Ana SayfaHaberlerGündemGümüşhane’de 20 yıllık AK Parti-MHP rekabetini Cumhur İttifakı bile bitiremedi: MHP kazandı,...

Gümüşhane’de 20 yıllık AK Parti-MHP rekabetini Cumhur İttifakı bile bitiremedi: MHP kazandı, AK Parti itirazıyla oylar sayılıyor

AK Parti, Cumhur İttifakı ortağı MHP’yle yarıştığı ve kaybettiği Gümüşhane’de seçim sonuçlarına itiraz etti, oylar yeniden sayılıyor. AK Parti, kuruluşundan bu yana tüm yerel seçimlerde MHP’yle karşı karşıya oldu. 2004’te katıldığı ilk yerel seçimlerde MHP’nin kazanmaması için Gümüşhane’de aday göstermeyip ANAP’ı destekleyen AK Parti, MHP’nin kazanmasına engel olamadı, 2009’da kendi adayıyla MHP’ye kaybetti, Gümüşhane’yi ilk kez 2014’te kazandı. AK Parti, Cumhur İttifakı’nın kurulmasından sonraki 2019 ve 2024 yerel seçimlerinde de Gümüşhane’de hep MHP’yle yarış içinde oldu.

AK Parti, iki dönemdir kendisinde olan Gümüşhane Belediyesi’ni ayrı adayla giren Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye kaybetti.

16 bin 75 geçerli oy kullanılan Gümüşhane’de 2014’ten bu yana belediye başkanlığını yapan AK Partili Ercan Çimen 6 bin 141 oy alırken MHP’nin adayı Vedat Soner Başer ise 6 bin 690 oyla seçimi kazandı.

549 oyla Gümüşhane’yi kaybeden AK Parti, seçim sonuçlarına itiraz etti. İtirazın kabul edilmesi üzerine belediye başkanlığı oy pusulalarının yeniden sayımına başlandı.

AK Parti 2004’te MHP kazanmasın diye ANAP’ı destekledi

Bu AK Parti ile MHP’nin Gümüşhane’de ilk karşılaşması değil. AK Parti, kuruluşundan bu yana tüm yerel seçimlerde Gümüşhane’de MHP ile rekabet halinde.

AK Parti’den önceki 1999 seçimlerinde Gümüşhane’yi MHP’nin adayı Mustafa Canlı kazanmıştı. AK Parti, 2004’te katıldığı ilk yerel seçimde Gümüşhane’de aday göstermeyerek MHP’li Canlı’nın karşısındaki en güçlü rakip olan ANAP adayı Süleyman Köprülü’yü desteklemişti.

2009’da 35 oyla kaçtı, 2014’te aldı

2009’da Canlı’nın karşısına bu defa kendi adayı Ercan Çimen’le çıkan AK Parti, seçimi yalnızca 35 oyla kaybetti.

Canlı, 2014’te dördüncü dönemi için aday olduğunda karşısında da yine AK Parti’nin adayı Ercan Çimen vardı. AK Parti bu defa seçimi kazanarak üç dönemdir MHP’de olan Gümüşhane’yi ilk kez kazandı.

2019’da ise MHP’nin adayı Sabri Varan ile yarışan Çimen, 10 bin oyun üzerinde bir farkla ikinci kez belediye başkanlığını kazandı. Bu seçimde 1999-2014 yılları arasında MHP’den Gümüşhane Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Canlı da İYİ Parti adayı olarak seçime girmiş yüzde 10’la üçüncü olmuştu.

- Advertisment -