Ana SayfaHaberlerGündemBaşbakan Yıldırım: 208 şehidimiz var

Başbakan Yıldırım: 208 şehidimiz var

 

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Başbakan Yıldırım, darbeye karşı direniş sırasında şehit olan, yaralananlarla ilgili rakamları açıkladı. Buna göre 208 kişi darbe direnişi sırasında şehit oldu. 

 

208 şehitten, 145'i sivil, 60'ı polis, 3'ü de asker. Direniş sırasında 1491 kişi de yaralandı. Yıldırım, şehitlerle ilgili, "Sivil şehitlerimiz Türkiye'deki şehitlik mertebesinin en üst seviyesine çıkmıştır. Şehit olan askerimiz, polisimiz hangi statüdeyse o statüde olacaklardır" ifadesini kullandı.

 

Başbakan Yıldırım, darbecilerden 24'ünün öldürüldüğünü, 50'sinin de yaralandığını söyledi. 

 

Gözaltı sayısı 7543'e yükseldi

 

Yıldırım, gözaltılarlar ilgili de rakamlar verdi. Buna göre, toplam gözaltı sayısı 7543… Bunlardan 6038'i çeşitli rütbelerde asker, 100'ü polis, 755', hakim ve savcı, 650'si de sivil… Gözaltına alınanlardan şu ana kadar tutuklananların sayısı 316.

 

"Cemaat dışında başka güçler, başka bir devlet var mı?" sorusu

 

Binali Yıldırım, Al Jazeera Türk'ten Didem Özel Tümer'in, "Gülen cemaati dışında bu darbeyi gerçekleştirmek isteyenler arasında başka güçler ve devlet olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Bu kalkışmayı başlatan terör örgütü Fethullahçı terör örgütüdür. Ama girişimde başkalarının dahli var mıdır, Türk yargısı ortaya çıkaracaktır. Karanlıkta hiçbir husus bırakılmayacak. Bu bizim miletimize karşı en büyük görevimizdir" yanıtını verdi. 

 

Yıldırım, "YAŞ toplantısı ertelenecek mi?" sorusuna da, "Az bir süre kaldı, değerlendiriliyor. Kararını verip duyuracağız" dedi.

 

Yıldırım'a yöneltilen bir soru da Gülen’in iadesi sürecinin başlatılıp başlatılmadığı oldu. Yıldırım şunları söyledi:

 

'Dostluğumuzun sorgulanması bile gündeme gelebilir'

 

"Dostlarımıza teşekkür ettik, ABD bizim dostumuz, stratejik ortağımızdır. Derin ilişkilerimiz vardır. ABD yöneticilerine diyorum ki 'Bir ülkede demokrasiyi sona erdirip yerine ne olduğu belirsiz bir rejim getirmek, burada bir küresel tehdit var. Delil, belge, bundan daha iyi delil olur mu?' Seçilmiş hükümeti yok etmeye çalışan haşhaşi örgüt mensuplarını ve ona direktifler veren başındaki kanaat önderi dedikleri kişinin sevk ve idaresine rağmen dostlarımız hâlâ bize delil gösterin diyeceklerse biz orada kusura bakmayın biraz hayâl kırıklığı yaşarız. Dostluğumuzun sorgulanması bile gündeme gelebilir. Her şeye rağmen tüm belgeler için de Adalet Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor."

 

İdam taleplerine yanıt: Peşinen ne ret ne de kabul ederiz

 

"İdamla ilgili tezahüratlar yapılıyor. Türkiye bir hukuk devleti. Biz vatandaşlarımız için siyaset yapıyoruz. İstekleri bizim için emirdir. Ama şu olayın sıcaklığı içinde aceleci bir karar vermek doğru değildir. Ama vatandaşımızın talebini de gözardı edemeyiz. Anayasa değişikliği gerektiren bir husustur. Halkın kanaatine göre hareket ederiz. Peşinen reddetmeyiz de, kabul etmemiz de şu aşamada çok sağlıklı sonuçlar vermez."

 

Provokasyon uyarısı

 

"Provokasyon riski her zaman vardır. Vatandaşlarımızı her türlü provokasyona karşı uyanık olmaya çağırıyoruz. Bugün kılık-kıyafet, yaşantı farkı düşünecek zaman değil. Fikir farklılıklarını ortaya çıkaracak gün değil. Bir, beraber, ülkleye sahip olma günüdür. Tüm STK, partilerden ve vatandaşlarımızdan isteğimiz bir araya gelelim, ayrılıkları bırakalım, ülkemizin ve yavrularımızın geleceği için tek Türkiye diyelim."

