Ana SayfaHaberlerGündemAmedspor’a Bursa’da ırkçı karşılama: Taraftarlar ve oyuncular saldırya uğradı, Beyaz Toros ve...

Amedspor’a Bursa’da ırkçı karşılama: Taraftarlar ve oyuncular saldırya uğradı, Beyaz Toros ve Yeşil pankartı açıldı

Bursaspor-Amedspor karşılaşması için Bursa’ya gelen Amedspor oyuncuları ve taraftarları ırkçı saldırılara maruz kaldı. Karşılaşmanın öncesinde başlayan ırkçı saldırılar, karşılaşma esnasında ve sonrasında da devam etti. Bursaspor tribünlerinden yoğun bir şekilde bıçak, mermi dahil maddeler fırlatıldı, taraftarlar 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen "Beyaz Toros" ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın pankartlarını açtı.

Deprem nedeniyle ertelenen Bursaspor-Amedspor karşılaşması, bugün (5 Mart) Bursa’da oynandı. Ancak Amedspor’a karşı yapılan ırkçı saldırılar nedeniyle futbola dair herhangi bir şey görülemedi.

Karşılaşmadan bir gün önce Bursa’ya gelen Amedspor taraftarlarının kaldığı otelin önünde toplanan Bursaspor taraftarları, ırkçı sloganlar ile birlikte ses bombası ve havai fişek patlattı.

Karşılaşmadan önce Instagram’dan canlı yayın açan Bursaspor taraftarları, Amedspor taraftarı olduğunu söyledikleri bir gence hakaretler ederek, elinde Bursaspor atkısı ile zorla özür dilettiler.

Isınmak için sahaya çıkmak isteyen Amedsporlu oyuncular, sahada bulunan taraftarların ve Bursaspor oyuncularının saldırısına uğrayınca soyunma odasına girmek zorunda kaldılar.

Yeşil ve Beyaz Toros pankartları

Stadyuma giriş yapan Bursaspor taraftarları tribünlere “Vatanına göz dikeni ez oğlum” gibi pankartların yanı sıra 90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen “Beyaz Toros” ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım‘ın pankartlarını açtı.

Bazı taraftarlar tarafından sahaya mermi ve bıçak da fırlatıldı.

Karşılaşmanın başlangıç saatinde tekrar sahaya giriş yapan Amedspor oyuncuları, sahaya fırlatılan yabancı maddeler nedeniyle ancak polis kalkanlarının altında sahaya giriş yapabildiler.

Fırlatılan yabancı maddeler oyunculara isabet etti

Bursaspor tribünlerinden fırlatılan yabancı maddeler Amedspor oyuncularına isabet etti.

Karşılaşmanın devam ettiği esnada Bursaspor tribünlerinde bulunan bir kişi, Amedspor taraftarı olduğu iddiasıyla Bursasporlu taraftarlar tarafından feci şekilde darbedildi.

Oyunculara soyunma odasında saldırı

Amedsporlu oyuncuların bulunduğu soyunma odasına yönelen Bursaspor taraftarı, Amedsporlu oyunculara saldırdı. Yaşanan saldırı sonrası Amedsporlu oyunculardan yaralananlar oldu.

İçişleri Bakanı Soylu: Soruşturma başlatıldı

Yaşananlara tepki gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pankartlarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve ilgili kamu görevililerinin açığa alındığını duyurdu. 

Bakan Soylu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları ifade etti:

“Bursa’daki futbol müsabakasında, futbol seyrinin dışındaki görseller kabul edilemez ve spor ile bağdaştırılamaz. Bu görsellerin stada sokulmasında zafiyet gösteren kamu görevlileri ile ilgili soruşturma başlatılmış ve ilgili kamu görevlileri açığa alınmıştır.” 

Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu

Diyarbakır Barosu, maç esnasında halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, hakaret ve görevi kötüye kullanma suçlarının işlendiğini belirterek suç duyurusunda bulundu. 

Diyarbakır Barosu, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Amedspor kafilesine yönelik, Bursaspor ile deplasmanda oynanacak müsabaka nedeniyle bulundukları otelin önünde ırkçı eylemlerde bulunanlar hakkında ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik veya Aşağılama (TCK 216/1-2)’, ‘Genel Güvenliği Kasten Tehlikeye Sokma (TCK 170)’ ve ‘Hakaret (TCK 125)’; tedbir almayanlar hakkında da ‘Görevi Kötüye Kullanma (TCK 257)’dan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapıldı.”

Maçın ardından sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yapan Amedspor Kalecisi Cantuğ Tekin, kendisinin bir polis çocuğu olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“O kadar cisim fırlatıldı ama beni en çok yaralayan Türkiye haritalı cisim oldu. Milliyetçilik yapacağım derken ülkesinin değerlerinin yerlere fırlatılması bir polis çocuğu olarak beni çok yaraladı”

- Advertisment -