Ana SayfaHaberlerGündem14 Mayıs 2023 seçimleri: En heyecanlı beş ayın kronolojisi

14 Mayıs 2023 seçimleri: En heyecanlı beş ayın kronolojisi

6 Şubat depremleri gölgesinde başlayan seçim kampanyasında heyecan ve tansiyon her geçen gün arttı. İttifaklar içi tartışmalar, son anda çekilen adaylar, terör, LGBT suçlamaları, havada uçuşan kaset iddiaları… Kampanyada gittikçe sertleşen bir dil kullanan Erdoğan, seçim kampanyasını “sonuçlara saygı” mesajı ve Ayasofya’da kapattı. Kampanya boyunca kalp işaretini kullanan Kılıçdaroğlu ise son gün Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret etti.

6 şubat 2023’de meydana gelen ve son yüzyılın en büyük depremi olarak kabul edilen Kahramanmaraş merkezli depremler, seçim tarihinin ötelenmesi ihtimallerini doğurmuşsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 Mart 2023’de seçim kararını canlı yayında imzalayarak seçimlerin 14 mayıs 2023’de yapılmasını resmileştirmişti.

Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması kararından bu yana seçim ve deprem gündemi hep iç içe oldu. Depremde hayatını kaybedenler, yıkılan şehirler, yetimler, dullar, evlatsız ve evsiz kalanların hazin tablosu, zihinlerde hep diri kaldı. Bu anımsanması eziyet, sert ve haşin hatıralar başlarda siyasilerin seçim hazırlıkları yaparken biraz itidalli hareket etmelerine yol açsa da bu matem ve ihtiram havası fazla uzun sürmedi. 

Çok geçmeden mitinglerde kullanmayacağız dedikleri müziklerin sesi memleketin her yerinden duyulur oldu. Her tarafa bayraklar, flamalar ve pankartlar asıldı. Uzun araç konvoyları gürültülü ve patırtılı bir şekilde şehirleri turladı. 

İşte o uzun beş ayın hikayesi

18 Ocak: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Ocak 2023’de AK Parti Grup Toplantısı’nda seçimlerin tarihini 14 mayıs 2023 olarak açıkladı.

6 Şubat: Kahramanmaraş merkezli iki deprem 11 ilde büyük yıkımlara yolaçtı.

13 Şubat: Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda deprem nedeniyle seçimlerin bir başka zaman yapılması gerektiğini 

söyledi.

21 Şubat: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle seçimlerin ertelenmesi tartışmasıyla ilgili olarak “Sandıktan kaçmayız” dedi.

27 Şubat: Erdoğan Adıyaman’da ‘helallik’ istedi: Maalesef arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik dedi.

2 Mart: Cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi amaçlı toplantı sonrası Altılı Masanın ortak aday metnine imza atan İYİ Parti lideri Meral Akşener, “Şahsi hırslar Türkiye’ye tercih edildi. Masa notere dönüştü. İYİ Parti ölümle sıtma arasında bir tercihe zorlandı” diyerek Millet İttifakı’ndan ayrıldı. Meral Akşener, CHP’li Belediye Başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na adaylık çağrısında bulundu.

3 Mart: Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş sosyalmedyahesaplarından CHP lideri Kemal kılıçdaroğlu’na desteklerini bildirdiler.

Mart : İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in açıklamalarının ardından Millet İttifakı’nın beş üyesi Saadet Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Yaklaşık 5 saat süren toplantı sonrası yapılan açıklamada “Yarının Türkiye’sini inşa ve ihya etmekte kararlıyız. Bizler, 85 milyon insanımızın hiçbir ferdini dışarda bırakmadan, hiç kimsenin kalbini kırmadan, güvenini boşa çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz” dendi.

6 Mart: İYİ Parti Millet İttifakı aday belirleme toplantısına katılma kararı aldı. 6 Mart Pazartesi günü Saadet Partisi Genel Merkezinde yapılan toplantıda ittifakın cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olmasına karar verildi ve karar Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından açıklandı. İttifakın diğer partilerinin liderlerinin seçimin kazanılması halinde cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı açıklandı.

