Ana SayfaHaberlerGündemAziz Sancar: Barış için Nobel'den vazgeçerdim

Aziz Sancar: Barış için Nobel’den vazgeçerdim

 

Kristal Elma Festivali'nin 2'inci gününde Aziz Sancar, belgeselini hazırlayan gazeteci Nebil Özgentürk'ün konuğu oldu.

 

Video konferasla bağlanan Sancar, oturuma Amerika'da kurduğu Türk Evi'nden bağlandı. Nebil Özgentürk'ün "İçinizde ukte kalmış, bunu da hayatımda yapamadım dediğiniz ya da yapabilseydim dediğiniz bir şey var mı" sorusuna Aziz Sancar şu yanıtı verdi:

 

"Hayatımda Nobel dahil bütün bilimsel başarılarımı, her şeyimi Türkiye'deki barış için verirdim. Barışı sağlamanın bir yolu olsaydı yapardım, eğer onu başarabilseydim Nobel'den de vazgeçerdim. Nobel'i vermeye hazırım yeter ki ülkeme barış gelsin. Kafamı yoran üzen hep bu olmuşturö yanıtını verdi. Sancar konuşmasını şöyle sürdürdü; "Vatan sevgim olmasaydı buralara ulaşamazdım. Çok çalışın, çocuklarınıza da hem çok çalışmayı hem de vatan sevgisini öğretin. Çocuklara bunu aşılamak lazım. Memleketine faydalı olan tüm dünyaya faydalı olur"

 

DNA'nın Piri Reis haritasını çıkardık

 

“Buluşlarımın insan sağlığı ve kanseri önleme üzerine faydalı olmasını isterim" diyen Aziz Sancar'ın üzerinde çalıştığı son proje yine kanser ile ilgili. Sancar, DNA'nın Piri Reis haritasını çıkardıklarını ve bunun kanser tedavisine büyük katkısı olacağını söyledi.

 

'Rol modelim Atatürk'

 

Aziz Sancar, Özgentürk'ün “Rol modeliniz kimdir?" sorusuna da arkasındaki duvarda fotoğrafı asılı duran Atatürk'ü kastederek “modelimi arkamda görüyorsunuz. Atatürk durmadan bilimi , teknolojiyi öne koyuyor. Yoksa, vatan, Sakarya edebiyatı ile memleket ilerlemez. Şimdi ağlatacaksınız beni" yanıtını verdi. Kendisinin bir vatansever olduğunu söyleyen, 40 yıl molasız eğlencesiz çalıştığını anlatan Sancar, “Birincisi çok çalışmak, ikincisi çevrenizde konunuzla ilgili olayları takip etmek, üçüncüsü en yeni teknolojiyi bilip kendi işinizde uygulamak. Benim başarımın adımları bunlardır" dedi.

 

Kaynak: DHA

- Advertisment -