Ana SayfaHaberlerGündem‘Avrupa kendi değerlerine ihanet ediyor’

‘Avrupa kendi değerlerine ihanet ediyor’

 

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’in makalesi Bloomberg’de ‘Avrupa kendi değerlerine ihanet ediyor’ başlığıyla İngilizce, İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais’te ‘Avrupa bir karar vermeli’ başlığıyla İspanyolca yayımlandı.

 

Makalede Brüksel’in 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye ve Ankara’nın AB ile ilişkileri için bir dönüm noktası olduğunu belirten Çelik, “Brüksel’in bir aday ülkede demokrasiye yönelik –ve 241 masum insanın ölümüne neden olan- en ciddi saldırıya verdiği zayıf tepki,  AB’nin bir ortak olarak güvenilirliği ve demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı hakkında ciddi soru işaretlerine neden oldu” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Çelik, Türk halkının Avrupalı liderlerden beklediği desteği alamadığını belirtti. Tarafsız birinin ‘ama’ ve ‘eğer’ gibi kelimelerle gelen kınamaları gördükten sonra, darbecilerin mağdur olduğunu düşünebileceğini ifade etti.

 

Daha önce de Mısır’da darbe yapan Sisi’yle görüşmek için AB yetkililerinin acele ettiğini hatırlatan Çelik, bu durumun Avrupa’da popülizm, tecritçilik ve yabancı düşmanlığının yükselmesiyle ilgili olduğunu belirtti.

 

“Her zamankinden daha büyük zorluklarla yüzleşen Avrupa’da popülistler, kendi vatandaşlarının hayatlarını etkileyen gerçek sorunları çözmek yerine Türkiye’ye saldırmayı tercih etti” ifadesini kullanan Çelik, buna karşın Türkiye’nin yapıcı ve profesyonel bir tutumla müşterek sorunların çözümü için gayret sarf ettiğini belirtti. Bakan, AB’nin finansman sağlamamasına ve Türkiye vatandaşları için vize serbestisi tanımamasına rağmen, Ankara’nın göçmen krizi konusundaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini hatırlattı. Türkiye’nin ‘terörist gruplarla mücadele’yle de Avrupa’nın güvenliğine katkıda bulunduğunu ifade etti.

 

Çelik, Avrupalı liderler Türk hükümetine saldırsa da, AB üyeliğinin Ankara için hâlâ stratejik bir hedef olduğunu belirtti. “Çifte standartlar ya da yanlış tutumlar bizi durduramaz” ifadesini kullandı.  

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -