Ana SayfaHaberlerGündemAK Parti’nin 3. Genel Başkanı Binali Yıldırım

AK Parti’nin 3. Genel Başkanı Binali Yıldırım

 

Türkiye'yi 14 yıldır yöneten ve bugüne kadar bir olağanüstü, 5 olağan büyük kongre yapan AK Parti'de, 2. Olağanüstü Büyük Kongre Arena Spor Salonu'nda toplandı. Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongre Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Ataş, yapılan yoklamada büyük kongre yeter sayısının sağlandığını belirterek, kongresinin resmi açılışını yaptı. Binali Yıldırım, bin 282 delegenin imzasıyla tek aday gösterildi.

 

Divan Başkanı Bekir Bozdağ, kayıtlı delege sayısının bin 470, oy kullanan delege sayısının bin 411, geçerli oy sayısının bin 405, geçersiz oy sayısının ise 6 olduğunu açıkladı. 

 

Yıldırım, bin 405 delegenin oyuyla AK Parti Genel Başkanlığı'na seçildi.

 

Yıldırım 3. genel başkan oldu

 

Kongrede, önce Başbakan Davutoğlu, ardından genel başkan adayı Binali Yıldırım konuşma yaptı. Daha sonra da seçimlere geçildi.

 

Oylama, genel başkan adayı ve partinin diğer yönetim organları olmak üzere iki tur şeklinde gerçekleştirildi.

 

Kongrede, parti kademelerinde görev yapan yönetici pozisyonundaki 800'e yakın kişiyle gerçekleştirilen istişare sonucunda teşkilât tarafından tek aday gösterilen Bakanı Yıldırım, 27 Ağustos 2014'ten bu yana, 20 ay 25 gündür AK Parti Genel Başkanlığı'nı sürdüren Davutoğlu'ndan görevi devraldı ve AK Parti'nin 3. genel başkanı oldu.

 

Erdoğan'ın mesajı okundu

 

Salonda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da mesajı okundu. Erdoğan mesajında, AK Parti ile görevi gereği bağı kesilse de gönül bağının sürdüğünü ve süreceğini söyledi.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkür eden Erdoğan, yeni başbakana da ilk görevini hatırlatmış oldu. Erdoğan, yeni anayasa vurgusu yaptı.

 

Cumhurbaşkanı'nın mesajını partililer ayakta dinledi ve mesaj salonda büyük alkış aldı.

 

"Gönül bağım kesilmedi"

 

Erdoğan'ın mesajı:

 

"AK Parti'nin Sayın Genel Başkanı, yurt içinden ve yurt dışından kongreye katılan kıymetli misafirler siyasi hayatım boyunca birlikte yol yürüdüğüm, mücadele ettiğim, nice başarılara birlikte imza attığım kıymetli kardeşlerim, hanımefendiler, beyefendiler ve sevgili gençler sizleri en kalbi duygularımla, saygıyla, muhabbetle, hasretle selâmlıyorum.

 

Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün AK Parti'yle hukuki bağım kesilmiş olabilir ama sizlerle gönül bağım hiçbir zaman kesilmedi, inşallah hiçbir zaman da kesilmeyecek.

 

Önümüzdeki dönemde yeni Anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları çerçevesinde Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı'yla siyasi kadrosu arasındaki iklimi olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum.

 

Yakın siyasi partimizin en önemli demokratik olgunluklarından biri olarak değerlendirdiğim AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi'nin başarılı geçmesini diliyorum.

 

AK Parti kadrolarının teveccühüyle seçilecek yeni genel başkanı ve parti yönetim organlarında sorumluluk üstlenecek arkadaşlarımı şimdiden tebrik ediyorum.

 

Kurulduğu günden beri kaderi ülkenin ve milletin kaderiyle özleşen AK Parti için bu kongreyi hizmet yarışında bir devir teslim anı, güç ve motivasyon tazelenmesi olarak görüyorum."

 

 

Tek aday olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Binali Yıldırım da kongre salonuna geldi.

 

Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte partilileri selamlâdı. Binali Yıldırım, yanına gelen torunları Bahar Sena, Erva Eda, Ali ve Elif Köylübay ile fotoğraf çektirdi.

 

Daha sonra da Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile salona girdi ve partililerle selâmlaştı.

 

Davutoğlu ve Yıldırım salonda yan yana oturuyor.

 

"AK Parti, Tayyip’in partisidir"

 

Kongrede Divan Başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuşmasında, "AK Parti'nin tek bir lideri vardır, o da Cumhurbaşkanı Erdoğandır" dedi. Bozdağ'ın konuşmasından satır başları şöyle:

 

"Siyasette AK Parti, artık bir dünya markasıdır. AK Parti’yi kuran, başarıdan başarıya koşturan, her seçimde milletimizin AK Partimize gönülden destek vermesini ve dua etmesini sağlayan, AK Parti’yi Türkiye ve dünya markası yapan AK Parti’nin ve Türkiye’nin lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı şahsım, divan, delegelerimiz, salonda olan ve olmayan bütün partililerimiz adına sevgi, saygı, şükran, minnet ve dua ile anıyor ve selâmların en güzeli Allah selamı ile selâmlıyoruz.

