Ana SayfaHaberlerDünyaGölde batan istihbaratçıların bulunduğu teknenin gizemi sürüyor

Gölde batan istihbaratçıların bulunduğu teknenin gizemi sürüyor

28 Mayıs'ta İtalya İsviçre sınırındaki Maggiore Gölü'nde batan teknenin hikayesi casus romanlarına benzemeye başladı. Fırtınayla batan teknede ölenlerden ikisi İtalyan istihbarat görevlisi, biri kıdemli bir eski MOSSAD ajanı çıkmıştı. Teknedeki 23 kişiden 13’ü İtalyan, 8’i İsrailliydi. Kazadan sonra sağ kurtulanların bölgeyi hızla terk etmesi şüpheleri artırdı. Teknenin battığı İtalya-İsviçre sınırı istihbaratçıların kullandığı bir geçiş güzergahı olarak biliniyor. Savcılık incelemesini sürdürüyor. Eski MOSSAD ajanı için İsrail’de düzenlenen cenazeye MOSSAD şefi de katıldı.

İsviçre Alpleri’nin güneyindeki popüler gölde batan teknede biri İsrail casus teşkilatı MOSSAD’dan eski bir ajan, ikisi İtalyan istihbarat görevlisi ve bir Rus kadın hayatını kaybetmişti.

Gölü gezmek için yola çıkan küçük teknede 23 kişi vardı.

Maggiore Gölü ve kıyı şeridi, İtalya’nın Lombardiya ve Piedmont bölgeleri ile İsviçre’nin Ticino kantonu arasında bölünmüş sınırda yer alıyor.

Lombardiya’da hem askeri hem de sivil kullanıma uygun teknolojiler üreten şirketler bulunuyor.

İsviçre birçok istihbarat mensubu için bir geçiş ülkesi olarak kabul ediliyor.

Zaten teknede bulunan hem İtalyan hem de İsraillilerin bu bölgede evleri olduğu ortaya çıktı.

Il Corriere della Sera gazetesi, bölgede İtalya ve İsrail hükümetlerine belirli bir hareket özgürlüğü verildiğini yazdı.

Bazı haberlerde tekne yolculuğundan masum bir gezi olarak bahsedilse de bazı İtalyan haber kaynaklarına göre bu İtalyan ve İsrail ajanları arasında gizli bir çalışma toplantısıydı.

‘Kıyamet üzerimize çöktü’

Kazaya atanan savcı Carlo Nocerino teknede bulunanlardan 13’ünün İtalyan ve sekizinin İsrailli olduğunu söylüyor. Sadece teknenin kaptanı Claudio Carminati ve Rus eşi istihbarat çalışanı değildi.

Kaptan ve kazada ölen Rus eşi.

Yolculuk, teknedekilerden birinin doğum gününü kutlamak için planlanlanmıştı. 15 metre uzunluğundaki “zevk” anlamına gelen bir kelime oyunu olan “Good…uria” adlı tekne aniden saatte 70 km’nin (43 m) üzerinde şiddetle esen fırtınayla devrildi.

İtalyan il Corriere della Sera gazetesine konuşan teknenin kaptanı Carminati, “Otuz saniye içinde üzerimize bir kıyamet çöktü.Tekne hemen alabora oldu ve suya düştük” dedi.

Carminati, olayı soruşturan müfettişlere geziden önce kötü hava tahmini olmadığını söyledi ama tekne planlanan dönüş saatini aşmıştı.

Savcılık hem kazan hem de kasten adam öldürme ihtimallerini soruşturuyor.

Ölenler isimleri de belli oldu. Tekne kaptanının eşi Anna Bozhkova, İtalya’da oturma izni olan 50 yaşında bir Rus kadındı.

Diğer kurbanlar; her ikisi de İtalyan gizli servisi üyesi olan 53 yaşındaki Tiziana Barnobi ve 62 yaşındaki Claudio Alonzi ve İsrailli eski MOSSAD ajanı 50 yaşındaki Erez Shimoni.

İsrail medyası ölen MOSSAD ajanının adını haber yapmaktan çekinse de İtalyan gazetelerinde isimler yer aldı.

Tekneden sağ kurtulanların bazıları kıyıya yüzerek çıkmayı başardı, bir kısmı  yardıma gönderilen ya da bölgede bulunan diğer tekneler tarafından sudan çıkarıldı.

İtalyan haber kaynakları otopsi yapılmadığını bildirmesine rağmen, tüm ölümlerin nedeni boğulma.

Kazadaki gizemi artıranlardan biri de felaketten sağ kurtulanların olay yerinden ayrılmak için acele etmeleri.

İtalyan basını, hayatta kalanların hızlı bir şekilde otel odalarından ve tedavi gördükleri hastaneden eşyalarını toplayarak bölgeden ayrıldıklarını yazdı.

Hatta teknedeki İsrailliler kiralık arabalarını bıraktılar ve Pazartesi günü onları Milano’dan alan bir İsrail uçağıyla evlerine geri götürüldüler.

Savcı Nocerino BBC’ye hayatta kalanların değil, yalnızca kurbanların isimlerinin verilmesinin normal olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi ise Çarşamba günü ölen İsraillinin emekli bir MOSSAD ajanı olduğunu doğrulamıştı.

Ofisten yapılan açıklamada şöyle denmişti: “MOSSAD, hayatını onlarca yıldır İsrail Devleti’nin güvenliğine adayan sadık ve profesyonel bir üye olan değerli bir dostunu kaybetti. Ajanstaki hizmeti göz önüne alındığında, kimliği hakkında ayrıntılı bilgi vermek mümkün değil”

Açıklamadaki tondan ölen ajanın önemli bir MOSSAD üyesi olduğu anlaşılıyor. MOSSAD ajanı Erez Shimoni’nin İsrail’deki cenazesine MOSSAD şefi David Barnea da katıldı.

Batan tekne henüz çıkarılamadı. Savcı “Şu anda gölün dibine dolanmış durumda ve onu ortaya çıkarmak iki veya üç gün sürebilir” dedi.

Teknenin batma nedeni fazla yolcu olabilir. Yalnızca 15 yolcu kapasitesine sahip olan teknede 23 kişi vardı. 

Olumsuz hava koşullarında aşırı kalabalığın kaptanın tekneyle manevra yapmasını zorlaştırdığı söyleniyor.

Savcılar, neden gemide izin verilenden daha fazla insan olduğunu ve kötü hava koşulları göz önüne alınmadan gölde yelken açmasını soruşturuyor. 

Ama gizemli hikayenin hala büyük bir kısmı belirsiz.

- Advertisment -