Ana SayfaHaberlerGazze’ye kara harekatına hazırlanan İsrail’den Azerbaycan ulusal petrol şirketi SOCAR’a doğalgaz arama...

Gazze’ye kara harekatına hazırlanan İsrail’den Azerbaycan ulusal petrol şirketi SOCAR’a doğalgaz arama lisansı

İsrail, Gazze’ye kara harekatına hazırlandığı günlerde Azerbaycan’ın ulusal petrol şirketi SOCAR’ın BP ve İsrailli NewMed ile birlikte kurduğu konsorsiyuma Akdeniz’deki Leviathan sahasının kuzeyinde doğalgaz arama lisansı verdi. Üç yıl süreyle verilen arama lisansı, yedi yıla kadar uzatılabilecek. Bloomberg’de bir milyon varil Azerbaycan petrolü taşıyan bir tankerin 21 Ekim’de Ceyhan Limanı’ndan İsrail’in Eilat Limanı’na gittiği gündeme gelmişti.

İsrail Enerji Bakanlığı Pazar günü (29 Ekim), ülkenin Akdeniz kıyılarında doğal gaz aramak için altı şirkete 12 lisans verdiğini duyurdu.

Reuters’in haberine göre; Akdeniz’de bulunan İsrail’in münhasır ekonomik bölgesi içinde yer alan Leviathan doğalgaz sahasının kuzeyinde arama yapması için Azerbaycan’ın ulusal petrol şirketi SOCAR ile BP ve İsrailli NewMed’in yer aldığı bir konsorsiyuma lisans verildi.

İlk aşamada üç yıl için verilen doğalgaz arama lisansı yedi yıla kadar uzatılabilecek.

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, “Kazanan şirketler önümüzdeki üç yıl boyunca doğal gaz arama çalışmalarına benzeri görülmemiş bir yatırım yapmayı taahhüt ettiler, bu da umarım yeni doğal gaz rezervuarlarının keşfedilmesiyle sonuçlanacaktır” diye konuştu.

Reuters, Temmuz ayında SOCAR’ın BP ve NewMed ile birlikte ruhsat ihalesine ortaklaşa katıldıklarını duyurmuştu.

İtalyan Eni ile Dana Petroleum ve İsrailli Ratio Energies’in yer aldığı bir başka konsorsiyum da Leviathan sahasının batısındaki bir bölgede arama lisansı aldı.

“Bir milyon varil Azerbaycan petrolü, Ceyhan Limanı’ndan İsrail’e nakledildi”

Bloomberg, Seaviolet adlı tankerin 21 Ekim’de bir milyon varil Azerbaycan petrolüyle Ceyhan Limanı’ndan İsrail’in Eilat limanına gittiğini duyurmuştu.

- Advertisment -