Ana SayfaHaberlerDünyaGemi yüzdürüldü ama kanal hâlâ kapalı

Gemi yüzdürüldü ama kanal hâlâ kapalı

Karaya oturduğu için Süveyş Kanalı’nı günlerdir kapatan dev yük gemisi Ever Given nihayet yüzdürülebildi, fakat kanalın açılması için hâlâ zamana ihtiyaç var.

Süveyş Kanalı’nı geçen salı gününden bu yana tıkayan 400 metre boyunda, 20 bin konteyner kapasiteli dev yük gemisi Ever Given, bir römorkör donanması tarafından günlerce itip çekildikten sonra deniz sularının yükselmesinin de yardımıyla bugünün (29 Mart) erken saatlerinde kısmen yüzer hale getirildi.  

Müjdeli gelişme, gemiyi kurtarma çalışmalarını yürüten Mısırlı kanal görevlilerinin “Allahuekber” nidaları ve kuyrukta bekleyen yüzlerce yük gemisinin korna çalmasıyla kutlandı ancak kanalın ne zaman açılabileceği henüz bilinmiyor.

Uzmanlar, kanal açılsa bile tıkanma yüzünden günlük kaybı 10 milyar dolara ulaşan dünya ticaretinin normale dönmesinin haftalar alacağını bildiriyor.

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Osama Rabie, yük gemisi şu anda yüzüyor olsa da, kanalın ne zaman yeniden açılacağı ve şu anda kanaldan geçmek için bekleyen yüzlerce kargo gemisine ne zaman geçiş izin verileceği konusunda net bir açıklama yapamadı.

- Advertisment -