Ana SayfaHaberlerGündemBu oyunu defalarca gördük

Bu oyunu defalarca gördük

Hrant Dink Vakfı avukatına ve Rakel Dink'e ölüm tehdidi mesajı gönderilmesi üzerine siyasi parti liderleri ve sivil toplum kuruluşları destek mesajları yayınladı.

Dün Hrant Dink Vakfı’ndan yapılan açıklamada “27-28 Mayıs’ta Hrant Dink Vakfı’na email ile ölüm tehdidi ulaştığını kamuoyuyla paylaşıyoruz. Son dönemde yükseltilen nefret dili ve oluşturulan iklimin ciddiyetini vurgulamak, yetkililere sorumluluklarını hatırlatmak için bu duyuruyu yapmanın görevimiz olduğu kanaatindeyiz.” denmişti

Ölüm tehdidi içeren bir mesajın gelmesinin ardından  Hrant Dink Vakfı’na ve Rakel Dink’e siyasilerden destek mesajları geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Rakel Dink ve vakfa geçmiş olsun dileklerini iletti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, tehdit haberinin ardından Rakel Dink’i arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Sevgili Hrant’ı 13 yıl önce katledenler, şimdi de Hrant Dink Vakfı’na ölüm tehditleri gönderiyor! Nefret söylemini yayan, ırkçılığı normalleştiren zihniyetin besleyip cesaretlendirdiği bu kötülük odaklarına karşı Hrant Dink Vakfı’nın yanındayız” açıklamasını yaptı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, sosyal medya hesabında paylaştığı mesajında, “Hrant Dink Vakfı’na yönelik tehditler, ayrımcılığı teşvik eden bir siyasi iklimin ürünüdür. Ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı her kesimi savunacak, Rakel Dink’i ve vakıftaki arkadaşlarını yalnız bırakmayacağız”dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, tehdit mesajları üzerine, Rakel Dink’i telefon ile arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Partiden yapılan açıklamada da “Hukuk, adalet ve toplumsal barışın inşası için hep birlikte mücadele vermek, bu karanlık mahfillere dönük en anlamlı ve güçlü mesaj olacaktır” denildi.

Öte yandan tehdit mesajı ile ilgili soruşturma da başlatıldı.

Basına yansıyan haberlere göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink Vakfı’na yönelik tehdit içeren e-mail ile ilgili resen soruşturma başlattı.

Başsavcılık soruşturma kapsamında Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne konuyla ilgili talimat yazısı gönderdi. Yazıda, söz konusu tehdit olayına ilişkin gereken tüm araştırmanın titizlikle yürütülerek şüpheli veya şüphelilerin tespitine çalışılması ve suç ihbarında bahsi geçen elektronik postanın ekran görüntüleri ile birlikte temin edilerek, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince de ilgili elektronik postanın incelenmesi talimatı verildi.

Sivil toplum kuruluşlarından açıklama: Bu oyunu defalarca gördük

Son dönemlerde artan nefret söylemi ve saldırılarına ek olarak Hrant Dink Vakfı ve Rakel Dink’e ölüm tehdidi mesajı gönderilmesi üzerine bazı sivil toplum örgütleri ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada “Son dönemlerde üst üste gelen bu kışkırtma ve saldırılar birbirinden bağımsız ve rastlantısal değildir. Toplumu ayrıştırma, bölme, korku salma amaçlı nefret dilinin tetiklediği güdümlü eylemlerdir. Takipsiz ve cezasız kalmaları şer planları kuran odakları güçlendirmekte, hatta teşvik etmektedir” dendi

ADO Alevi Düşünce Derneği, Demokrasi İçin Birlik, Demokratik İslam Kongresi Diyalog Grubu, Yurttaş Girişimi gibi örgütlerin imza attığı bildiri şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaşları olan bizler bu oyunu defalarca gördük, yaşadık. Sonu kötü bitiyor.

İşte yine bir süredir toplumun sinir uçlarına dokunmayı, tedirginlik, kargaşa, güvensizlik ortamı yaratmayı amaçlayan provokatif eylemler peş peşe geliyor.

Van Başkale’de Vefa görevlilerinin uzun menzilli silahlarla saldırıya uğraması, muhalif kişi ve liderlere mermili, silahlı görüntülerle gözdağı verilmesi, Adana Yüreğir İlçesi CHP Gençlik örgütü başkanının tutuklanması, İzmir’de cami hoparlöründen Çav Bella çalınması, Bakırköy’de kilisenin kapısının yakılmak istenmesi, Kuzguncuk Ermeni kilisesinin haçının çalınması, mezarların tahrip edilmesi bu örneklerin bazıları.

Bu kabulü mümkün olmayan eylemlerin en yenisi, iki gün önce Hrant Dink Vakfı’na gönderilen e-postada, daha önce de benzer dönemlerde defalarca duyduğumuz “Bir gece ansızın gelebiliriz” gözdağıyla Rakel Dink’in ve Vakfın avukatının ölümle tehdit edilmesidir.

Son dönemlerde üst üste gelen bu kışkırtma ve saldırılar birbirinden bağımsız ve rastlantısal değildir. Toplumu ayrıştırma, bölme, korku salma amaçlı nefret dilinin tetiklediği güdümlü eylemlerdir. Takipsiz ve cezasız kalmaları şer planları kuran odakları güçlendirmekte, hatta teşvik etmektedir.

Geçmişte benzerlerini yaşadık. Hrant Dink suikastine giden yollar benzer provokasyonlarla ve aynı nefret diliyle döşendi. Bu film bize on yıllar boyunca defalarca seyrettirildi. Filmin sonu her defasında kötü bitti.

Sorumluları provokasyonlara son vermeye, kin ve nefreti körüklemekten vaz geçmeye; yetkilileri görevlerini ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmeye davet ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin her türlü ayrımcılığı lanetleyen yurttaşları olarak Hrant Dink Vakfı’na geçmiş olsun diyor, yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.”

Bildiriye imsa atan kuruluşlar şöyle:

ADO ALEVİ DÜŞÜNCE OCAĞI – ANITPARK FORUM

ANKARA DÜŞÜNCEYE ÖZGÜRLÜK GİRİŞİMİ

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK (DİB) – DEMOKRATİK İSLAM KONGRESİ DİYALOG GRUBU

DOĞU-GÜNEYDOĞU DERNEKLERİ (DGD) PLATFORMU

HAK ve ADALET PLATFORMU – SOLFASOL GAZETE – YURTTAŞ GİRİŞİMİ

- Advertisment -