Ana SayfaHaberlerGündemBildiriyi imzalayan öğretim görevlilerine soruşturmalar

Bildiriyi imzalayan öğretim görevlilerine soruşturmalar

Dört savcılıktan soruşturma

Akademisyenlerin bildirisine ilişkin Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı da resen soruşturma başlattı. Başsavcılığın açıklamasında, "Bildiri metninin içerik itibarıyla Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesinde düzenlenen 'Terör örgütünün propagandasını yapmak' ve Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesindeki 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama' suçlarını oluşturabileceği" iddiasına yer verildi.

 

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, yargı alanı içerisinde bulunan Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece’deki üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan ve "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" bildirisine imza atanlar hakkında resen soruşturma açıldı.

 

Bu akademisyenler hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, halkı kanunlara uymamaya tahrik, Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından işlem yapılacağı belirtildi.

 

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı da bildiride imzası bulunan Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Tanju hakkında resen soruşturma başlattı. Savcılık, Tanju'nun TCK'nın 216. maddesindeki "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" ile 301. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama" suçlarını işlemiş olabileceğini ileri sürdü. AGÜ Rektörlüğü de bildirideki imzası nedeniyle Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju'nun istifasını istemişti.

 

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Bartın Üniversitesinde öğretim üyesi olan H.D. hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlattı.

 

Elazığ Fırat Üniversitesi'nde görevli bir grup akademisyen, Sivas'ta ise bir avukat bildiride imzası bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Soruşturma süresince de uzaklaştırıldı

Türkiye’nin farklı illerinden üniversitelerde "üniverste senatoları" bildiri yayımlayan akademisyenleri kınayan açıklamalar yaptı. Ayrıca öğretim üyeleri hakkında soruşturmalar da açılmaya başlandı. Düzce Üniversitesi, bildiride imzası bulunan öğretim üyesi  Doç. Dr. Latife Akyüz hakkında soruşturma başlattı. Doç. Dr. Latife Akyüz Üniversiteden yapılan açıklamada soruşturma bitene kadar öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer, idari işlem başlatıldığını duyurdu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, bildiri imzalayan üç öğretim üyesi hakkında, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, altı öğretim üyesi, Cumhuriyet Üniversitesi bir öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı.

 

Bildiriye yeni imzalar

Bu gelişmelerin ardından, daha önce bildiride imzası olmayan bazı akademisyenlerle Barış İçin Edebiyatçılar Girişimi'nden yaklaşık 200 yazar da bildiriyi imzaladı.

- Advertisment -