Ana SayfaHaberlerGündemBağdat-Ankara arasındaki drone krizi tırmanıyor

Bağdat-Ankara arasındaki drone krizi tırmanıyor

Irak, iki generalinin öldürüldüğü drone saldırısı yüzünden Türkiye’yi Avrupa’ya şikâyet etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Erbil’de geçen hafta Iraklı subayların ölümüne neden olan Türkiye’nin hava operasyonlarının durdurulması için Almanya, İngiltere ve Fransa hükümetlerine çağrı yaptı.

Bu kapsamda Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İngiltere’nin Orta Doğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly ile ayrı ayrı görüşmeler yaparak, Erbil’in Sidakan kasabasında iki Iraklı üst düzey komutanın ölümüne neden olan Türkiye’nin drone operasyonu hakkında bilgi verdi.

Rudaw’ın haberine göre görüşmelerde Almanya, İngiltere ve Fransa bakanları da saldırıyı kınayarak Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini vurguladı.

Ne olmuştu?

Ankara ile Bağdat arasındaki ipler geçen hafta Türkiye’nin PKK’ya yönelik drone saldırısında Irak ordusundan üst düzey iki Kürt subayın hayatını kaybetmesiyle gerilmişti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi kaynaklarına göre saldırı Erbil’in Soran ilçesinde PKK ile Irak sınır muhafızları arasında yaşanan kısa süreli çatışmaların ardından gerilimi düşürmek için bölgeye giden Irak sınır muhafızları komutanlarının PKK’lılarla görüştükleri sırada gerçekleşti.

TSK’ya ait Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) tarafından yapılan bombalamada Irak Sınır Muhafızları (IBP) 2. Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2.  Sınır Tümen Komutanlığı’na bağlı 3. Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybetti. Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan ve bir asker de yaralandı. Saldırıda ölenlerin arasında bir PKK’lının da olduğu açıklandı.

PKK’ya yakın Fırat Haber Ajansı da (ANF) 27 yıldır PKK saflarında bulunan Kars doğumlu Murat Kalko’nun hava saldırısında öldüğünü doğrulamıştı.

Sabah: PKK’lılara kalkan oldular

Türkiye olayla ilgili resmî bir açıklama yapmadı.

Türkiye’nin gayri resmî iddiası ise geçen hafta saldırıyı manşetten duyuran tek gazete olan Sabah’ın haberinde dile getirildi.  

Buna göre saldırının gerekçesi Iraklı subayların araçlarıyla PKK’lılara eşlik ederek, onlara kalkan olması.

Sabah’a göre saldırıda Irak askerlerinin yanısıra 7 PKK’lı öldürüldü. Bunların arasında Cemil Bayık’ın yakın koruması olduğu öne sürülen Ali Novruzi ile 10 milyon lira ödülle kırmızı kategoride aranan Agit Garzan kod adlı Murat Kalko da yer alıyordu.

Bağdat’tan bir iptal, bir yaptırım tehdidi

Saldırı Ankara ile Bağdat ve Erbil arasında gerilimi artırmış durumda.

Saldırı sonrası Bağdat’taki Türkiye büyükeçisi Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak sert bir notayla uyarıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bağdat’a düzenleyeceği ziyaretin de iptal edildiği açıklandı.

Rudâw TV’ye konuşan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, “Türkiye’ye karşı hâlâ güçlü seçeneklerimiz var” dedi. Irak’ta onlarca Türk şirketinin bulunduğunu, 16 milyar dolarlık ticaret hacminden Türkiye’nin daha fazla yararlandığını vurgulayan sözcü, böylece Türkiye’yi Irak’taki güçlü ticari ilişkileri üzerinden tehdit etmiş oldu.

Ankara ise bu tepkilere karşı krizi tırmandırmamayı tercih etmiş gözüküyor. Dışişleri Bakanlığı, süreçte yaptığı tek açıklamada, “Irak hükümetiyle işbirliğine açığız” dedi.

- Advertisment -