Ana SayfaHaberlerGündemAlmanya'ya 'soykırım' tepkisi

Almanya’ya ‘soykırım’ tepkisi

 

Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirmesinin ardından Türkiye, Berlin Büyükelçisini istişareler için Ankara'ya çağırdı. Başbakan Binali Yıldırım, "Hatalı bir karardır, geçmişimiz bellidir" dedi, "Türkiye bu kararı asla kabul etmiyor" diye de ekledi.

 

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da, kararın Türkiye için yok hükmünde olduğunu söyledi, "Türkiye bu karara her platformda gereken cevabı verecek" dedi. 

 

"Bu mesele siyasetçilerin ya da parlamentoların değil tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir" diyen Kurtulmuş, "İddiaların soykırım olarak nitelendirilmesi tarihi bir hatadır" ifadelerini kullandı.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu başka ülkeleri karalamak değildir" diye konuştu.

 

3 partiden ortak deklarasyon

 

AK Parti, CHP ve MHP ise Almanya'nın kararına karşı ortak deklarasyon hazırlıyor.

 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yerinden söz alarak, Alman Federal Meclisinin (Bundestag), Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısıyla ilgili ortak deklarasyon hazırlanmasını önerdi.

 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da bu yönde görüş bildirdi.

 

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, "Birinci Dünya Savaşı'nın özel koşulları içerisinde Türkler ve Ermenilerin yaşadıkları karşılıklı acıların, diğer ülkeler parlamentolarında siyaset konusu olmasını, herhangi bir uluslararası mahkeme kararı olmadan bunların 'soykırım' olarak nitelendirilmesini doğru bulmuyorum." ifadesini kullandı.

 

Hamzaçebi, daha sonra grup başkanvekilleriyle görüşmek üzere birleşime ara verdi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -