Ana SayfaHaberlerGündem'Başkanlık' önerisi sonrası ilk buluşma

‘Başkanlık’ önerisi sonrası ilk buluşma

 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Başbakan Binali Yıldırım ile CHP ve MHP liderleri arasında kurulan diyalog devam ediyor. Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. O görüşmenin konusu üç partinin üzerinde çalıştığı mini anayasa paketi ve ana muhalefet partisinin rahatsızlıklarını dile getirdiği Kanun Hükmünde Kararnamelerdi.

 

"Metin gelince"

 

Başbakan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşme ise bugün saat 13:30’da gerçekleşecek. Bu görüşmenin zamanlaması önemli. Çünkü geçen hafta partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı, AK Parti’ye Başkanlık sistemini Meclis’e getirme çağrısı yapmıştı. Türkiye'de fiilen başka bir sistem olduğunu belirten MHP lideri, "Metin geldiği zaman MHP de metin üzerinde değerlendirme yapacak ve Anayasa değişikliği prosedürü çerçevesinde Meclis'teki çalışmalara katkı sağalayacak" ifadelerini kullandı. Bahçeli’nin bu sözleri geride kalan hafta boyunca çok tartışıldı. Bunun başkanlık sistemine destek açıklaması olduğunu savunanlar da oldu, böyle algılanamayacağını söyleyenler de.

 

MHP destek olur mu?

 

AK Parti’nin başkanlık sistemini Meclis’e taşıması durumunda MHP içinden 14 vekilin evet oyuyla anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulması mümkün. Tartışmalara neden olan da bu… Bahçeli’nin bu açıklamasının, bu desteğin verileceği anlamına gelip gelmediği merak ediliyor. 

 

İşte bu açıklama doğrultusunda MHP lideri ile Başbakan Binali Yıldırım arasındaki görüşmede gündemdeki mini anayasa değişikliği paketinin yanısıra, başkanlık sistemi konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor. Görüşme sonrasında açıklama olup olmayacağı henüz belli değil.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -