Ana SayfaHaberlerGündemABD'de 'cinsel yolla bulaşan' Zika vakası

ABD’de ‘cinsel yolla bulaşan’ Zika vakası

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), hızlı yayılması ve tedavi edici ilacının olmaması üzerine, pazartesi günü küresel çapta acil durum ilan etmesine yol açan Zika virüsü, ABD'de bir kişiye cinsel ilişki yoluyla bulaştı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Teksas eyaletine bağlı Dallas kentinde, bir kişiye cinsel ilişki yoluyla Zika virüsü bulaştığını açıkladı. Venezuela’dan gelen biriyle cinsel ilişki yaşayan kişiye Zika virüsü bulaştığı, adı açıklanmayan kişinin, hastanede tedavi altında olduğu belirtildi.

Anneye bulaşması halinde bebekte beyin hasarına neden olan Zika virüsünün genellikle sivrisineklerden geçtiği tahmin ediliyordu. Ancak daha önce yaşanan iki vaka, hastalığın cinsel yollarla da bulaşabileceği ihtimalini ortaya çıkarmıştı. 

Tedavi ve aşısı yok

Sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüsü, yeni doğan bebeklerde beyin hasarına neden oluyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Güney Amerika ülkeleri, sivrisineklerin bulaştırdığı ve kusurlu doğumlara neden olan Zika virüsüyle mücadele için vatandaşlarına hamile kalmamaları tavsiyesinde bulunuyor.

 

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyuldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bölgesel kuruluşu Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Batı Yarımküre'de Kanada ve Şili hariç en az 20 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin kusurlu doğumlara neden olduğu sanılan Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulunmuştu.

- Advertisment -