Ana SayfaHaberlerGündemDavutoğlu: Vaatlerin tümü gerçekleşti

Davutoğlu: Vaatlerin tümü gerçekleşti

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, reform tanıtım toplantısında konuştu. Seçimler öncesi hükümetin verdiği tüm sözleri yerine getirdiğini anlatan Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözleriyle başlayan tartışmaya bir kez daha değindi.

 

"7 Haziran'dan bu yana ülkemize eş zamanlı saldırılar başlatan terör örgütleriyle mücadele ediyoruz" diyen Başbakan, "Bunlar başka bir hükümetin arkasına sığınacağı mazeretler olabilirdi. Biz olmadık, olmayacağız. İcraatlarımıza devam ediyoruz" dedi.

 

Türkiye'nin eş zamanlı olarak istikrarı sürdürdüğünü ve kamu güvenliğini sağlamaya devam ettiğini anlatan Davutoğlu, "Tüm negatif çabalara rağmen Türkiye geriye doğru tek adım atmayacaktır" diye konuştu.

 

'Yüzde 30 erken bitti'

 

Davutoğlu, "AB ile vardığımız anlaşma ve bütçe görüşmeleri gibi öncelikler nedeniyle, üç aylık reformlarımızın yüzde 30'luk kısmını erteledik ama 6 aylık reformların yine yaklaşık yüzde 30'unu erkenden gerçekleştirdik" diye konuştu.

 

"2015'te orta vadeli program beklentimize paralel olarak yüzde 4 büyüdük" diyen Başbakan, "Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler ortalamasının iki katı büyüdük. G20 ülkeleri arasında en hızlı dördüncü büyüme oranı bizde. Büyürken insanımızın ekmeğini de büyüttük, refah seviyesini yükselttik. 6,5 milyon istihdam arttırdık" diye devam etti.

 

'Enflasyon 7 ayın en düşüğü'

 

"14 yıllık hükümetlerimiz döneminde enflasyonu tek haneye indirdik" diyen Başbakan, "Mart ayında yüzde 7,46 seviyesinde gerçekleşen enflasyon, son 7 ayın en düşük seviyesinde. İnanıyoruz ki yıl boyunca daha da azalacak" ifadelerini kullandı.

 

"14 yıllık başarımızın arkasında ahde vefa yatmaktadır" diyen Başbakan, "Reformların ve vaatlerin takibi için internet sitesi kurduk; reformlar.gov.tr adresinden vatandaşlarımız takip edebilir" dedi.

 

"Bugün itibarıyla vaatlerin tamamını gerçekleştirdik" diyen Başbakan, "AB ile müzakereler kapsamında birtakım yasal düzenlemelere öncelik vermiş olmasak, daha da erken tamamlardık. İnşallah Haziran'da da huzurunuza çıkıp vizesiz Avrupa ile karşınıza çıkacağız" dedi.

 

Tamamlanan reformlar

 

Başbakan, "Reformlarda hem işgücü hem de sermaye verimliliğini artırmayı hedefliyoruz. Eğitim ve işgücü verimliliğine o yüzden önem verdik" diye konuştu.

 

"Çıraklık eğitimini zorunlu kapsama alıyor ve kadınların istihdamını artırıyoruz" diyen Davutoğlu, "850 bin kadın memurun doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçirdikleri süreyi memuriyet kıdemine ekleme kararı aldık" diye devam etti.

 

Anne ve babaya, çocuğu okul yaşına gelene kadar kısmî süreli çalışma seçeneği sağlandığını belirten Başbakan, "İlk doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün yarı zamanlı çalışıp tam çalışma ücreti almalarını sağladık. Evlat edinenler de doğuma bağlı haklardan yararlanabilecek" dedi.

 

İlk kez iş bulan gençlerin bir yıl süreyle asgari ücretlerini karşıladıklarını anlatan Başbakan, "Bu yıl 200 bin gencimiz bundan faydalanacak" diye konuştu.

 

Meslek lisesi ve stajyer öğrencilere asgari ücretin yüzde 30'unun ödeneceğini anlatan Davutoğlu, "Stajyerlerimize doğrudan 260 liraya kadar destek sağlıyoruz. GSS'leri lisans mezunları için 25 yaşına kadar biz karşılıyoruz. Üniversite öğrencileirnin kısmi zamanlı çalışmaları için önlerindeki engeli kaldırdık" diye anlattı.

 

Girişimcilere destek

 

Kendi işini kurmaya girişen gençlere 50 bin liraya kadar destek, 100 bin liraya kadar kredi taahhütünün de hayata geçtiğini anımsatan Başbakan, "Yüzde 85 oranında kefalet ve yılda 75 bin liraya kadar gelir vergisi muafiyeti sağladık" diye konuştu. Başbakan, her yıl 10 bin genç girişimcinin bu imkandan yaralanmasını beklediklerini anlattı. 

