiz çocuk ve iki kadın öldü.  Ailesini kaybeden Muhammed Hadidi gazetecilere yaptığı açıklamada, karısının ve beş çocuğunun Ramazan Bayramı’nı akrabalarıyla kutlamaya gittiğini söyledi. Hadidi ailesinin 6-14 yaşları arasındaki üç çocuğu ölürken, 11 yaşındaki çocukları kayıp.  Sadece 5 aylık oğlu Omar’ın hayatta kaldığı ve El Şifa hastanesine kaldırıldığı bildiriliyor.





Şati mülteci kampında bayram kutlaması yerine cenaze töreni: Ölen çocuklardan dördünün babası Muhammed el-Hadidi, gazetecilere, karısının ve beş oğlunun, Ramazan Bayramı için kardeşini ziyaret etmek üzere Şati’ye gittiklerini söyledi. El Hadidi, “Ellerinde silah yoktu, roket atmıyorlardı ve kimseye zarar vermiyorlardı.”  dedi. İsrail ordusu ise Şati kampında terör faaliyetleri için kullanılan bir yapıyı hedef aldığını ileri sürüyor.




Gazze’deki Şati mülteci kampında,  İsrail bombardımanında  hayatını kaybedenlerin cenazesi…

Basın mensupları, yerle bir olan binanın molozları arasında çocuk oyuncakları, bir Monopoly masa oyunu ve ayrıca Bayram yemeğinden arta kalan yenmemiş yemek tabaklarının görüntülerini geçerken, aynı binada yaşayan bir komşu Jamal Al-Naji, kendilerine uyarı yapılmadığını söyledi. Jamal Al-Naji, İsrail ordusuna hitaben isyanını şöyle ifade etti: “İnsanları yemek yerken filme aldınız ve sonra onları bombaladınız. Neden bizimle uğraşıyorsunuz?Gidin güçlü insanlarla yüzleşin.” İsrail ordusu, Jamal Al-Naji’nin isyanı hakkında bir yorumda bulunmadı. Hamas, hava saldırısına cevap olarak İsrail’in güneyine roket saldırısında bulundu.

Geçen cuma gecesi erken saatlerde başlayan şiddetli İsrail bombardımanında ise, 6 kişilik bir aile evlerinde can verdi. Gazze’de bombardıman devam ederken, gece karanlığında binlerce kişi,  BM  sorumluluğundaki güvenli bölgelere sığındı. İsrail ordusunun cuma günü erken saatlerde düzenlediği topçu birlikleri destekli hava saldırılarında, 160 savaş uçağı, 40 dakika içinde yaklaşık 80 ton patlayıcı kullandı. İsrail ordusu, Hamas’ın kullandığı geniş bir tünel ağını yok etmeyi başardığını açıkladı.

Askeri sözcü Yarbay Jonathan Conricus, ordunun askeri hedeflere saldırırken meydana gelen sivillerin can kaybından, “collateral damage- ikincil hasar” olarak bahsetti ve “ikincil hasarı” en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi.  Sözcü Conricus, sivilleri daha önceden uyarmak gibi önlemler için “bu sefer uygulanabilir değildi.” dedi.

İsrail medyasının ordu kaynaklarına dayanan haberlerine göre, İsrail ordusunun cuma gününün ilk saatlerinde düzenlediği saldırıda, Gazze’de Hamas tarafından kazılan tünel ağında düzinelerce militanı öldü. İsrail ordusu bu saldırıyı başlatmadan önce yabancı basına yanıltıcı bilgi vererek, yabancı basının Gazze’ye kara harekatı başladığı haberleri geçmesine ve Hamas militanlarının kara harekatına karşılık vermek için tünellerdeki mevzilerinde konuşlanmasına neden olmuştu.  Hamas ve İslami Cihat, 20 militanın öldüğünü doğruladı, ancak İsrail ordusu, gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu ileri sürüyor.

Geçen pazartesi günü aşırı sağcı Yahudilerin 1967 savaşında Doğu Kudüs’teki kazanımlarını kutlamak için Mescid-i Aksa yerleşkesine doğru Müslüman mahallesinden geçecek Kudüs Günü yürüyüşüne hazırlandıkları sırada tırmanan gerginliklerde, İsrail polisi ile Filistinliler çatışmış,  300’den fazla Filistinli yaralanmış, Mescid-i Aksa’ya da yansıyan şiddet olayları üzerine Hamas, İsrail yetkililerinin hiç beklemediği bir saldırıyla akşam üzeri Kudüs’e roket saldırısında bulunmuştu. Bu saldırıya İsrail’in tepkisi çok ağır oldu. Gazze’ye yapılan ilk saldırıda 9’u çocuk, 20 kişi hayatını kaybetti. Karşılıklı şiddet, Hamas’ın İsrail’i şaşırtan yoğunluktaki roket saldırıları ve İsrail’in Arap ve Yahudi karma şehirlerindeki isyanlarla tüm ülkeye yayıldı.  Dün Batı Şeria’ya da sıçrayan protestolarda, İsrail güçleri, 11 kişiyi vurarak öldürdü. İsrail kentlerindeki şiddet görüntüleri, barış görüşmeleri yıllardır rafa kaldırılmışken, yeni bir Filistin “intifada”sı başladığı izlenimi doğurdu.

