Ana SayfaHaberlerGRECO raporu: Türkiye yolsuzlukla mücadele tavsiyelerinin çoğuna uymadı

GRECO raporu: Türkiye yolsuzlukla mücadele tavsiyelerinin çoğuna uymadı

Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO), aralarında Türkiye'nin de dahil olduğu 46 ülkeyi kapsayan, "Milletvekilleri, hâkim ve savcılarla ilgili yolsuzluğun önlenmesi" başlıklı dördüncü tur faaliyetlerinin de değerlendirildiği yıllık durum raporunu yayınladı.

Koronavirüs salgınından dolayı yerinde incelemelerin yapılamadığı hatırlatılan raporda yer alan istatistikler 2017 ila 2020 verilerine dayandırıldı.

2019 tarihli istatistikler arasında Türkiye’nin, Avrupa Konseyi’nin tavsiyelerini en az yerine getiren ülkelerden biri olduğu kaydedildi.

Rapora göre Türkiye 2019’da, GRECO tarafından yapılan 31 tavsiyenin 74,2’sini yerine getirmedi, yüzde 19,4’ünü kısmen yerine getirdi, yüzde 6,5’ini ise tamamen uyguladı.

Önerilere en fazla uymayan grubun hakim ve savcılar olduğu yazılırken, milletvekilleri grubunda ise uyulan öneri sayısı sıfır olarak kaydedildi.

GRECO, başlı başına Türkiye’nin değerlendirildiği “Uyum” ve “Ara Uyum” başlıklı daha önceki raporlarında Türkiye’deki yapısal düzenlemelerin yargıç ve hakimlerin bağımsızlığına zarar verdiğine dikkati çekerek, bu düzenlemelerin yargıç ve hakimleri iktidar ile siyasete karşı bağımsız olma konumunda eskiye oranla daha sıkıntılı bir duruma soktuğu uyarısında bulunmuştu.

Türkiye’de milletvekilleri ile yargı mensupları arasında yolsuzluğun önlenmesi için Ankara’nın somut önlemler almadığı eleştirisi ve “genel anlamda durumun tatmin edici olmadığı” belirtilmişti.

Ülkelere çağrı: Salgında yolsuzluk riski artıyor

Yıllık durum raporunun ön sözünde, yargı mensuplarına saldırılması ya da onların siyasi çıkarlar için kullanması, gazetecilerin ya da muhalif görüşte olanların susturulması, yalan haberlerin yayılması, sosyal medyanın propaganda aracı olarak kullanılması, en temel ahlak kurallarına uyulmaması, siyasilerin anlaşamadığı kurumlarda değişikliğe gidilmesi gibi sorunlara hala birkaç ülkede rastlandığının altı çizildi.

GRECO ayrıca Covid-19 salgınından dolayı bir çok ülkede acil durum ve olağanüstü hale gidilmesiyle iktidarların daha fazla güç elde ettiğini, dolayısıyla da yolsuzluk riskinin arttığına dikkati çekti. Raporda, salgın döneminde halkın ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanırken oluşabilecek çıkar çatışmaları ve lobicilik faaliyetleri hakkında da uyarılarda bulunuldu.

Türkiye ile birlikte, Avusturya, Belarus, Belçika, Çekya, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, İrlanda, Lüksemburg, Kuzey Makedonya, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsviçre GRECO’nun mercek altına aldığı ülkeler.

Kaynak: euronews

- Advertisment -