Ana SayfaHaberlerGündemAnkara’dan Gine’ye seçim kutlaması, ABD’ye sessizlik

Ankara’dan Gine’ye seçim kutlaması, ABD’ye sessizlik

Joe Biden’ın zaferini ilan etmesinin ardından dünyanın her yerinden tebrik mesajları geldi. Yeni ABD başkanını şu ana kadar tebrik etmeyen liderler listesinde Putin, Suudi kralı, Çin lideri Xi Jinping, Bolsonaro, Orban ve Obrador ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan da var. Bugün Gine'de 18 Ekim'de gerçekleşen seçimlerin kesinleşmesi üzerine bir tebrik mesajı yayınlayan Dışişleri Bakanlığı da ABD'deki seçimlerle ilgili henüz bir açıklama yayınlamadı.

Joe Biden’ın zaferini ilan etmesinin ardından dünyanın her yerinden tebrik mesajları geliyor.

Yeni ABD başkanını şu ana kadar tebrik etmeyen liderler listesinde Putin, Suudi kralı, Çin lideri Xi Jinping, Bolsonaro, Orban ve Obrador ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan da var.

Seçim sonuçları hakkında Ankara’dan henüz hiçbir resmi açıklama yapılmazken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu sabah katıldığı bir televizyon programında ABD seçimlerine ilişkin sorulan bir soru üzerine, “Türkiye, ABD’nin yeni yönetimiyle NATO müttefiklerini ilgilendiren konularla ilgili çalışmayı sürdürecektir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Gine’deki seçimler için kutlama mesajı

ABD Başkanlık Seçimleri’ne ilişkin diplomatik sessizlik sürerken, Dışişleri Bakanlığı tarafından Gine’deki seçimlere ilişkin bir tebrik mesajı yayınlandı.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan kutlama mesajında şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Sayın Alpha Condé’yi tebrik ediyor, seçim sonuçlarının dost ve kardeş Gine halkına hayırlı olmasını diliyoruz. Gine’de 18 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçları 7 Kasım’da Gine Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanmıştır. Önümüzdeki dönemde siyasi sürecin toplumsal uzlaşı temelinde ve Gine halkının beklentilerini karşılayacak kapsayıcı bir anlayışla yürütüleceğine inanıyoruz.”

Mesajın dikkat çekici taraflarından biri, Ankara’nın Gine’nin yeni cumhurbaşkanını tebrik etmek için Anayasa Mahkemesi açıklamasını beklemiş olması. Bu ayrıntının Dışişleri Balanlığı açıklamasına konması, ABD seçimleri için de Trump’ın yaptığı itirazların sonucunun bekleneceğine yorulabilir.

- Advertisment -