Ana SayfaHaberlerGündemBiden yönetimi Navalny’nin zehirlenmesine dair raporu da açıkladı

Biden yönetimi Navalny’nin zehirlenmesine dair raporu da açıkladı

Biden Yönetimi, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden sorumlu tutan istihbarat raporundan sonra, Rus muhalif Aleksey Navalny’nin geçtiğimiz Ağustos ayında Noviçok kimyasal maddesi ile zehirlenmesinden Rus istihbaratını sorumlu tutan ABD istihbarat raporunu da dünya kamuoyu ile paylaştı.

Biden Yönetimi, Rusya’da KGB yerine kurulan FSB istihbarat ajansının Aleksey Navalny’nin zehirlenmesinde parmağı olduğuna ilişkin istihbarat raporunu ve o rapora dayanarak belirlenen yedi üst düzey Rus yöneticisine yönelik ilk yaptırımlarını açıkladı.

Yaptırımlar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, istihbarat şeflerini ya da Putin’i destekleyen oligarkları kapsamıyor. Ancak bunların Biden’ın göreve gelişinin 5. haftasında Rusya’ya karşı uyguladığı ilk yaptırımlar olması; Avrupa Birliği ve Britanya’nın yaptırımları ile bütünlük teşkil etmesi bakımından önem taşıyor.

İstihbarat raporunun açıklanması Biden’ın Rusya ile ilişkilerde temiz sayfa açma arayışında olmadığını gösterdiği gibi, gerginlik arttırma amacını taşımadığını da gösteriyor.

Yaptırımların içeriği gün içinde ABD Maliye Bakanlığı tarafından duyurulacak.

- Advertisment -