Ana SayfaHaberlerGündem2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM’de ne yaşandı?

2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM’de ne yaşandı?

2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde, seçime geçebilmek için Anavatan Partisi milletvekillerinin genel kurula katılmaları gerekiyordu. Fakat parti, son anda milletvekillerini genel merkeze çekince seçim yapılamadı. Sadullah Ergin o gün yaşananları anlatıyor.

DEVA Partisi Genel Sekreteri Sadullah Ergin Karar TV’de Ali Bayramoğlu, Yıldıray Oğur ve Elif Çakır’a konuk oldu. Ergin, 2007 yılında 367 krizi yaşandığında AK Parti ile ANAP görüşmelerinin perde arkasını ve o dönem hazırladıkları anayasa taslağının mutfağını anlattı.

Ergin’in sözleri şöyle:

“367 ile ilgili söylentiler başladığı zaman Anavatan Partisi’yle görüştük. Erkan Mumcu genel başkan. Grup başkanvekilleri Süleyman Sarıbaş’la görüşme yaptık. Onlar bize şartlar sundu. Şu şartları sağlarsanız biz genel kurula girer 367’yi sağlarız, oy kullanmayız.

“Neydi istedikleri? Anayasayı değiştireceğimizi taahhüt edeceğiz, cumhurbaşkanını halkın seçmesini taahhüt edeceğiz, milletvekilliği süresinin 5 yıldan 4 yıla indirildiğini taahhüt edeceğiz. Meclis’te bir araya gelecek partilerin oy toplamları yüzde 10’u bulursa onlar da cumhurbaşkanı adayı önerebilecekler. Böyle talepleri vardı. Biz bunları karşılayacağımızı ifade ettik.

“Ben grup başkanvekili olarak açıklama yaptım. Genel Başkanınız açıklasın dediler. Tayyip Bey Meclis’e geldi, aynı mahiyette beraberce bir basın açıklaması daha yaptık. Problem kalmadı dedik.

“Ama öğlen saati oldu, ANAP milletvekillerini genel merkezine çekti. Bu olağan dışı bir şeydi. Arada ANAP Genel Başkanıyla birtakım görüşmeler yapılıyor. Mehmet Ağar Bey’in adı geçiyor. Birtakım şeyler söyleniyor. Kesin bir şey söylemek şu aşamada bizim açımızdan mümkün değil, ama oralarda birtakım temaslar oluyor. ANAP bizimle yapmış olduğu mutabakatı bir tarafa bırakarak genel merkeze çekiyor milletvekillerini, kapıları kapatıyorlar ve genel kurula çıkmalarına müsaade etmiyorlar milletvekillerinin.

“Bunun üzerine erken seçim kararı alındı. Mutabakat bozulmasına rağmen söz verdiğimiz taahhütü yerine getirdik..”

- Advertisment -