Ana SayfaHaberlerGündemAyasofya kararına Rusya ve Yunanistan’dan ilk tepkiler

Ayasofya kararına Rusya ve Yunanistan’dan ilk tepkiler

Danıştay’ın 1934 tarihli Ayasofya’ya müze statüsü kazandıran Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından tarihi yapının yeniden cami olarak kullanılmasına Rusya ve Yunanistan’dan tepki geldi.

Rus Haber Ajansı’nın aktardığı bilgiye göre, Rus Ortodoks Kilisesi “Türk mahkemesinin Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararını esefle karşılıyoruz. Maalesef Rus Ortodoks Kilisesi’nin ve diğer Ortodoks kiliselerinin sesi duyulmadı. Bu karar daha büyük anlaşmazlıklara sebep olabilir” ifadeleri kullanıldı.

Sputnik’te yer alan habere göreyse Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov “Bugün Türkiye’den üst düzey siyasetçilerle konuştum. Rusya’dan gidenler de dahil Hristiyanların Ayasofya’ya erişiminin önceden olduğu gibi sağlanacağına dair güvence verdiler” şeklinde konuştu.

Yunanistan: Karar, uygar dünyaya karşı açık bir provokasyondur

Yunanistan Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararı tüm uygar dünyaya karşı açık bir provokasyondur. Türkiye’nin içişlerine karışma niyetinde değiliz ancak Ayasofya tüm insanlığı ortak anıtıdır” denildi.

- Advertisment -