Ana SayfaHaberlerGündemBaro başkanlarına engel birleştirdi; muhafazakâr hukukçulardan barolara destek

Baro başkanlarına engel birleştirdi; muhafazakâr hukukçulardan barolara destek

Hükümetin çoklu baro yasa hazırlığını protesto için 56 ilden Ankara’ya yürüyen baro başkanlarının Ankara girişinde polis tarafından durdurulması ve gördükleri muamele, geleneksel olarak siyaseten barolarla yan yana gelmeyen muhafazakâr camiadan ünlü siyasetçi ve avukatların da tepkisini çekti.

En dikkat çekici tepkilerden biri AK Parti gençlik kollarının kurucu genel başkanı olan, partide milletvekili ve genel başkan yardımcısı olarak da  görev yapmış, bir dönem Erdoğan’ın avukatlığını üstlenmiş Zelkif Kazdal’dan geldi.

Kazdal, Twitter hesabından “Çoklu baro fikri iyi ve doğru bir fikir değil. Baro Başkanlarına yapılan muamele, Anayasayı, Yasaları, hak ve özgürlükleri bir tarafa bırakın en hafif tabiriyle ayıptır. Bir fikri duyurabilmek için 200 metre yürümenin ne zararı ne tehlikesi olabilir” diye yazdı.

Muhafazakâr camianın önde gelen hukukçularından, Mavi Marmara davasının da avukatlığını üstlenen avukat Gülden Sönmez de çoklu baro fikrini ve baro başkanlarına yapılan muameleyi eleştirdi:

“Çoklu baro sistemi avukatlık mesleği ve savunma hakkı açısından yanlıştır. Öte yandan barolar hakkında her öneri, her sistem muhataplarıyla ve ilgilileriyle konuşulup tartışılabilir. Bunda da hiçbir sakınca yoktur kanaatimce. Ancak Baroların seçim ve yönetim biçimine dair Ankara’dan (yasama ve yürütme) yürütülen usul ve üslup yanlıştır. Özellikle ortada tasarı var yok tartışması vb gibi avukatları alaya alan yaklaşımı avukat olarak yadırgadığımı ve kabul edilemez bulduğumu belirtmeliyim. Üyesi olduğum İstanbul Barosu hakkındaki ciddi şikayetim ve sorunlarımız ise oldukça detaylı ve gerekçeli olarak mevcuttur. Gerekli mecralarda ve Genel Kurulda bunları ifade etmekten çekinmiyoruz. Son olarak ve altını çizerek; Avukatların yürüyüşünün durdurulması ve polis tarafından yapılan fiili müdahale ise SUÇTUR. Polisler avukatların önünden derhal çekilmelidir.”

Muhafazakâr avukatların oluşturduğu Hukukçular Derneği de Twitter hesabından bir açıklama yaparak baro başkanlarına yapılan muamele için “kabul edilemez” dedi:

“Baro Başkanlarının Ankara’ya girişleri esnasında kolluk kuvvetleri tarafından engellenmesi ve kötü muameleye maruz kalmaları kabul edilebilir değildir. Mesleğin itibarını zedeleyen ve prestijini azaltan bu tarz muameleleri tasvip etmiyoruz. Şiddet içermeyen her türlü gösteri ve yürüyüş demokratik bir hak olup, hukukun güvencesi altındadır.”

Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, baro başkanlarını polis tarafından durduruldukları yerde ziyaret etmiş, Saadet Partisi’nin hukukçu kurmayları Bülent Kaya ve Ali Aktaş ile DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da barolara yönelik engellemeyi eleştiren açıklamalar yapmıştı.

- Advertisment -