Ana SayfaHaberlerGündemAlmanya: İncirlik izni verildi

Almanya: İncirlik izni verildi

 

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Rainer Arnold, Türkiye'nin Alman vekillere Adana'daki İncirlik Üssü'nde konuşlu Alman askerlerini ziyaret etme izni verdiğini söyledi. Reuters'a konuşan  Arnold, "Onay, parlamento savunma komitesinin sekreterlik ofisinde" dedi.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de kararı memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Steinmeier, Türkiye'nin bu kararının ilişkileri "bir nebze daha iyileştirdiğini" söyledi.

 

Alman vekillerin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerleri ziyaret etme talebi, Almanya parlamentosunun 1915 Olayları'nı 'Ermeni soykırımı' olarak nitelemesi üzerine reddedilmişti. Her iki konu da iki ülkenin ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.

 

Olayın geçmişi

 

İncirlik'i ziyaret etmek isteyen bir grup Alman milletvekili ile Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe izin istemiş ancak Türkiye buna onay vermemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman siyasetçilerin İncirlik Üssü'ne alınmamasıyla ilgili, "Şu aşamada askeri olmayan heyetlerin, özellikle de siyasetçilerin İncirlik'e ziyaretini uygun görmüyoruz" demişti.

 

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen İncirlik'teki Alman askerlerini ziyarete gitmek isteyen Alman parlamenter heyetine izin verilmemesinin ardından bizzat kendisinin İncirlik'e geleceğini açıklamıştı. Alman Bakan, 1 Temmuz’da 250 Alman askerini ziyaret ettikten sonra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la da bir araya gelmişti.

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu son olarak, Alman yetkililerin İncirlik'e yapmak istedikleri ziyaret hakkında, "Alman vekillerin İncirlik’e yapmak istediği ziyaret bundan sonra Almanya’nın atacağı adımlara bağlıdır. Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz bu ziyareti sağlarız. Aksi takdirde kusura bakmasınlar, tarihimzle hadsiz şekilde oynayanların hassas bölgelerimize ziyaret etmesi mümkün değildi, izin vermeyiz" demişti.

 

Kaynak: Reuters

- Advertisment -