Ana SayfaHaberlerGezi davasında karar çıkmadı, Kavala’nın tutukluluğu devam ediyor

Gezi davasında karar çıkmadı, Kavala’nın tutukluluğu devam ediyor

17 sanıklı Gezi Parkı davasında karar çıkmadı, yeni duruşma 22 Nisan’da. Mahkeme ayrıca davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına hükmetti. Karar oy çokluğu ile alındı, bir mahkeme üyesi karara muhalefet şerhi düştü: “Sanığın durumuna göre ölçülü olmayan tutukluluğun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşündeyim.”

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Ayşe Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman’ın da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Osman Kavala SEGBİS üzerinden katıldı

Osman Kavala ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Kavala’nın eşi Ayşe Buğra, CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Turan Aydoğan, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Onursal Adıgüzel ve Mahmut Tanal ile HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Saruhan Oluç, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TİP milletvekili Ahmet Şık duruşmayı izlemeye gelen isimler arasındaydı.

Mahkeme; Osman Kavala’nın tutukluğunun devamına ve duruşmanın 22 Nisan 2022 günü görülmesine karar verdi. Karar oy çokluğuyla alındı.

Bir hâkim karara muhalefet şerhi düştü

Karara bir hâkimin düştüğü muhalefet şerhinde, “Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra sanığın delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, tutukluluğun bir tedbir oluşu, tutuklulukta istenilen amaca 5271 sayılı CMK’nın 109. Maddesinde belirlenen adli kontrol tedbirlerinden bir veya birkaçının uygulanması ile ulaşılabileceği değerlendirilerek, sanığın durumuna göre ölçülü olmayan tutukluluğun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşündeyim” denildi.

“Toplanması gereken tek bir delil dahi toplanmamış”

Karar sonrası açıklama yapan avukat Evren İşler, “Bugüne dair söylenmesi gereken en önemli söz şu: Gezi 9 senedir yargılanıyor ama aslında yargılama faaliyeti yapılmıyor. Soyut istinatlarla başlatılan soruşturmalar, düzenlenen iddianamelerle yargılama süreci yaşanıyor. Toplanılması gereken bir tek delil dahi toplanmamış” dedi.

“Biz bu filmi daha önce iki kez izledik”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Biz bu filmi daha önce iki kez izledik. Daha önce Gezi beraat etmişti. Kendisini her şeyin üzerinde gören birisinin, Recep Tayyip Erdoğan’ın aklında, zihninde Gezi mahkûm edildiği için Gezi üçüncü kez yargılanıyor. İnsanların masumiyetlerini ispat etmeleri için daha ne yapmaları gerekir bilmiyoruz. Hâkimlerin beraat verdiği bir davada sanıkların beraat edemediği bir ülke noktasına getirdiler Türkiye’yi” diye konuştu.  

22 Nisan’da görülecek olan duruşmanın karar duruşması olması bekleniyor.

(Manşet resmi: Cem Dinlenmiş)

- Advertisment -