10 Mart: Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kararını canlı yayında imzaladı. Seçimlerin 14 Mayıs 2023’de yapılması resmileşti.

11 Mart: HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldıklarını açıkladı.

12 Mart: Seçim gününe ilişkin bazı uygulama ve yasakların yer aldığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararları ResmiGazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin yapılacağı 14 Mayıs’ta oy verme başlangıç saati 08.00, bitiş saati 17.00 olarak belirlendi.

14 Mart: Resmi Gazete’de yayımlanan seçim takvimine göre, cumhurbaşkanı adaylığı için YSK’ye yapılacak başvurular 19 Mart’ta başlayacak. Siyasi partiler ise milletvekili aday listelerinin YSK’ye teslimi 9 Nisan olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan takvim kapsamında seçimin başlangıç tarihi 18 Mart olarak belirlendi.

22 Mart: Emek ve Özgürlük İttifakı 14 Mayıs’ta cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararı aldı. Açıklamayı HDP eş başkanı Pervin Buldan okudu.


22 Mart: Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatma davasında ‘sözlü savunma seçim sonuna bırakılsın’ talebini reddetti.

24 Mart: Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı’na katıldı

Cumhurbaşkanlığı için 100 bin imza toplayan Fatih Erbakan’ın liderliğini yaptığı Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı’na katıldı. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, cumhurbaşkanı adaylığı sürecini sonlandırdığını bildirdi.

24 Mart: HÜDA PAR milletvekili seçimlerine AK Parti listesinden girme kararı aldı.

26 Mart: Cumhurbaşkanı adaylığına süresi içerisinde başvuran Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun başvuruları oy birliğiyle kabul edildi.

29 Mart:  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP’nin kendi amblemi ve milletvekili adaylarıyla parlamento seçimlerine gireceğini açıkladı.

31 Mart: Millet İttifakı’nın 13. Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İstanbul’daki ofisinde görüştü.

31 Mart : Zeytinburnu’ndaki İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına yapılan silahlı saldırı sonrası Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Tehditlerini vazife bilerek üzerimize gelen kurşunları çek; eğer geleceksen, sen gel!” dedi.

Nisan : Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce’ye teklif yapıldığını söyledi.

Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’nun canlı yayında yaptığı açıklamaların ardından  sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. İnce paylaşımında, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile partimizi ziyareti sırasında; deprem bölgesini, sandık güvenliğini ve trolleri konuştuk. Kendisi tarafından bana ittifak ile ilgili hiçbir teklif yapılmamıştır. ifadelerine yer verdi.

9 Nisan: Partiler aday listelerini YSK’ya teslim ettiler.

10 Nisan: Türkiye İşçi Partisi (TİP) 53 seçim bölgesinde aday çıkardı.

14 Nisan: Hüda-Par genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Diyarbakır’daki  açılış töreninde Erdoğan’a hitaben, ”Seni Başkan yapacağız’ dedi

17 Nisan: Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından ‘’Kürtler’’ başlıklı bir video yayınladı. 2 gün sonra yayınladığı ‘’Alevi’’ Başlıklı videosu 3 gün içinde 100 milyon izlenme sayısını geçti.

17 Nisan: Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs’taki seçimlerde yurt içi ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmenin oy kullanacağını açıkladı.

25 Nisan: DSP genel başkanı Önder Aksakal “Kemal Kılıçdaroğlu 1937’de ayaklanmanın Seyit Rıza’nın güncel versiyonudur, bugünkü görevi budur. O bölgede özerk bir yapıyı oluşturmak için Cumhuriyeti kuran partiye Cumhuriyeti yıktırmak için verilmiş bir görevdir. Artık bunu görmemiz gerekiyor, kiminle, Amerika’yla birlikte, FETÖ’ylebirlikte, PKK eliyle ve HDP ile…” ifadelerini kullandı.

25 Nisan: Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında rahatsızlandı, söyleşi yarıda kesildi. Bir süre sonra tekrar başlayan program Erdoğan’ın “Üzerinize afiyet midemi üşütmüşüm” açıklamasının ardından sona erdi.

