Ana SayfaHaberlerGündemBatı basınının 'göremediği' Yenikapı

Batı basınının ‘göremediği’ Yenikapı

New York Times, Türkiye ve Erdoğan karşıtı yayın çizgisini Yenikapı’dan sonra da devam ettirdiği gözleniyor. New York Times, Tim Arango imzalı izlenim haberini, "Erdoğan, başarısız darbe girişimini Atatürk'ün yerine geçmek için bir şans olarak kullanıyor" başlığıyla verdi. Haberde, "Erdoğan'ın, her zaman Atatürk'ün önüne geçme hırsı vardı. Şimdi başarısız bir darbe buna müsaade edebilir" ifadesi yer alıyor. Ayrıca, "İki muhalefet partisinin lideri de oradaydı ancak mitingde kimin kutlandığı yönünde herhangi bir soru işareti yoktu. Atatürk posterlerinin yanında Erdoğan ve kendisi alana helikopterle gelerek 'Başkomutan' olarak takdim edildi" ifadesi kullanıldı.

 

New York Times, geçen hafta da Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı suçlarken Gülen'i aklayan bir başyazı yayınlamıştı.

 

Amerikan Washington Post ve Fox News,  mitingi, haber ajansı Associated Press imzalı haber metniyle okuyucularına duyurdu. Ajansın haberi, “Dev darbe karşıtı gösteri İstanbul sahil kenarını tıka basa doldurdu” başlığını taşıyor. Haberde "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nin partiler üstü bir birliktelik olduğu ifadesi yer alıyor. Meclis'teki üç muhalefet partisinden ikisinin liderinin mitinge katıldığı ve Erdoğan'ın hemen yanında oturdukları belirtildi. HDP'nin ise mitinge davet edilmediği hatırlatıldı.

 

İngiliz-Fransız basını Yenikapı’yı  'idam' üzerinden gördü

 

İngiliz yayın kuruluşu BBC; mitingi, Erdoğan'ın idam cezasıyla ilgili sözleri üzerinden haberleştirdi. Erdoğan'ın parlamentodan geçmesi halinde idam cezasını onaylayacağını belirten sözlerini verdi.

 

İngiliz The Times gazetesi ise, haberi, "Milyonlarca Türk, Erdoğan'ın yeni ulusunu selamladı" başlığıyla verdi. Mitinge katılanların sayısının ise 5 milyon olduğunu yazdı.

 

Liberation ve France 24'te öne çıkarılan ise Erdoğan vurgusu oldu. Bu yayın organları  iki muhalefet partisinin de katılıp darbe karşıtı konuşmalar yapmış olmalarından ziyade Erdoğan vurgusuyla verdiler. Türk siyasi tarihinin en büyük meydan mitingini  Liberation, "İstanbul'da Erdoğan yanlılarının devasa geçidi" başlığıyla verdi. France 24 de aynı çizgiyi takip ederek "Darbe girişimine karşı Erdoğan’ın dev mitingi" diye verdi.Le Figaro’nun internet sitesi, ‘“Türkiye: Erdoğan taraftarlarının İstanbul’daki dev gösterisi” cümlesiyle bir tweet attı. Le Figaro’nun Yenikapı mitingini idam konusu üzerinden öne çıkartıp  "Erdoğan: Eğer halk idam cezasını isterse partiler de onları izleyecektir" başlığını kullandı.

 

Le Monde gazetesinin Yenikapı haberi de aynı mantık üzerine kuruluydu: Gazete "Cumhurbaşkanı Erdoğan eğer halk isterse idam cezasına taraftar" başlığını attı. Le Monde gazetesinin web sitesinde yer alan haberde, bir milyondan fazla insanın Erdoğan’ın çağrısıyla Yenikapı’ya geldiği, muhalefet liderleri Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin de mitingde olduğu ama meclisteki dördüncü parti HDP’nin davetli olmadığı yazıyor. Türk bayraklarının tüm alanı kapladığı anlatılıyor. Haberin geri kalanında idam cezası meselesi ele alınıyor.

 

Reuters: “Güç gösterisi”

 

Uluslararası haber ajansı Reuters ise, mitingi, darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güç gösterisi yaptığına işaret eden bir başlıkla duyurdu.

 

Erdoğan’ın bir milyondan fazla insana darbe girişiminin daha güçlü bir Türkiye’nin inşasında önemli bir köşe taşı olduğunu söylediğini belirten Reuters, mitingi, Batı dünyasının geniş çaplı tasfiye, gözaltı ve tutuklamalara yönelik eleştirilerine karşın Erdoğan’ın “güç gösterisi” şeklinde yorumladı.

 

Haberde muhalefetteki partilerin liderlerinin hükümeti destekleyen bir gösteride uzun yıllar sonra ilk kez yer aldığına değinildi.

- Advertisment -