Ana SayfaHaberlerGündemCanlı bombanın Sömer olduğu kesinleşti

Canlı bombanın Sömer olduğu kesinleşti

Ankara'da 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıda, DNA incelemesi sonucu açıklandı. Anadolu Ajansı'nın haberinde canlı bombanın Abdulbaki Sömer olduğunun DNA incelemesiyle kesinleştiği belirtildi. Saldırganın kendi oğlu Abdülbaki Sömer olduğunu bildiren Musa Sömer'den alınan DNA örneği, canlı bombanın cesedinden alınan DNA örnekleriyle eşleşti.

 

Anadolu Ajansı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, canlı bombanın Ankara Adli Tıp Kurumunda bulunan 80 parça halindeki cesedi defnetmeleri için yakınlarına tebligat çıkartacağını bildirdi. Ceset 3 gün içinde alınmazsa başsavcılığın talimatıyla gömülecek.

 

Anadolu Ajansı'nın savcılık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, soruşturma kapsamında tutuklanan ve saldırıda kullanılan aracı temin ettiği belirtilen otomobil hırsızlığı şebekesi, 10 Ağustos 2015'te İstanbul Sultanbeyli'de karakola ve 14 Ocak 2016'da Diyarbakır Çınar İlçe Emniyet Müdürlüğüne düzenlenen saldırılarda da otomobil temin etti. Ajans, 2005'te, 16 yaşındayken PKK’ya katılan Abdülbaki Sömer'in 2005-2014 yılları arasında Kandil'de bulunduğunu bildirdi.

 

Ayrıca patlamaya ilişkin yayın yasağı, yine başsavcılığın talebi üzerine kaldırıldı.

 

Saldırının faili

18 Şubat’ta açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu 17 Şubat’taki saldırıyı PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG mensubu Salih Necar'ın, PKK mensuplarıyla birlikte yaptığının "kesin bir şekilde ortaya çıktığını" duyurmuştu.

 

Saldırıyı 19 Şubat’ta üstlenen Kürdistan Özgürlük Şahinleri (Teyrêbazê Azadiya Kurdistan/ TAK) ise, saldırının 26 yaşındaki Vanlı üyesi Abdulbaki Sömer tarafından gerçekleştirildiğini ifade etmişti.

 

Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara saldırısının PYD-PKK bağlantılı olduğunun ortaya konduğunu söylemiş; "İsmi başka bir şey olabilir. İsminin başka bir şey olması meselenin gerçeğini değiştirmez. Bu kişi PYD bölgesinden Türkiye'ye giriş yapmış, kendisinin ibraz ettiği kimlikle bu şekilde Türkiye'de kayıt altına alınmış ve bu kimliğe bağlı olan kişinin iş birliği içinde olduğu bir zincir içerisinde de eylem PYD-PKK bağlantılı olarak ortaya konulmuştur" demişti.

 

Ölü sayısı 29'a yükseldi

Ankara'da 17 Şubat'ta askeri servis araçlarını hedef alan intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 29'a yükseldi. Saldırıda ağır yaralanarak İbni Sina Hastanesinde tedavi altına alınan 66 yaşındaki Aydın Dede Hayır, hayatını kaybetti. Hastanelerde 10 kişinin tedavisi ise normal servislerde devam ediyor. Yoğun bakım servisinde tedavisi süren yaralı bulunmuyor.

 

Saldırıya ilişkin soruşturma ise sürüyor. Soruşturma kapsamında polisin bugün yaptığı bir operasyonda 3 şüpheli yakalandı. Zanlılar, sağlık kontrolünden sonra Ankara Emniyet Müdürlüğüne getirilecek.

Saldırının ardından düzenlenen operasyonlarda farklı illerde 22 kişi gözaltına alınmış, şüphelilerden biri emniyette, 7'si savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakılmış, 14 kişi ise mahkemece tutuklanmıştı.

Kaynak: AA

- Advertisment -