Ana SayfaHaberlerGazze'de tam teşekküllü kara harekatı yaklaşıyor

Gazze’de tam teşekküllü kara harekatı yaklaşıyor

Batı Şeria'nın birçok şehrinde gece boyu protestolar yaşandı. ABD'nin BM büyükelçisi, geçen hafta şiddeti kınayan kararı veto ettikten sonra bugün "masum Filistinliler korunmalı" dedi. ABC News: göre ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in operasyonlarının kapsamının genişletilmesinden haberdar değildi. UNICEF, Filistin Kızılayı ve Sınır Tanımayan Doktorlar, Gazze'deki personeliyle temaslarının kesildiğini açıkladı. Filistin Sağlık Bakanlığı: Batı Şeria'da bir Filistinli, İsrailli yerleşimciler tarafından vurularak öldürüldü. Birleşmiş Milletler: Hizbullah militanları ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar nedeniyle Lübnan'da yaklaşık 28.965 kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail Ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, hava saldırılarının Hamas’ın kullandığı tünelleri hedef aldığını söyledi.

Hagari, “son günlerde gerçekleştirdiğimiz operasyonların yanı sıra kara kuvvetleri de bu akşam operasyon sahasını genişletiyor. IDF, savaştaki hedeflerine ulaşmak için büyük bir kuvvetle hareket ediyor” ifadesini kullandı.

İsrail, Hamas’a yönelik düzenlenmesi beklenen kara saldırısı öncesinde Gazze sınırına yüz binlerce asker yığdı.

Gazze Şeridi’nin özellikle kuzeybatısındaki hava saldırıları, hava karardığından bu yana yoğunlaştı ve bölgenin internet ve mobil iletişim hizmetleri çöktü. Al Jazeera, sahadaki muhabirleriyle iletişim kuramadığını açıkladı.

Hava saldırılarının yaşandığı Gazze Şeridi’nden de İsrail tarafına roket atışları yapılıyor. İsrail medyası, Kudüs ve Tel Aviv’de sirenler çalındığını bildiriyor. İsrail’de herhangi bir hasar olduğuna dair henüz bir rapor mevcut değil.

Bu arada Amerikan hükümeti, geçtiğimiz hafta İran destekli milislerin bölgedeki ABD koalisyon güçlerine yönelik saldırılarının ardından, savaş uçaklarının Suriye’deki iki İran tesisini vurduğunu açıkladı.

The Independent’ın haberine göre ABD’li bir yetkili, saldırıların, Lübnan sınırında İran destekli Hizbullah güçleriyle çatışmalara giren İsrail ile koordineli olarak gerçekleştirilmediğini söyledi.

İsrail’in BM büyükelçisi, BM Genel Kurulu’nun “derhal ateşkes” çağrısında bulunan kararını şiddetle kınadı

Resim

Gilad Erdan, BM’nin artık herhangi bir meşruiyeti veya geçerliliği kalmadığını söyleyerek, lehte oy kullananları İsrail yerine “Nazi teröristlerinin savunulmasını” desteklemeyi tercih etmekle suçladı.

Erdan, oylamanın ardından Genel Kurul üyelerine şu şekilde seslendi: “Bu gülünç karar, ateşkes çağrısı yapma cüretini taşıyor. Ateşkes demek, İsrail’in kendisini Hamas’a karşı savunmayı bırakması, böylece Hamas’ın bizi ateşe vermesi demektir.”

Bağlayıcı olmayan kararda “derhal, kalıcı ve sürdürülebilir bir insani ateşkes” çağrısında bulunuldu ve tüm tarafların uluslararası insani hukuka uyması talep edildi.

Lübnan’daki ABD Büyükelçiliği’nden ABD’lilere ülkeyi terk etme çağrısı

Resim

Lübnan’daki ABD Büyükelçiliği, Hizbullah ile İsrail askerleri arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Amerikalılara ülkeyi bir an önce terk etmeleri tavsiyesinde bulundu:

“Dışişleri Bakanlığı, öngörülemeyen güvenlik durumu nedeniyle ticari uçuşlar devam ederken Lübnan’daki ABD vatandaşlarının ülkeden hemen ayrılmalarını tavsiye ediyor.”

“Kriz durumları için ABD hükümetinin yardımına dayanmayan bir eylem planınız olmalıdır. Bir ülkeyi terk etmek için en iyi zaman eğer mümkünse krizin öncesidir.”

UNICEF ve Sınır Tanımayan Doktorlar, Gazze’deki personeliyle temaslarının kesildiğini açıkladı

Resim

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, yaptığı açıklamada, “Gazze’deki bir milyon çocuğun güvenliğinden ve dehşet dolu, tarifsiz bir gece daha geçirmesinden ötürü son derece endişeliyim” dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından yapılan açıklamada, “sahadaki bazı Filistinli meslektaşlarımızla teması kaybettik” ifadesi yer aldı.

“El Şifa Hastanesi ve diğer sağlık tesislerine sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için özellikle endişeliyiz.”

Açıklamada şu ifadeye de yer verildi: “Gazze Şeridi’ndeki tüm tıbbi tesislerin, personelin ve sivillerin kesin olarak korunması çağrısında bulunuyoruz.”

İlham Omar: “Korkunç sonuçlara yol açacak”

Resim

ABD Temsilciler Meclisi üyesi İlhan Omar, Gazze Şeridi’ne yapılacak kara saldırısının “korkunç sonuçlara ve facia büyüklüğünde can kayıplarına yol açacağını” söyledi.

Omar, sosyal medyada paylaştığı açıklamada bu saldırının “ABD’yi hızla artan daha geniş bir bölgesel çatışmaya çekme riski taşıyacağını” söyledi.

“Kara istilası, savunulması imkansız bir insani felaketi daha da kötüleştirecek. Bu sadece giderek daha fazla Filistinli sivilin değil, İsraillilerin ve Hamas’ın elinde tuttuğu yüzlerce rehinenin ve Gazze’de mahsur kalan yüzlerce Amerikalının hayatını da riske atacaktır.”

ABD: Suriye’deki operasyonlarımızın asıl hedefi İran

Resim

ABD, Suriye’de düzenlediği saldırılarla İran bağlantılı milislerin mühimmat tedarikini hedef aldığını açıkladı.

Perşembe günü Suriye’nin doğusunda iki hedefe hava saldırısı düzenlendiğini bildiren Pentagon, bunların İran’ın Devrim Muhafızları Birliği tarafından kullanılan tesisler olduğunu açıkladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, “Hedeflediğimiz bu iki bölgenin amacı, Devrim Muhafızları ve İran destekli milis grubunun gelecekteki operasyonlarını önlemekti” dedi.

ABD’de Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı, Netanyahu ile yaptığı görüşmede ABD’nin İsrail’e desteğini yineledi

Resim

Yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü.

Johnson, sosyal medya paylaşımında “bu akşam arkadaşım Netanyahu ile konuşmak bir ayrıcalıktı” ifadesini kullandı.

Üç hafta boyunca başkansız kalan Temsilciler Meclisi, Çarşamba günü yapılan oylamada Louisiana milletvekili Johnson’ı başkanlığa seçti. Johnson’ın meclis başkanı sıfatıyla ilk eylemi, meclisten İsrail’i destekleyen bir yasa tasarısı çıkarmak oldu.

Johnson, “bu kürsüden sunduğum ilk yasa tasarısı ile sevgili dostumuz İsrail’i desteklemiş olacağız, maalesef bunu yapmakta geciktik” dedi.

Meclis, tasarıyı 10’a karşı 412 oyla onayladı. Tasarı bağlayıcı olmamakla birlikte, ABD’nin İsrail’e olan desteğini tasdik ederek Hamas’ın saldırılarını durdurmasını ve tüm rehineleri serbest bırakmasını talep ediyor.

ABD’nin BM büyükelçisi, geçen hafta şiddeti kınayan kararı veto ettikten sonra bugün “masum Filistinliler korunmalı” dedi

Resim

ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail-Filistin savaşına ilişkin kararını veto ettikten bir hafta sonra, “masum Filistinlilerin hayatlarının korunması gerektiğini” belirten bir açıklama yayınladı.

Linda Thomas-Greenfield, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Eşi, oğlu, kızı ve torunu bu hafta Gazze’de öldürülen Filistinli gazeteci Wael al-Dahdouh gibi insanların acılarına ve ıstıraplarına karşı duyarsız kalmamalıyız.”

BM personelinin, insani yardım çalışanlarının ve gazetecilerin hayatları korunmalıdır.

Bu krizde kaybedilen her bir masum canın yasını tutuyoruz. Her birinin.”

BM Genel Kurulu’nun İsrail ve Filistin’de sivillere yönelik her türlü şiddeti kınayan kararını veto eden Thomas-Greenfield, “bu kararda İsrail’in meşru müdafaa hakkından hiç bahsetmemesinin ABD’de hayal kırıklığı yarattığını” söylemişti.

Biden, Suriye’ye düzenledikleri saldırının ardından “daha fazla adım atmaya hazır olduklarını” söyledi

Resim

Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada Biden, Kongre’ye, ABD güçlerinin Suriye’de “İran Devrim Muhafızları Ordusu ve onlara bağlı gruplar tarafından komuta ve kontrol, mühimmat depolama ve diğer amaçlarla kullanılan tesislere” saldırı düzenlediğini resmen bildirdi.

ABD’li yetkililer daha önce gazetecilere, bu operasyonun Suriye’deki Tanf üssüne yapılan saldırılara karşılık olarak düzenlendiği hakkında bilgi vermişti.

Pentagon’dan Perşembe günü yapılan açıklamada, ABD personelinin bulunduğu üslerin geçen hafta Suriye’de dört kez, Irak’ta ise on iki kez saldırıya uğradığı belirtiliyordu.

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nde kara operasyonlarının devam ettiğini ve “savaşa doğru ilerlediklerini” açıkladı

IDF sözcüsü Daniel Hagari: “Piyade, zırhlı ve topçu birlikleri, hava saldırılarına eşlik edecek şekilde askeri faaliyetlere katıldı.”

“Hamas’ın deniz ve hava kuvvetleri komutanları ordu ve istihbaratın ortak operasyonlarında öldürüldü.”

İsrail ordusu, Gazze’de faaliyet gösteren tanklarının video görüntülerini de yayınladı:

Filistin Sağlık Bakanlığı: Batı Şeria’da bir Filistinli, İsrailli yerleşimciler tarafından vurularak öldürüldü

Bakanlığa göre, 40 yaşındaki Bilal Muhammed Salih, Nablus yakınlarındaki Saviya kasabasında İsrailli bir yerleşimcinin kendisine ateş açması sonucu öldürüldü.

Birleşmiş Milletler: Hizbullah militanları ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar nedeniyle Lübnan’da yaklaşık 28.965 kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Bu rakamın 23 Ekim’den bu yana yüzde 37 arttığı belirtildi.

- Advertisment -