 

CHP, MHP ve HDP'ye teşekkür

 

Başbakan Yıldırım, "Bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Türkiye böylece büyük bir beladan daha kurtarılmıştır" dedi. CHP, MHP ve HDP'ye desteklerinden dolayı teşekkür etti. Merkez Bankası'nın görev başında olduğunu ve her tedbiri de aldığını belirten Başbakan'ın açıklamalarından diğer satır başları şöyle:

 

"Bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Türkiye böylece büyük bir beladan daha kurtarılmıştır. Bu kalkışma en başta şüphesiz milletimizin ülkesine, geleceğine sahip çıkma iradesiyle başarısızlıkla sonuçlandırılmıştır. Ama bunun yanı sıra Sayın Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Millet bedel ödemesin, gerekirse biz bedel öderiz’ diyerek ortaya koyduğu irade ve hükümetimizin de olayı kararlılıkla karşılayıp gereken adımları vakit geçirmeden atmış olmasında büyük bir katkısı vardır."

 

"Her şeyden önce bu olay kamuoyuna mâl olduğu andan itibaren bizimle temasa geçen CHP, MHP ve HDP yöneticileri bunun başka bir şey olduğunu, burada parti hesabı yapılamayacağını, millete karşı yapılan bu alçakça girişimin karşısında olduklarını ve her türlü desteği vermek konusunda hazır olduklarını ifade ettiler. Biz de sayın genel başkanlara teşekkür ettik ve kendileriden görüş farklı, parti farklı gözetmeksizin herkesin meydanlara inmesini ve demokrasi nöbetine dâhil olmalarını istedik. Kabul ettiler, gösterdikleri asil davranıştan dolayı tüm siyasi partilere, liderlerine ve taraftarlarına milletim adına teşekkür ediyorum."

 

"Bir başka teşekkürüm Türk medyasıdır. Böylesine olağanüstü bir durumda Türk milletine yakışır, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine yakışır bir yayın anlayışıyla darbenin asla ve asla meşruiyet kazanamayacağını, bunun Türkiye'nin geleceğine darbe olduğu tezinden hareketle çok milli bir duruş gösterdiler. İstisnasız tüm medya kuruluşları, bunun için de tüm medya kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum."

 

"O fotoğraf beni çok etkiledi"

 

"Bir fotoğraf gördüm, çok etkiledi beni. Çarşaflı bir hanımefendi bir kamyonun direksiyonunda, yanında da başı açık modern giyimli bir kadın muavin koltuğunda oturuyor. Arkada hınca hınç insan gidiyorlar. İşte Türkiye’yi birleştiren fotoğraf bu. Bu gözlerimden yaş düşmesine neden olan fotoğraftır."

 

"Valilerimiz, Emniyet Müdürlerimiz ve tğm mülki amirler canla, başla çalışıp çok büyük başarı sergilemişlerdir. Kahraman polisimiz de alçaklara gereken cevabı vermiştir."

 

"TSK gözbebeğimiz"

 

"Her ne kadar bu darbe girişimi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde başlatılmış olsa da bunlar canilerdir, teröristlerdir. Bu canilerle Silahlı Kuvvetlerimizi aynı tutmayın. TSK bizim göz bebeğimizdir." 

 

"Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımızın bütün mensuplarına teşekkür ediyorum."

 

"Yurt dışından da dost ve müttefik ülkeler bunun meşru bir hareket olmadığını, seçimle iş başına gelen meşru hükümete gelen bu saldırının asla kabul edilemeyeceğini açık şekilde ortaya koyup, tercihlerini demokrasiden ve halkın iradesinden yana yapmışlardır. Dostlarımıza teşekkür ediyorum."

 

"En önemlisi millet. Milletin olduğu yerde illet olmaz. Millet 'Ben buradayım, çapulcular gelsin karşılarında biz varız' dedi. Tankların üzerlerine yürüdüğünü bile bile hep sokakta olan, tankın önünde duran aziz milletime ne kadar teşekkür etsem azdır."

 

"Dökülen her kanın hesabını çetin soracağız. duygusal olmaktan uzak ama insan hayatının da ne kadar önemli olduğunun bilinciyle bunların hesabını soracağız."

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -