Ana SayfaHaberlerGündemAvrupa'ya 'yol ayrımı' mesajı

Avrupa’ya ‘yol ayrımı’ mesajı

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, vize serbestisi için terör tanımının değiştirilmesiyle ilgili şart koşan Avrupa Birliği'ne (AB) sert tepki gösterdi. Avrupa ülkelerini PKK'ya destek vermekle suçlayan Erdoğan, "Birliğin ikircikli tutumundan vazgeçmesini bekliyoruz. Ya ilişkilerimizi geliştirip ilerleteceğiz ya da kendimize yeni bir yol çizeceğiz" dedi.

 

"Türk Siyasi Tarihinde Yerli ve Milli İrade Programı"na katılan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

 

"Terör örgütünü muhatap alacak kadar küçülmeye razıysa…"

 

"Terörle mücadeledeki terör konusundaki tavrımızı yumuşatmalıymışız. Ya bana bak, siz ne zamandan beri Türkiye’yi idare etmeye başladınız ya? Kim size bu yetkiyi verdi? Bunlar nasıl demokrat, nasıl demokrasiye inanıyor, anlamak mümkün değil. Benzer bir sözü ismini bir daha zikretmeme kararı aldığım, ana muhalefetin başındaki zat da söylüyor. Terör örgütü, siyasi uzantısı ne diyorsa bunlar da aynı şeyi tekrar ediyor. Bangladeş’te idam kararı alan yönetimin bir benzeridir bu ana muhalefet. Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti devleti yerine terör örgütünü muhatap alacak kadar küçülmeye razıysa bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Terör örgütüne nasıl bakıyorsak onların tezlerini savunanlara da aynı gözle bakarız."

 

"Bugün terör örgütünü yanına alan yarın bir terör saldırısına razı demektir."

 

"İki gülücüğünüze bu vatanın kıymetlerini değişmeyiz"

 

"Bunları besliyor, avro’ları veriyor, silahları veriyor, gidip Türkiye’yi bölün diyorlar. Ya siz bunları bizim bilmediğimizi mi sanıyorsunuz? İki gülücüğünüze bu vatanın kıymetlerini değişmeyiz, bunu böyle bilin." 

 

"Biz bu meselenin üstesinden geliriz ama Avrupa ülkeleri bunun altından kalkamaz."

 

"Terör tanımını yumuşat, terör tanımını değiştir demek, bu işten vazgeç demektir."

 

"Sınırın diğer tarafını temizlemek için hazırlıklarımızı yapıyoruz"

 

"Kilis’te yaşanan sıkıntılar sebebiyle sınırın diğer tarafını temizlemek için gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ama henüz müttefiklerden, özellikle de bölgede silah gücü olan ülkelerden arzu ettiğimiz desteği alabilmiş değiliz. Kilis için, DAEŞ ile mücadele için hazırlıklarımızı yapıyoruz ama müttefiklerimizden keyifleri el vermediği için daha ne bekleyeceğiz? Arzu ettiğimiz desteği bulamadık. Öyleyse kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Gerekli adımları atmaktan da çekinmeyeceğiz. Kilis meselesi bir turnusol vazifesi görecektir. Moskova’ya, Paris’e düşmüş muamalesi yapmayan hiçbir ülkenin samimi olduğuna inanmıyoruz. Kilis'i umursamayan veya Kilis'i umursamayanı, Halep'i umursamayanı biz de umursamama hakkına sahibiz. Özellikle Avrupa Birliği organlarının ve kimi ülkelerin Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki mevcut üslûpları ve onların bu üslûpları, tarzları karşısında ne müttefiklerle ne de ahlâkla anlaşmaz yapısıyla anlaşmamız mümkün değil. Kendisi için hak gördüğünü, bizim için lüks gören, kabul edilmez bulanların yaptıkları işin adı açık söylüyorum ikiyüzlülüktür."

 

AB'ye rest

 

"Vize meselesi… Schengen meselesi… Biz bu işi bitirdik ya, imzaları attık. Ekim ayında uygulamaya geçeceğini karar altına aldık. Ama şimdi 72 madde ileri sürdüler. Bir de terörü sıkıştırdılar. Nerede var bu ya? Müktesebat içinde göster bakalım. Var mı böyle bir şey? Ama müzakere ettiği Gümrük Birliği üyesi Türkiye’ye karşı bunları uyguluyorsun. Nedenini çok iyi biliyoruz, kimse bize anlatmasın. Birliğin ikircikli tutumundan vazgeçmesini bekliyoruz. Ya ilişkilerimizi geliştirip ilerleteceğiz ya da kendimze yeni bir yol çizeceğiz. Gönlümüz yeni Türkiye’yi Avrupalı dostlarımızla ilerletmekten yanadır, şimdi Avrupalı dostlarımızın kararını bekleyeceğiz."

 

Juncker: Anlaşma çökebilir

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ise bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda AB ile Türkiye arasındaki mülteci ve vize muafiyeti anlaşmalarının çökeceğini söyledi.

 

Juncker, "Vize muafiyeti için 72 kriter belirledik ve bunlardan 65'incisi anti-terör yasasıyla ilgili" sözleriyle, Terörle Mücadele Yasası'ndaki değişiklik gerektiğini bir kez daha vurguladı. 

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -