Ana SayfaHaberlerGeçmişten bugüne HDP’yi ziyaret: Gül’den (2007) Kılıçdaroğlu’na (2023)

Geçmişten bugüne HDP’yi ziyaret: Gül’den (2007) Kılıçdaroğlu’na (2023)

Millet İttifakı’nın ortak Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki hafta HDP’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun HDP ziyareti, Cumhurbaşkanlarının veya Cumhurbaşkanı adaylarının ilk HDP teması olmayacak. 2007 yılında Cumhurbaşkanı adayı olan Abdullah Gül DTP genel merkezini ziyaret ederek destek istemişti. 2014 yılında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevi bırakmadan önce HDP’nin TBMM’deki odasına bir veda ziyareti gerçekleştirmiş, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ve CHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu HDP’nin adayı Demirtaş’a 1000 TL’lik bağış yapmış ve en son 2018’de CHP’nin adayı Muharrem İnce, Edirne Cezaevi’nde bulunan Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, geçtiğimiz günlerde çıktığı bir televizyon yayınında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığını destekleyebileceklerini, Kılıçdaroğlu’nun kendilerini ziyaret etmesini beklediklerini belirtti.

CHP’li yöneticiler ziyaretin önümüzdeki hafta gerçekleşeceğini, Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’yi ziyaret etme konusunda bir çekincesi olmadığını söyledi.

Bu gelişmelerin ardından İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir televizyon yayınında başka bir partinin siyasi faaliyetlerine karışamayacaklarını söyledi, geçmişte MHP ile CHP’nin ortak Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim kampanyasına bağışta bulunduğunu hatırlattı.

Gerçekten de 2014 yılında MHP ile CHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim döneminde rakibi Recep Tayyip Erdoğan ve Selahattin Demirtaş’ın seçim kampanyalarına 1000’er TL’lik bağışta bulunmuştu. Erdoğan bağışı iade ederken, Demirtaş Twitter üzerinden İhsanoğlu’na teşekkür etmişti: “Hocam zahmet etmişsiniz, teşekkür ederim, yalnız öbüründe çok ondan, hepsini bana yatırabilirsiniz, rahat olun.”

Cumhurbaşkanı adaylarının HDP’yi ya da HDP öncesi partileri ziyaretinin başlangıcı 2007’ye kadar gidiyor. O yıl Cumhurbaşkanı adayı olan Abdullah Gül, adaylık çalışması kapsamında bütün partileri ziyaret etmiş, bu arada desteğini almak için dönemin Kürt siyasi hareketinin partisi Demokratik Toplum Partisi (DTP) genel merkezine gitmiş, Eş Genel Başkan Ahmet Türk ile birlikte ortak bir basın açıklaması düzenlemişti. DTP daha sonra Genel Kurul oylamasına katılma, fakat Gül’e oy vermeme kararı almıştı.

HDP ile başka bir temas 2014’te görevi bırakan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından gerçekleştirilmişti. Abdullah Gül, görevi bırakırken mecliste grubu bulunan bütün partileri ziyaret etme kararı almış, HDP Genel Merkezi’ne giderek partililerle vedalaşmak istemişti. HDP ise genel merkezin bulunduğu bina ve çevresindeki güvenlik zafiyeti nedeniyle görüşmenin meclisteki HDP odasında gerçekleşmesini talep etmişti. Bunun üzerine Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı sıfatıyla HDP’nin TBMM’deki odasında Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

Dönemin başbakanı Erdoğan ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında 2014 yılında HDP’yi ziyaret etmeyeceğini açıklamıştı.

2015 yılında dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, Haziran 2015 seçimlerinin ardından hükümet kurma görüşmeleri kapsamında HDP Genel Merkezi’ni ziyaret etmiş, eş başkanlar Fiden Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile görüşmüştü.

HDP ile son temas 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gerçekleşti. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, adaylığının açıklanmasının ardından Edirne Cezaevi’nde bulunan Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etmişti. 

HDP ile başka bir temas 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanmıştı. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, adaylığının açıklanmasının ardından Edirne Cezaevi’nde bulunan Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etmişti. 

- Advertisment -