Ana SayfaHaberlerGel Bulgar vatandaş gel, batan geminin malları bunlar!

Gel Bulgar vatandaş gel, batan geminin malları bunlar!

Türk lirası sadece Dolar, Euro karşısında değil, diğer para birimleri karşısında da değer kaybediyor. Bir Bulgar Levası 6.5 TL olunca, Edirne’nin çarşıları, pazarları Bulgar turistlerle doldu. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan Bulgaristan’dan son dokuz ayda 800 bin kişi Türkiye’ye geldi. Market alışverişlerini Edirne’den yapan Bulgarların en çok ilgi gösterdikleri yerlerden biri de Edirne’nin Ulus Pazarı.

Trakya’nın en büyük giyim pazarı olan Ulus Pazarı, dün yine Bulgar turistlerin akınına uğradı. Pazarcı esnafı yaşanan hareketlilikten memnun.

Pazarcı esnafından Kadir Çevik pazardaki yoğunluktan mutlu olduğunu getirerek, Bulgaristan’dan gelen turistler sayesinde cirolarının arttığını söyledi. Çevik, “Şu anda pazarda işlerin yoğunluğu iyi. Pazarda genelde Bulgaristan vatandaşları var. Yurt dışından gelen vatandaşlar sayesinde iyi bir ciro yapabiliyoruz” dedi.

Pazarcı esnafından Raşit Geliş ise pazara yerli halktan çok Bulgar turistin geldiğini söylüyor.

Edirneliler artık Cuma günleri kentin dört bir yanında Bulgaristan’dan gelen turistleri görmeye alıştı. Hafta sonu tatilleri için Cuma’dan itibaren sınırı geçen Bulgar turistler meyveden, sebzeye, giyimden, temizlik malzemesine bir çok ürünü Edirne’den alıyor.


Edirne caddelerinde Bulgar plakalı araçlar

Bulgaristan’da yaşayan Rafiye Muhtarova, devamlı Edirne’ye geldiklerini belirterek, zamanı olsa her hafta alışveriş için geleceğini söylüyor:

“Bulgaristan’dan çok geliyorlar Edirne’ye alışveriş yapmaya, çünkü liranız çok düştü. Bizim paranın şu an değeri var, sizin paranın değeri yok şu anda. Buradan aldığımız zeytinin, peynirin bile tadı başka. Biz çok ucuza alıyoruz her şeyi buradan çünkü bizim paramız şu an çok değerli.”

Rafiye Muhtarova ve Cansel Süleyman

Bulgaristan’ın Filibe kentinden Cansel Süleyman da sık sık Edirne’ye alışverişe gelenlerden: “Levanın yükselmesinden çok memnunuz.  En çok evle ilgili malzemeler, kıyafetler yiyecek alıyoruz. Leva ve Euro’nun yükselmesi bizim hoşumuza gidiyor.”

Bostanpazarı’nda mağaza müdürü olarak çalışan Metin Doğan, esnaf olarak memnun ama vatandaş olarak bu durumdan memnun değil:

“Bulgarlar genelde baklava, zeytin, lokum, peynir, temizlik ürünlerine rağbet gösteriyorlar. Onlar bu durumdan çok memnun. Biz memnun değiliz ama adam 100 lira bozduruyor. 600 lira yapıyor. Bir haftalık yiyeceğini alıyor. Ama Bulgaristan’da olsa alamıyor. Bulgaristan’da bir kilo beyaz peynir 18 leva. Bir kilo tereyağı 21 leva. Adam bir kilo alacağına 2 kilo alıyor. Bu da Bulgarın işine geliyor.”


Bulgar ve Yunan turistlerin yoğun ilgi gösterdiği eczaneler Bulgarca ve Yunanca tabelalar asıyor
Baklavacı önünde kuyruk…

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk’ün verdiği rakamlara göre sadece Eylül ayında 163 bin Bulgaristan vatandaşı Türkiye’ye giriş yaptı:

“Bakanlığın sınır istatistiklerine baktığımız zaman 2021 yılı Ocak-Eylül ayı döneminde ülkemizi ziyaret eden Bulgaristan vatandaşlarının toplamı 800 bin. Bu rakamın Kasım ayında özellikle yaklaşan Noel bayramı hazırlıkları nedeniyle daha da artacağını tahmin ediyoruz.”

(Kaynak: Edirne Gazetesi, Edirne’nin Sesi,  Edirne Yenigün)

- Advertisment -