 

Sanatsal ve sportif faaliyetlere proje bazlı karşılıksız destek verdiklerini anlatan Başbakan, "Taşeron işçilerimizi, belirli kriterlere uymaları halinde kamuda istihdam edeceğiz. Söz vermiştik, yaptık. Sadece asıl işte çalışanlara istihdam vereceğiz demiştik ama yardımcı işlerde çalışanları da kapsayacak şekilde genişlettik" diye devam etti.

 

Başbakan, "Konut sahibi olmayan vatandaşlara yüzde 20, 15 bin lirayı geçmeyecek şekilde, gençlere de 5 bin liraya kadar çeyiz hesabı desteği sağlıyoruz" dedi.

 

Yargı reformu

 

"Ar-Ge ve tasarım alanında da düzenlemeler yaptık. Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştirerek etkinliğini artırdık" diyen Başbakan, yargı reformuna dair şunları söyledi:

 

"Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını gözümüz gibi koruyoruz. Geçen sene 17 Nisan'da yargı reformu paketini açıklamıştık. İstanbul Tahkim Merkezi'ni faaliyete geçirdik. Bilirkişi kanunu da TBMM'ye sevk edildi. Adli Tıp kurumunu yeniden yapılandırıyoruz. Siyasi etik kanun teklifini de TBMM'ye sevk ettik. Hem etik hem üslup açısından siyasetimize seviye gelmesini umuyoruz."

 

Emekli aylıklarında yüzde 11 artış olduğunu anlatan Başbakan, "Asgari ücrete yüzde 30 artış sağladık. 24 bin esnafımıza faizsiz kredi sağladık. Yemde ve gübrede KDV'yi kaldırdık" dedi. Davutoğlu, "İşverenlere günlük 85 lira, çalıştırdığı kişi sayısına göre aylık 100 liraya kadar destek sağladık. Esnafa da sağlayacağız" diye devam etti.

 

Eğitim reformu

 

2016 Şubat ayında 30 bin yeni öğretmen atandığını söyleyen Başbakan, "2002'den bu yana eğitime harcanan bütçeyi 10 katına çıkardık. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin burslarını 400 liraya çıkardık. Burs ve öğrenim kredisi tutarı yüksek lisans öğrencileri için 800 liraya, doktora öğrencileri için 1200 liraya çıkarıldı. 25 yaşını doldurmamış öğrencilere pasaport bedeli yok. " diye devam etti.

 

Gelecek 3 ayın vaatleri

 

Başbakan, gelecek 3 ayda tamamlanacak reformlara ilişkin vaatlerini de sıraladı. Vaatlerin başında Yeni Anayasa ve vizesiz AB geldi.

 

Başbakan, kamu denetçiliği kurumu ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu haklarının artırılması için çalıştıklarını belirtti.. İş mahkemelerinin yapısı ve işleyişine dair çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Davutoğlu, "Kamu hizmetlerinin etkinliğini artırmak için kurumlar arası yetki mükerrerliğinin kaldırılması" yönündeki çalışmayı da anlattı.

 

"Eğitim alanında yüksek öğretim reformu hazırlanıyor" diyen Başbakan, "Eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması için çalışılıyor. Rehabilitasyona erişim kolaylaşacak. Vergi usül kanununun düzenlenmesi çalışmaları da sürüyor" diye devam etti.

 

Avrupa Birliği'ne vize muafiyeti

 

Başbakan, "Vize muafiyeti çerçevesinde 72 gerekliliğin 43'ünü tamamladık. Geriye kalan idari ve yasal düzenlemeler kısa sürede tamamlanacak. Haziran sonu itibarıyla vizesiz seyahat imkanı sağlanacak" dedi.

 

Sivil, milli, yeni Anayasa

 

Başbakam Yeni Anayasa çalışmalarına da değindi. "Özgürlükçü, demokratik, adil bir Anayasa sağlanmalıdır" diyen Davutoğlu, "1 yıllık takvim öngörmüştük ancak komisyon çalışmaları, özellikle CHP nedeniyle akamete uğradı. En kısa sürede tüm kesimlerin kabul edeceği sivil bir milli anayasa yapacağız inşallah" diye konuştu.

 

"Milleti değil devleti tanımlayan bir Anayasa yapacağız" diyen Başbakan, "Her hafta akademisyenlerle, siyasilerle, devlet tecrübesine sahip arkadaşlarla istişare halindeyiz.AK Parti bünyesinde oluşturduğumuz Anayasa komisyonu kısa sürede yazımı tamamlayacak" diye konuştu.

 

Davutoğlu, "Yeni Anayasa için vatandaşlarımızın onayını isteyeceğiz. Türkiye'nin hızını kesen değil, önünü açan, yerli, milli, sivil bir Anayasa'yı hep birlikte yazacağız inşallah" diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -