Ana SayfaHaberlerGündemAhıska Türkleri yeni konutlarında

Ahıska Türkleri yeni konutlarında

Ukrayna'dan Erzincan'ın Üzümlü ilçesine 25 Aralık 2015 ve 3 Mart 2016 tarihlerinde iki ayrı kafile halinde getirilen 151 aileden oluşan 616 Ahıska Türkünün ardından 513 kişilik üçüncü kafileden ilk grup, Ukrayna'nın Slavyansk şehrinden alınarak, Türk Hava Yollarına (THY) ait uçak ile Erzincan'a getirildi.

 

Erzincan Havalimanı'nda, Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkan Vekili Ertan Buyruk, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Dede Musa Baştürk,  Emniyet Müdürü Doğan İnci ile bazı kurum müdürleri tarafından çiçeklerle karşılanan aileler, gümrük işlemlerinin ardından otobüslerle Üzümlü ilçesine götürüldü.

 

Vali Kahraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, yüzyıl içinde 4 defa sürgün gören Ahıska Türklerine 2015 yılında Ukrayna ile yapılan anlaşmayla Türkiye'nin sahip çıktığını belirterek, şunları söyledi:

 

"Ahıskalı kardeşlerimizi kabul ettik. Onların yaşadığı heyecanı biz de burada yaşadık. Onlar yeni vatanlarına, asıl vatanlarına kavuşuyorlar. Biz burada iğneden ipliğe kadar tüm ihtiyaçlarını görüyoruz. Kendilerini öz vatanlarında gibi rahat ettirmeye çalışacağız. 46 aile 171 kişi geldi, 350 kişi de yarın gelecek. Kafile kafile soydaşlarımızın gelişi devam edecek. Soydaşlarımızın Türkiye'de Erzincan'da kabulü ve Üzümlü'de kabulü için misafir olmayacaklar, öz yurtlarına geldikleri için artık misafir değiller."

 

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov da daha önce defalarca sürgün yaşamış bir toplum olduklarını belirterek, "Bu, aileler için inşallah son tatlı sürgün sayılır. Eninde sonunda Ahıskalılar öz ana vatanlarına geldiler." dedi.

 

  "12 yaşımdan beri hayalimdi"

 

Kafilede yer alan Ahıska Türklerinden Zülfiye Muhammetova ise Türkiye'de yaşamanın çocukluk hayali olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

 

"Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bütün devletimize bizi kabul ettiği için, bizi düşündüğü için çok teşekkür ederiz.  Çok gurur duyuyorum. 12 yaşımdan beri bir hayalimdi bu. Çok şükür bugünlere de ulaştık, çok mutluyuz. Allah razı olsun herkesten. Bütün Türk halkına da teşekkür ederiz, bizi kabul ettiği için. İnşallah vatan sahibi olduk."

 

- Advertisment -