Ana SayfaHaberlerGündemBoğaziçili öğretim üyelerinden tutuklu akademisyenlere destek

Boğaziçili öğretim üyelerinden tutuklu akademisyenlere destek

 

Aralarında üniversitenin hocalarından Esra Mungan’ın da bulunduğu 3 akademisyenin tutuklanması, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin basın açıklaması yapmasına neden oldu. Üniversitenin bahçesinde yapılan açıklamaya çok sayıda Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi katıldı. Öğrenciler de destek verdi. Açıklamayı Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybek Korugan okudu:

 

“Tarihinde ilk kez Boğaziçi Üniversitesi'nin bir öğretim üyesi tutuklanmıştır. Esra Mungan, terör örgütü propagandası ile suçlanmıştır. Bu suçlamayı kabul edilemez buluyoruz. Meslektaşımız Esra Mungan'ın bugün olması gereken yer hapishane değil, 15 senedir ders verdiği, araştırmalar yaptığı üniversitedir. Boğaziçi Üniversitesi olarak her zaman, her koşulda insan hayatının kutsallığını temel aldık ve şiddetin her türlüsüne karşı çıktık. Hiçbir öğretim üyemiz terörü özendirecek söz ve davranışlarda bulunmamıştır ve bulunamaz.

 

Öğrencisi, öğretim üyesi ve mezunuyla, üniversitemiz bugüne kadar demokrasiye zarar veren her adımın karşısında durmuştur. Düşünce ve ifade özgürlüğü, bu duruşun ana gövdesini oluşturur. Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı yerde üniversite olmaz, ders verilemez, araştırma yapılamaz ve bilimsel gelişme durur. Şiddet ve terör iklimi en hızlı ve etkili şekilde serbest tartışma ortamında yok edilebilir.

 

Esra Mungan ve onunla birlikte tutuklanan meslektaşlarımız, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy ile hakkında yakalama kararı çıkarılmış olan, Meral Camcı ve sınır dışı edilen Chris Stephenson anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğü haklarını kullanmışlardır. Meslektaşlarımızın acilen serbest bırakılmasını ve öğrencilerine kavuşabilmelerini talep ediyoruz."

 

Akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve görevden uzaklaştırılan akademisyenlerin bilançosunu açıkladıktan sonra Pazartesi günü gözaltına alınmıştı. Salı günü tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen 3 akademisyen "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmıştı.

 

Polis, hakkında gözaltı kararı çıkarılan ve bildirinin ardından Yeni Yüzyıl Üniversitesindeki işine son verilen Meral Camcı’nın yurtdışında olduğunu tespit etmişti.

 

Gözaltına alınan akademisyenlere destek amacıyla geldiği İstanbul Adalet Sarayı'nda "terör örgütü" propagandası yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan İngiliz öğretim görevlisi Christopher Stephenson da sınır dışı edilmişti.

 

Kaynak: DHA

- Advertisment -