26 Nisan: İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tarafından gözaltına alınan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde Yeşil Sol Parti adına Kocaeli’den 13. sıra milletvekili adayı olarak gösterilen Ayten Dönmez Çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

28 Nisan: HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Kılıçdaroğlu’nudestekleyeceğiz

.

29 Nisan: Ahmet Şık, Selahattin Demirtaş ve HDP’ye ilişkin sözleri nedeniyle özür diledi

Sosyal medyada yayılan ve bazı haber kanallarında yayımlanan görüntülerde Ahmet Şık, “Selahattin (Demirtaş) bugün canımıza okumuş. Güya aynı ittifaktayız. Selahattin’i çıkar HDP’den ortada HDP kalmaz. Bu ülkenin Türk faşisti var. Bir de Kürt faşistiyle uğraşamam” demişti.

4 Mayıs: Giresun’da halka seslenen Erdoğan, “Sizler liderinizi ne soğana, ne patatese    kurban etmezsiniz” dedi

3 Mayıs: Hüda-Par’ın Trabzon’da açtığı stand saldırıya uğradı.

4 Mayıs: Ak Parti Diyarbakır 1. Sıra milletvekili adayı Galip Ensarioğlu: Devlet, sürekli Öcalan’la görüşüyor

5 Mayıs: AK parti Urfa 1. Sıra adayı Bekir Bozdağ: İmralı’ya giden heyet yok yalan söylüyorlar.

7 Mayıs: Erzurum’a giden Ekrem İmamoğlu’nun mitingine taşlı saldırıda bulunuldu. İmamoğlu alanda güvenliğin sağlanması için polise çağrı yaparken “Vali, Emniyet Müdürü hepiniz hakkında suç duyurusunda bulunacağım” dedi. İmamoğlu güvenliğin sağlanması için konuşmasını sonlandırdı. Alanda toplananlar hükümet istifa diye sloganlar attı.

mayısKılıçdaroğlu, ‘Erdoğan 1 milyar dolar indirdi’ iddiasının araştırılmasını istedi.

11 Mayıs: Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce adaylıktan çekildi.

11 Mayıs: KONDA anketi: Kılıçdaroğlu yüzde 49,3, Erdoğan yüzde 43,7. Araştırma hükümete yakın medya organlarının tepkisinin çekti.

11 Mayıs: Kemal Kılıçdaroğlu’dan Rusya’ya açık uyarı: “Deep fake içerikler ve kasetlerin arkasında siz varsınız”

12 Mayıs: Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, suikast tehdidine karşı Samsun mitinginde çelik yelek giydi. CHP içerisinden bir kaynak Kılıçdaroğlu’na saldırı düzenlenebileceği istihbaratı alınmasının ardından güvenlik önlemlerinin artırıldığını söyledi.

Perşembe günü de gazeteci Merdan Yanardağ sosyal medya hesabından Gürcistan’dan bir ekibin Kılıçdaroğlu’na suikast düzenlemek için Türkiye’ye giriş yaptığını ileri sürmüştü.

12 Mayıs: Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti. Kan ve çadır satma tartışmalarının odağındaki Kızılay Başkanı KeremKınık, 14 Mayıs seçimlerine iki gün kala istifa etti.

12 Mayıs: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajda, “Gerektiğinde 15 Temmuz gecesi olduğu gibi, hayatımız pahasına istiklal ve istikbalimize sahip çıkarız” ifadelerini kullandı

13 Mayıs: Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na : “Sen Putin’e saldırırsan ben buna eyvallah etmem.”

13 Mayıs: Erdoğan: Bu CHP LGBT’cidir, bu İYİ Parti LGBT’cidir, bu HDP LGBT’cidir. Onlarla beraber yol yürüyenler bunlara hayır diyemediklerine göre onlar da LGBT’cidir.

13 Mayıs: Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçim öncesi internet ve sosyal medyada sahte içeriklerin yayılmasında Rusya’nın sorumluluğu olduğuna ilişkin ellerinde somut kanıt olduğunu söyledi.

13 Mayıs: saat 18:00’da 24 saatlik seçim yasakları başladı.

13 Mayıs: Erdoğan, Ayasofya Camii’nde Kuran okudu, konuşma yaptı.

- Advertisment -