ABD’li diplomat Hady Amr, Washington’un çatışmayı hafifletme çabası çerçevesinde dün İsrail’e geldi. BM Güvenlik Konseyi yarın toplanma kararı aldı ancak Mısırlı bir yetkili dün yaptığı açıklamada, Hamas yöneticilerinin kabul ettiği bir yıllık ateşkes önerisinin İsrail tarafından geri çevrildiğini söyledi.

İsrail-Hamas şiddet sarmalının başladığı pazartesi akşamından bu yana  Hamas, Gazze Şeridi’ni havadan, denizden ve karadan vuran  İsrail’in şehirlerine yüzlerce roket attı.  Gazze’de 39’u çocuk 22’si kadın olmak üzere en az 139 kişi öldürüldü;  İsrail’de ise pazartesi gününden bu yana, biri 5 yaşında bir çocuk olmak üzere toplam 10 kişi öldü.

Gazze’de 2007’de Hamas’ın kontrolü  ele geçirmesinin ardından uygulanan İsrail-Mısır ablukası nedeniyle halihazırda yaygın biçimde harap durumda olan Gazze’nin altyapısı, giderek daha da bozulma işaretleri göstererek Gazzelilerin hayatını daha da güçleştirdi.  Gazze’nin tek elektrik santralinin önümüzdeki günlerde yakıtının bitme riskiyle karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

BM’e göre, Gazzeliler halen 8-12 saatlik günlük elektrik kesintilerine maruz kalıyor ve en az 230 bin kişi musluk suyuna sınırlı erişime sahip. Yoksul ve yoğun nüfuslu Gazze’de 2 milyon Filistinli yaşıyor ve bunların çoğu günümüzde İsrail’in olan topraklardan savaşlar neticesinde ayrılmak zorunda kalan mültecilerin torunları.

Arap ve Yahudi nüfusun karma  olduğu İsrail şehirleri, her iki taraftan da çetelerin sokaklarda savaşıp birbirlerinin, mallarını yıkıp yaktığı sokak şiddetine tanık oluyor.





İsrail kentlerinde yaşayan Filistinlilerin intifadası sürüyor

Cuma günü geç saatlerde, Tel Aviv’in Acami semtindeki Arap bir ailenin evine yangın bombası atıldı.  Evde bulunan 12 yaşındaki bir erkek çocuğun  vücudunun üst kısmında orta dereceli yanıklar oluştu.  Kardeşi olan 10 yaşındaki  kız çocuğu ise  kafa travması nedeniyle tedavi edildi.

İşgal altındaki Batı Şeria’da, Ramallah’ın eteklerinde, Nablus’ta ve diğer kasaba ve şehirlerde, yüzlerce Filistinli Gazze’ye yönelik saldırıları ve İsrail’in Kudüs’teki eylemlerini protesto etti.  Filistin bayraklarını sallayan protestocular, kurdukları barikatlarda kamyon lastikleri yaktılar ve İsrail askerlerine taş attılar.  En az 10 protestocu askerler tarafından vurularak öldürüldü. Bu olaylarda 11’inci Filistinli ise, askeri bir kontrol noktasında bir İsrail askerini bıçaklamaya çalışırken öldürüldü.

Doğu Kudüs’te, genç Yahudi milliyetçilerinin olayların çıkış noktası olan Şeyh Cerrah mahallesinin sokaklarında kendilerine taş atan  Filistinlilerle ateş açtıkları görüldü.




Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah’ta tahliye kararlarını protesto eden Filistinlilere İsrail polisi yine sert müdahale etti.

İsrail’in kuzey sınırında, bir grup Lübnanlı ve Filistinli protestocu sınır tellerini kesip kısa bir süre İsrail tarafına geçince askerler ateş açtı.  Bir Lübnanlı öldürüldü.  Komşu Suriye’den İsrail’e üç roket atıldı. Bu saldırı herhangi bir can kaybı veya hasara yol açmadı.



Hamas’ın roket saldırısını haber veren sirenler çalınca İsrailliler panikle korunmaya çalışıyorlar

Doğu Kudüs’te Ramazan ayının başında,  70 kişilik 4 Filistinli ailenin Şeyh Cerrah  mahallesinden tahliye edilmesine ilişkin mahkeme kararına karşı protestolarıyla başlayan ve her geçen gün tırmanarak Gazze’de bayram ziyaretinde yemek yiyen kadın ve çocukların katledilmesine kadar varan Hamas Pazartesi İsrail’e yaklaşık 2.000 roket fırlattı.  Roketlerin çoğu füze savunma sistemi Demir Kubbe tarafından durduruldu ancak İsrail’in güney şehirlerinde hayat durma noktasına geldi. Hava trafiğinde aksamalar meydana geldi.

- Advertisment -