Ana SayfaHaberlerGündemGezi olayları MEB’in ders kitabında: “Arka plandaki güçlerin gerçek niyetlerinin gün yüzüne...

Gezi olayları MEB’in ders kitabında: “Arka plandaki güçlerin gerçek niyetlerinin gün yüzüne çıkmasını sağladı…”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ortaöğretim için hazırladığı Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi ders kitabında, 2013 yılında gerçekleşen Gezi Parkı protestoları hakkında “Gezi Parkı Olayları, organizasyonundan yürütülmesine kadar her aşamasıyla arka plandaki güçlerin gerçek niyetlerinin gün yüzüne çıkmasını sağladı” deniyor.

MEB’in ders kitabında Gezi olaylarına ilişkin bölümlerin yer aldığı sayfaları Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Yüksek Mimar Mücella Yapıcı sosyal medya hesabından paylaştı.

“Gezi Parkı Olayları, organizasyonundan yürütülmesine kadar her aşamasıyla arka plandaki güçlerin gerçek niyetlerinin gün yüzüne çıkmasını sağladı” denilen kitapta şu cümleler yer alıyor: “Türkiye’nin son yıllarda dış siyasetteki etkin yapısı, iç siyasetteki toplumsal barışı sağlamaya yönelik politikaları ve ekonomik verilerdeki yükselişin sürece etki ettiği söylenebilir. Aynı zamanda hükümetin politikalarından rahatsız olan bazı iş çevreleri, medya organları tarafından halkı kışkırtmaya çalışmışlardır. Gezi Parkı eylemlerinde farklı sermaye gruplarının iş birliğinin ve yabancı istihbarat güçlerinin etkisi olsa da eylemcilerin büyük kısmı bu etkilerden habersiz olarak kendi istekleri doğrultusunda eylemlere katılmışlardır.”

Gelişen olayların “kamuoyunda eylemcilere dair bir mağduriyet algısı oluşturduğu”nun belirtildiği kitapta, Gezi olaylarının ekonomi üzerindeki etkisi de ele alınıyor:

“Taksim Gezi Olayları döviz kuru, faiz oranları, borsa endeksi ve TCMB rezervlerine dolayısıyla Türk finans sistemine etki etmiştir. 2013 Mayıs ayından sonra döviz kuru devamlı artarken faiz oranları son dört yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. TCMB, son dört yılın en büyük rezerv kaybını yaşamıştır.”

- Advertisment -