Ana SayfaHaberlerGündem'Adada çözüme bir yılda ulaşılabilir'

‘Adada çözüme bir yılda ulaşılabilir’

 

Başbakan olduktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapan Binali Yıldırım, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi.

Binali Yıldırım ve Mustafa Akıncı, yaptıkları görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

Binali Yıldırım, şöyle konuştu: 

“Kuzey Kıbrıs her zaman adil ve inisiyatif alan taraf olmuş. Kalıcı çözüm, yalnızca atı başlıktan ibaret değil. Kalıcı çözüm eşitliğe ve geleneğe inançla mümkün olabilir. Tarafların birbirlerini ortak olarak görüp, birlikte yaşama bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Garantör ülke olarak Türkiye, bu güzel adada yaşayan iki halkın arasında siyasi bir çözümün önümüzdeki bir yıl içinde ulaşılabileceğine inanmaktadır. 

Çözüm her iki tarafa da yarayacak ve adanın gerçek potansiyelini ortaya çıkaracaktır. 

Türkiye’de ne olacaksa Kuzey Kıbrıs’ta da olacak. Gerek altyapı gerek diğer şeyler Türkiye’nin kabiliyetinde olan her şeyi bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. 

Türkiye her şart altında Kıbrıs Türkü’nün yanında olacaktır. Adada huzur ve istikrarın yerleşmesi, refahın arttırılması yönünde kararlı çalışmalara devam edeceğini, 
Kıbrıs Türk halkının, halkının selametinin sağlanmasını yönünde ahdi ve tarihi sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğimizi belirtiyorum.”

Akıncı, şu ifadeleri kullandı: “Biz Kıbrıs’ta bu yarım asırlık sorunu bir yere bağlamak için var gücümüzle çalışacağız, bunu iyi niyetle yapacağız. Hedefimiz bu yılın sonunda da bir çözüme ulaşmak. Ancak kendimiz için de çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Toplumsal gelişimimizi daha sonraya aktarmak lüksüne sahip değiliz. Toplumsal gelişimimizi sağlarsak Avrupa Birliği’ne girdiğimizde rekabetle başedebiliriz. Demokrasisi ve ekonomisi güçlenen bir Kuzey Kıbrıs, geleceğimizin teminatıdır.”

Kaynak: NTV

- Advertisment -