Ana SayfaHaberlerGündemAyla Akat Ata tahliye edildi

Ayla Akat Ata tahliye edildi

 

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 95 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan HDP eski Batman milletvekili Ayla Akat Ata’nın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada Ata, hakkındaki iddiaları reddederken avukatları, Ata’nın siyasetçi olarak yürüttüğü faaliyetlerin iddianameye suç konusu olarak yansıtıldığını dile getirdi.

 

Mahkeme heyeti, Ata hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan açılan davanın söz konusu dava ile birleştirilmesi ve Ata’nın adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verdi.

 

Dün de HDP milletvekili Besime Konca, tahliye edildi. Konca’nın tahliyesiyle birlikte tutuklu HDP’li milletvekillerinin sayısı 10’a düştü.

 

21 Nisan'da serbest bırakılan HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan hakkında ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir üst mahkemeye itirazı üzerine yeniden tutuklama kararı verildi. Aydoğan'ın avukatları karara bir üst mahkeme olan 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz edeceklerini açıkladı.

 

HDP 20 Mayıs'ta kongreye gidiyor

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016 tarihden beri tutuklu olan ancak daha önce Adana'da yargılandığı başka davadan aldığı cezanın onanmasıyla milletvekilliği ile parti üyeliği düşen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın durumu nedeniyle HDP'nin 20 Mayıs'ta zorunlu bir olaganüstü kongreye gideceği belirtildi.

 

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş yaptığı açıklamada, Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesinin Anayasa ve ilgili içtihatlara aykırı olduğunu ve buna karşı Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açtıkları davaların devam ettiğini belirterek, "Biz bu davaları kazanacağımızı biliyoruz. Şu anda yasal noksanlık sebebi ile kongreye gidiyoruz. Bu yasal zorunluluğun bize dayatılması da Türkiye siyaset tarihine tıpkı 1980'lerdeki yasaklar dönemindeki ayıplar gibi şimdiden düşmüştür" dedi.

- Advertisment -