Ana SayfaHaberlerGündemBüyüme tahmini düştü

Büyüme tahmini düştü

 

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısıyla 2016-2019 Orta Vadeli Programı açıkladı. Yıldırım, 2016 yıl sonu büyüme beklentisinin yüzde 4,5’ten yüzde 3,2’ye çekildiğini açıkladı. Yüzde 7,5 enflasyon ile sezonu kapatmayı öngördüklerini de ekledi.

Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:

"2016 yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 4,5’ten yüzde 3,2’ye çekildi."

"2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını artıracağız. Vazgeçilmez hedefimiz, çünkü 2023 hedeflerine emin adımlarla giderken düşük büyüme oranı işimize yaramıyor. Bu, yüzde 5’in altında olmayacak."

 

"Orta Vadeli Program’ın 5 temel amacı var:

 

  1. İstikrar. Siyasi ve ekonomik istikrar. Siyasi istikrar var mı, var. Bunu 15 Temmuz’da gördük. Milletimizin desteği olduktan sonra istikrarı sürdürmek bizim görevimiz. Büyüme de kendiliğinden gelecek. Böylece kapsayıcı bir büyümeyi de gerçekleştireceğiz. Bu nedir? Büyümenin kalityesinden bahsediyoruz. Yani saman alevi gibi, birden bire büyüyorsunuz, tamamen tüketime bağlı… Bu kalıcı olmaz. Kalıcı, katma değer üreten bir büyüme altyapısını oluşturmak. Büyümenin çeşitliliğini ve kalitesini artırmak. Rekabet gücümüzü geliştirmek.
  2. Enflasyonu düşürmek. Bu yıl enflasyon beklentimiz değişmedi. Yüzde 7,5 enflasyon ile sezonu kapatmayı öngörüyoruz. Seneye daha da düşük; yüzde 6-6,5. 2018'de ise yüzde 5. Enflasyonu sürdürülebilir, düşük bir orana çekeceğiz. 
  3. Cari açık. Üretimi artırıp daha çok satacağız. Satarken azimli, alırken nazlı olacağız. Prensip bu. Cari açığı düşürmek için mevcut desteklerin dışında, ilave ihracat için ilave destek sağlayacağız. Eximbank’ın ihracatı destek bütçesini 3 kat artırarak 1 milyar dolara çıkaracağız. 2017 cari açık hedefi 4,2.
  4. Ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini artıracağız. Teknolojiye, yenilikçiliğe yatırım yapacağız.
  5. Mali disiplin. Bu vazgeçilmez. 2003’ten beri söylüyoruz. Savurganlık yok, nereye para lâzımsa onu vereceğiz. Öncelikleri iyi belirleyeceğiz. 10 seçim kazandık. Seçim var diye ipin ucunu bıraksaydık buralara gelemezdik. Seçimi değil geçimi düşünen bir iktidarız."
  6.  

"Büyümeye dâir 5 hedefimiz var. İnsana yatırımı sürdüreceğiz. Daha iyi eğitim sağlayacağız. İş hayatında da öğrenme sürecek. Kurumsal kalitemizi iyileştireceğiz. Devletin iş yapma alışkanlıklarını milletin beklentilerine uygun hâle getireceğiz."

 

2017 bütçesi 17 Ekim'de Meclis'e gidecek

 

"2017 senesi için bütçemizi yaptık, 17 Ekim’de Meclis’e sunacağız.

2017’de bütçe açığını yüzde 2’nin altında tamamlamış olacağız. 1,9’u hedefliyoruz."

 

"Yatırımları artıracağız"

 

"Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımdan olmaz. Yatırım ülkeyi geleceğe hazırlamaktır.

Kaynak problemimiz yok. 2017’de yatırımları 2016’ya göre artırmış olacağız."

 

Arabulucuk sistemi geliyor

 

"Arabuluculuk sistemi getireceğiz. Küçük hak ihlâlleri için bunu getireceğiz ve mahkemelerde sürünmeden oturup anlaşacaklar."

"Sadece bilirkişiye emanet edilmiş bir mahkeme sistemiyle bir yere varamayız. Bilirkişi bir destek unsuru olarak düşünülecek. Kanun tasarısı Meclis’te."

"FETÖ örgütüne bulaşmış binlerce kişi var ama hepsi darbeye karışmamış. O onun adını veriyor o onun. 15 Temmuz darbecilerinin yargılamaları süratle yapılacak."

"Finans, bilişim ve daha birçok alanda ihtisas mahkemeleri kurulacak."

"İstanbul Finans Merkezi’ni tam mânâsıyla hayata geçireceğiz."

"Esnafın iş yeri açması kolaylaştırılacak. Kapı kapı dolaşılmayacak. Tek merkezden makûl bir bedelle yapılmış olacak."

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -