Ana SayfaHaberlerGündemArkeologlar Palmira’ya dönüyor

Arkeologlar Palmira’ya dönüyor

 

Pazar günü Esed rejimi, Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle Palmira’yı IŞİD’den geri aldı. Bugün de arkeologlar UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki antik kente giderek, Palmira’nın ne kadar hasar aldığını tespit etmeye başlayacak.

Palmira’daki AFP muhabiri Bel Tapınağı gibi pek çok eserin parçalara ayrıldığını, ancak kentteki çoğu yapının ise korunduğunu belirtti. Muhabire göre, savaştan önce 70 bin kişinin yaşadığı, antik kentin yanındaki yerleşim yeri ise tenha ve yıkık.

Suriye'nin tarihi eserlerden sorumlu yetkilisi Memun Abdülkerim, Palmira’nın beklediklerinden çok daha iyi durumda olduğunu söyledi. “En kötüsünü bekliyorduk. Palmira’yı tamamen kaybedebilirdik. Ne kadar keyifli olduğumu anlatamam” dedi.

‘Rejim de suçlu’

Tarihçi Maurice Sartre, Palmira’nın henüz sadece yüzde 15-20’sinde kazı çalışması yapıldığını hatırlattı. “Şimdiye kadar araştırılmayan ve yağmaya uğrayan mezarları, bilim adına sonsuza kadar kaybettik” dedi.

Esed rejiminin kentteki bütün hasardan dolayı IŞİD’i suçlayacağını belirten Sartre, örgütün kenti ele geçirmesinden önce rejim askerlerinin de Palmira’yı yağmaladığını söyledi.

‘IŞİD en çok kaybı verdi’

Mayıs 2015'te IŞİD'in eline geçen Palmira, örgütün antik kentte yaptığı yıkımla dünya gündemine oturmuştu.

Rejim güçleri, belirli aralıklarla antik kenti ve hemen yanındaki Tedmur ilçesini geri almak için saldırılar düzenlese de başarılı olamamıştı. 27 Şubat'ta yürürlüğe giren geçici ve kısmi ateşkesle birlikte rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Tedmur'u geri almak için operasyon başlatmıştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Palmira çevresindeki çatışmalarda en az 400 IŞİD üyesi ile birlikte 188 asker veya rejim yanlısı milisin öldüğünü belirtti. Gözlemevi, IŞİD’in kurulduğu günden bu yana tek bir savaşta en fazla kayıp verdiği yer olarak Palmira’yı gösterdi.

Putin’den Esed’e tebrik

Rus lider Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’i telefonla arayarak tebrik etti. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı, “Palmira’nın özgürleşmesi gibi başarılar, Rusya’nın desteği olmasaydı olmazdı” dedi. Esed de “Zafer, Suriye ordusu ve müttefiklerinin terörizmle savaştaki etkisini gösteriyor” ifadesini kullandı.

IŞİD’e karşı yeni üs olacak

Suriye ordusu, antik kentin Rakka ve Deyr Ezzor’daki IŞİD mevzilerine karşı yapılacak operasyonlarda yeni bir üs olarak kullanılacağını açıkladı.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

- Advertisment -