 

Sayın Cumhurbaşkanım, biliyoruz ki fiziken aramızda olmasanız da manen aramızdasınız.

 

Halkımızın bize tanıttığı adıyla AK Parti, Tayyip’in partisidir; kurumsal olarak var oldukça da Tayyip’in partisi olmaya devam edecektir. AK Parti’yi Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Cumhurbaşkanımızı da AK Parti’den ayrı düşünmek ve ayrı düşürmek mümkün değildir.

 

"Tek lider Cumhurbaşkanı Erdoğan"

 

AK Parti’nin tek lideri vardır; o da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğandır. 

 

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da AK Parti’nin lideri seçilmiş Cumhurbaşkanı ile AK Parti hükümetinin uyum içinde el ele çalışması, Türkiye’nin gücüne güç katacaktır.

 

Sayın Cumhurbaşkanım, yolun, yolumuz; davan, davamız; hedeflerin, hedeflerimizdir.

 

Sayın Cumhurbaşkanım, AK Parti ve AK Parti hükümeti, size ve AK Parti’nin kuruluş ilkelerine sadakatle açtığınız yolda ve gösterdiğiniz istikamette yürümeye, hedeflerinizi bir bir gerçekleştirmeye, aziz milletimize ve ülkemize durmaksızın hizmet etmeye ve bu kutlu yolculuğa devam edecektir."

 

Kongrenin yapıldığı Arena Spor Salonu'nu sabahın erken saatlerinden itibaren doldu. Sadece genel başkan adayı Binali Yıldırım'ın seçim bölgesi İzmir'den 100 ün üzerinde otobüs ile partililer Ankara'ya geldi. Aynı zamanda Yıldırım'ın memleketi Erzincan'dan da çok sayıda otobüs kaldırıldı.

 

Salona 3. genel başkan adayı Binali Yıldırım'ın fotoğrafları ile kongrenin ana teması olan "Kutlu yürüyüşe devam" ve "Durmadan 100 yıla", "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" yazılı pankartlar asıldı.

 

Üzerinde Binali Yıldırım'ın fotoğraflarının yer aldığı afişler ön planda. Bunlardan bazılarında, "Can Türkiye'ye heyecan geldi", "Hatay yolların ustasıyla", "Kutlu yürüyüşümüze Binali Yıldırım ile devam", "Türkiye'nin meydanları rengarenktir yolları. Bizler dava erleriyiz haykırırız sevdamızı" yazılı.

 

5 bin 800 polis görev yaptı

 

Kongre için hem salonda hem de salon çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kongrenin yapıldığı Ankara Spor Salonu ve civarında alınan yoğun güvenlik önlemleri kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün bütün birimlerinden 5 bin 800 polis görev yaptı. 19 Mayıs spor yerleşkesi ve civarı bariyerlerle kapatılırken, oluşturulan ilk halkadan itibaren vatandaşların detaylı üst aramasına tâbi tutulduktan sonra girişlerine izin verildi. Protokol ve delegeler Gar Kavşağı'nda kurulan kapama noktasından içeri alındı.

 

Öte yandan kongre nedeniyle, il dışından 900 otobüs geldi.

 

Hava durumuna göre kongre süresince bir polis helikopteri yerdeki birliklerin koordinasyonuna yardımcı oldu.

 

Kapanan yollar

 

Kongre sona erene kadar, Cumhuriyet Caddesi (Gar Kavşağı-Baruthane Kavşağı arası ile giriş ve çıkışları), Hipodrom Caddesi – Talatpaşa Bulvarı (Ulaştırma Kavşağı ile Opera Köprüsü arası tüm giriş ve çıkışlar/Gar Kavşağı alt geçit dâhil) ve Kazım Karabekir Caddesi'nin Ulaştırma Kavşağı ile İstanbul Caddesi arasındaki bölümü trafiğe kapatıldı.

 

Ulus Tren Garı'nın Cumhuriyet Caddesi'ne bakan ana giriş kapısı ise kapatıldı, ilgili alana sadece biletli yolcular alınıyor. Saat 05:00'ten itibaren kongre sona erene kadar da banliyö trenleri, Ankara Gar İstasyonu'nda durmadı. 

 

Yurtdışından misafir davet edilmedi

 

Kongreye yaklaşık 50 bin teşkilât üyesi katıldı.

 

Kongre için bastırılan 6 bin davetiye, Mısır, İsrail, Bangladeş, Suriye ve Rusya hariç yurt içindeki büyükelçilere, misyon şeflerine, tüm sivil toplum örgütlerine, sendikalara, HDP hariç siyasi partilere gönderildi.

 

Zaman darlığı gerekçesiyle yurt dışından herhangi bir misafir davet edilmedi.

 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile partinin kuruluşundan bu yana görev yapan il başkanları, 22, 23, 24 ve 25. dönem milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları da kongreye davet edildi.

 

Kaynak: Al Jazeera

 

- Advertisment -