Ana SayfaHaberlerGündem'Başkanlık veya cumhurbaşkanlığı sıkıntı değil'

‘Başkanlık veya cumhurbaşkanlığı sıkıntı değil’

 

Pakistan’a gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin MHP’ye sunduğu anayasa değişiklik teklifiyle ilgili değerlendirme yaptı. Teklifte sistemin 'başkanlık' değil 'Cumhurbaşkanlığı' olarak belirlendiği de hatırlatıldı. Erdoğan bunun üzerine şunları söyledi:

 

"Kendi aralarında yapmakta oldukları çalışmanın öncelikle bana düşen boyutu hayırlı olsun temennisinde bulunmaktır.

 

Yapılan bu çalışmanın 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir.

 

Parlamentoya götürüldüğünde ne çıkacağını o süreçte göreceğiz. Ondan sonraki süreç milletimin vereceği karardır. Parlamentodan geçtikten sonra Cumhurbaşkanlığına gelecek. O zaman metni görüp değerlendirme yaparız. Şu an da böyle bir değerlendirme yapmam söz konusu değil. Partiden ilişiğinin kesilmesi ya da kesilmemesi konusunda benim kanaatim; bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, aktif yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için, böyle bir adım atılıyorsa ki 'fiili başkanlık' diye zaman zaman Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği şekliyle yani cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda, o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Cumhurbaşkanının partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi, şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve çok daha kararlı, dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır.

 

Patinaj dönemi tamamiyle terk edilmiş dayanışma dönemi geleceğe yönelik başlamış olacaktır."

 

Mursi kararı

 

Darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idam kararının bozulması da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a soruldu. Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

 

"Olumlu gördüm dersem bu sözde rüşvet olur. Atılan adım dürüst değildi ki… Bu insanlar yaklalşık 3 yıldır içeride, aileleri mağdur durumda. Yaşam koşullarını bilmiyoruz içeride. Bundan sonraki süreçte ne olacak. Burada atılacak tek aıdm şu: Mısır’ın içişlerine karışmak olarak bu ifadelerim değerlendirilmesin, ben şuna inanıyorum; yüzde 52 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanına böyle bir darbe girişiminde bulunulmasını demokratik bir yaklaşım olarak değerlendiremeyiz. Demokrasiyi savunduklarını söyleyenler yanlarında yer alıp bunları kırmızı halıda karşıladılar. Ben aynı noktadayım.

 

Adil bir süreç Sayın Mursi ve arkadaşları için işletilmemektedir. Şu anda onlar, mağdur, mazlum durumdadır. Mağdur ve mazlum durumda olan Mursi ve arkadaşlarına karşı sadece yeniden yargılanma yolunun açılması değil, onların bir an önce serbest bırakılması aslolandır. Gerisini çok önemsemiyorum. Aslolan özgürlüklerine kavuşmaları."

 

"Bir direnme var ama fazla süreceğini zannetmiyorum"

 

24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında El Bâb’a yönelik operasyon ve Menbic'deki son durumla ilgili sorular üzerine ise Erdoğan şunları söyledi:

 

"2 km gibi bir mesafede Özgür Suriye Ordusu, özel kuvvetlerimizin desteğiyle kuşatmasını planlandığı şekilde yürütüyor, zaaf söz konusu değil. Çok fazla zaman kaybetmeden El Bâb süreci tamamlanacaktır. Şu anda orada bir direnme var ama fazla süreceğini zannetmiyorum.

 

Münbiç konusunda ise verilen söz herhalde bugün yarın fazla uzun o da sürmeyecek, doğuya YPG’nin gitmesi söz konusuydu. O sözün de gerçekleşeceğini umut ediyoruz."

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -