Ana SayfaHaberlerGündemAK Parti MKYK'da kritik yetki devri

AK Parti MKYK’da kritik yetki devri

 

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında teşkilâtlardaki atama yetkisine dâir önemli bir değişiklik yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkanlığı döneminde MKYK tarafından Teşkilâttan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısına devredilen "İl ve ilçe teşkilâtlarını görevden alma ve atama yapma" yetkisi tekrar MKYK'ya devredildi.

 

Teşkilâtlarla ilgili karar alma yetkisi bir genel başkan yardımcısında olmasına rağmen uygulamada ilgili genel başkan yardımcısı bu yetkiyi genel başkanla birlikte ve onun onayıyla kullanıyor. Bu değişiklikle bu iki ismin de bu konudaki yetkileri sınırlandırılmış oldu.

 

AK Parti kulisleri sabahtan hareketlendi

 

MKYK üyelerine toplantının sabah 9.30'da yapılacağı duyuruldu. Toplantı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun programında ise saat 10.00'da yer aldı. Ancak toplantı başlamadı. Gecikmenin Davutoğlu'nun Katar ziyaretinden sabah saat 5:00 sıralarında dönmesi nedeniyle olduğu düşünüldü. Bir süre sonra da MKYK üyelerinin toplantıda yetki devri değişikliğini gündeme getireceği öğrenildi.

 

Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre yetki devri, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu dâhil 51 üyesi olan MKYK'da 47 ismin imzasıyla gündeme getirildi. Toplantı başlamadan önce 47 MKYK üyesi teşkilâtlardaki atama yetkisinin tekrar MKYK'ya devredilmesini talep eden bir yazıyı imzaladı. Yazı ardından Davutoğlu'na iletildi. Davutoğlu da toplantıya geldiğinde, "Bunu ben öneriyorum, ilk imza benim" dedi ve imzasını attı. 

 

MKYK'da Erdoğan'a yakın isimler ağırlıkta

 

AK Parti MKYK'sı 12 Eylül 2015'te yapılan son parti kongresinde yeniden şekillenmişti. "Ağabeyler" olarak tanımlanan, partinin kurucuları ve üç dönem milletvekilliği yapmış isimler ile genç ve yeni isimler harmanlanmıştı. Son MKYK'yı oluşturan 51 ismin ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talepleri doğrultusunda şekillendiği belirtilmişti.

 

AK Parti'nin kuruluşundan bu yana her olağan kongre sonrası MKYK toplantısında yetki teşkilâttan sorumlu genel başkan yardımcısına veriliyordu. Son kongreden sonraki ilk MKYK toplantısında da yetki devri yapıldı. Şimdi bu yetki geri alındı ve MKYK'ya verildi.

 

"Teknik bir mesele, kriz yok"

 

MKYK sonrası açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Teşkilâtlarla ilgili yetki MKYK’ya aittir. MKYK yetkisini teşkilât başkanına devretmişti. Bugün alınan kararla tekrar MKYK’ya alındı. Yani MKYK yetkisini geri aldı. Bunun bir değişiklik, çok radikal bir tutum gibi ele alınması doğru değil. Bu teknik bir meseledir. Teşkilâtlar AK Parti siyasetinin ana dinamiğidir. AK Parti'de teşkilâtlarla ilgili kararlar hiçbir zaman ertelenmez. Gereken hassasiyet gösterilir. Daha geniş bir takvimde ele alınması için böyle bir karar alındı. Herhangi bir kriz söz konusu değil. Karar oy birliğiyle alındı, ilk imza Başbakan'dan" dedi.

 

Sözcü Çelik, yetki devrinin "neden şimdi yapıldığı" sorusu üzerine AK Parti’nin bir bütün olduğunu ve kriz yaşanmadığını söyledi; "Bu kararda MKYK'ya güven esastır. MKYK’nın partinin en üst karar organı olarak bu kararları alması esastır. Bir kriz durumu yok. Bir kriz olursa ben size söyleyeceğim" diye konuştu.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -