Ana SayfaHaberlerGündemBunları dünyaya rezil rüsva edeceğiz

Bunları dünyaya rezil rüsva edeceğiz

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen Kadın ve Demokrasi Buluşması Programı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'da Türk bakanların referandum etkinliklerine izin verilmemesine tepki gösterdi. Erdoğan, "Almanya'da arkadaşlarımızı konuşturmuyorlar. Varsınlar konuşturmasınlar. Yani konuşturmamakla Almanya'daki oyların 'evet' değil de 'hayır' çıkacağını mı zannediyorsunuz? Ey Almanya, sizin demokrasiyle yakından uzaktan alâkanız yok. Sizin şu andaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil, bunu böyle biliniz" dedi.

 

Erdoğan, konuyu uluslararası toplantılarda dile getireceklerini söyledi ve "Bunları dünyaya rezil rüsva edeceğiz" diye ekledi.

 

Bozdağ: Toplantımı iptal eden belediye teröristlerin yoğun baskısı altında

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, Yozgat'ta katıldığı programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP Milletvekili Deniz Baykal'ın, Almanya programını iptal etmesini nasıl değerlendirildiği sorusu üzerine Bozdağ, Baykal'ın iptal gerekçesini tam bilmediğini söyledi. "Türkiye Adalet Bakanlığı'na yapılan haksız ve keyfi uygulamaya karşı bir tutumsa takdire şâyan bir tutumdur" diyen Bozdağ, şöyle devam etti:

 

"Şu anda Almanya ve başka ülkelerde referandum sürecinde 'hayır' çalışması yapanlara dönük herhangi bir kısıt söz konusu değildir. Bildiğiniz gibi daha önce CHP'li bazı milletvekilleri ile HDP'li milletvekilleri birlikte programlar da yaptılar, şu anda değişik yerlerde 'hayır' etkinlikleri yapılıyor ve bundan herhangi birinde bugüne kadar yaşanmış bir engelleme söz konusu değildir. Sayın Baykal'ın programına da bir engelleme söz konusu değildi ama buna rağmen Sayın Baykal'ın iptal etmiş olmasını ben önemsiyorum."

 

"Toplantımı iptal eden belediye, teröristlerin yoğun baskısı altında"

 

Bozdağ, bir gazetecinin, "Almanya, halk oylamasından 'hayır' sonucu çıkmasını mı istiyor" sorusuna şu yanıtı verdi:

 

"Benim Almanya'da gördüğüm şey şu; 'evet'e dönük çalışmalara büyük engellemeler çıkarılıyor ve çalışma yaptırılmıyor. Yani düşünün, ben Türkiye'nin Adalet Bakanı olarak Türk toplumunun yaptığı bir organizasyona katılamıyorum, orada hitap edemiyorum, 'evet' lehine propaganda yapamıyorum, konuşamıyorum. Başka bakanlar için de aynı şey söz konusu. Hemen ertesi gün Gaggenau'da bir bomba ihbarı… Tamamen senaryo bir yapı gibi. Oradaki Türk toplumunun bir de benim toplantımı organize edenlerin hiç birinin hayatında şiddetle terörle uzaktan yakından bir alakası yoktur. Aksine teröristleri himaye eden Alman hükümetidir. Benim toplantımı iptal eden belediye, teröristlerin yoğun baskısı altındadır ve orada PKK'lı teröristler, Fetullahçı terör örgütü, DHKP-C terör örgütü hep beraber oradalar ve orada faaliyetlerini düzgünce yapıyorlar. Sanki Türk Bakanı izin vermemiş de oraya bomba konulmuş gibi bir ahlaksızca algı operasyonu yapılıyor orada ve bunu da şiddetle kınıyorum. Biz teröre karşıyız, teröristlere karşıyız, terörizme karşıyız, terör örgütlerine karşıyız. Bunları himaye eden biri varsa, kanatları altında saklayan biri varsa o Almanya'dır. Çok açık ortada. Ondan sonra da kalkıp Türk toplumunu suçlayan böyle bir şey yapıyor. Yani o ihbarı kimler yaptı, Alman istihbaratı mı yoksa Almanya'nın himayesinde olan terör örgütlerine yaptırıp Türk toplumunu suçlamak için bir algı operasyonu mu yapıldı, onu herkesin değerlendirmesi lâzım. Ben burada Tük toplumunu karalamak için teröristleri himaye eden bir yapının algı operasyonu yaptığını düşünüyorum."

 

Zeybekci Almanya'ya gidiyor

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya'da referandum etkinliklerine izin verilmemesine ilişkin, "İptal edilmesini kabul etmek mümkün değil. Yani böyle mazeret isterseniz, mazeret bulursunuz. Dilediğiniz yerde bir mazeret bulur, bir iptal gerçekleştirirsiniz." ifadelerini kullandı.

 

Almanya'ya gidip etkinliklerini yapacaklarını belirten Zeybekci, "Birazdan gideceğiz inşallah, bu faaliyetlerimizi yapacağız. Ben hiçbir sorun olacağına ihtimal dahi vermiyorum. Oraya gideceğiz, kardeşlerimizle, Denizlili hemşehrilerimizle buluşacağız, Özay Gönlüm'ü anacağız, ondan sonra da bütün vatandaşlarımızla buluşacağız, ülkemizin ve milletimiz geçmekte olduğu bu önemli süreçle ilgili inandığımız doğruları paylaşacağız" dedi.

 

Çavuşoğlu: Avrupalılar niye 'hayır' diyenlere sahip çıkıyor?

 

Antalya'da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Almanya ve Hollanda'da Türk bakanların referandum etkinliklerine izin verilmemesine tepkisini sürdürdü. Bakan Çavuşoğlu, bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye'yi yönetebilmek için Türkiye'nin zayıf kalmasını, bölünmesini istediklerini söyledi. Bu nedenle bu ülkeler tarafından PKK'nın desteklendiğini, Gülen örgütüne sahip çıkıldığını, önceki yıllarda da DHKP-C'ye kamplar açıldığını belirten Çavuşoğlu, "İşte bunları çok iyi düşüneceğiz. Niye 'hayır' diyenlere sahip çıkıyor Avrupalılar, 'evet' diyenleri engellemeye çalışıyorlar? Çok iyi düşünün" ifadelerini kullandı.

 

Bakan Çavuşoğlu, Ne Almanya'nın ne Hollanda'nın; kimsenin kendilerini korkutamayacağını ve engelleyemeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

 

"Demokratik hakkımızı gideriz her yerde kullanırız. Nasıl onlar gelip Türkiye'de kullanıyorsa ben de gider kullanırım. Ne derlerse desinler, onlardan korkmayız, onlardan yılmayız. Onların demokrasi, insan hakları konusundaki iki yüzlülüğünü de suratlarına vururuz, bugüne kadar yaptığımız gibi. Hiç endişe etmeyin, herkes haddini bilecek, herkes hukuka saygı duyacak. Demokraside, insan haklarında çifte standarttan uzak duracak. Kimse bize ders vermeye kalkmasın. Ve gideceğiz Avrupa'daki vatandaşlarımızla da buluşacağız. Bunu ne PKK hâini engelleyebilir ne de vatandaşlarımızla güçlü bağımızdan rahatsız olanlar engelleyebilir. Buradan bunu söylüyorum. Biz diyaloğa varız, dostluğa varız, ama bizimle dost olmak isteyenlerle."

 

Kaynak: AA, Al Jazeera

- Advertisment -