Ana SayfaHaberlerGündemÇavuşoğlu: Objektif ve dengeli olun

Çavuşoğlu: Objektif ve dengeli olun

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda görüştü. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, “Biz, 'Bizim tarafımızda olun' demiyoruz. Doğru ne ise o. Objektif ve dengeli olun. Dürüst olalım" dedi.

 

Jagland ise, Avrupa Konseyi olarak Türkiye'nin bu süreci en iyi şekilde atlatması için elimizden geleni yapmamız çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

Çavuşoğlu: Objektif olun

 

Jagland’in darbe girişiminin hemen ardından Türkiye’ye ve demokrasiye verdiği desteğe teşekkür eden Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

 

"Bu darbe girişimi tam da Avrupa Konseyinin ve bizlerin bugüne kadar savunageldiği ve etrafında birleştiği değerleri hedef almıştır. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü hedef almıştır.”

 

Darbelerin Türkiye’nin uluslararası camiadaki pozisyonunu olumsuz değerlendirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’in AİHM’nin Türkiye üzerindeki rolünü kesinlikle kısıtlamadığını belirtti. Hukukun üstünlüğü ve insan hakları prensiplerinden vazgeçilmeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’ne ve AB üyesi ülkelere hitaben şunları söyledi:

 

“Bugüne kadarki yaklaşımlarıyla Türkiye'deki darbe girişimcilerine destek olmaktadırlar, onları daha da cesaretlendiriyorlar. Dolayısıyla maalesef bugüne kadarki yanlış tutumundan Avrupa Birliği'nin, birçok Avrupa ülkesinin de Avrupa basınının da vazgeçmesi gerekiyor. Biz, 'Bizim tarafımızda olun' demiyoruz. Doğru ne ise o. Objektif ve dengeli olun. Dürüst olalım."

 

Jagland: Darbe başarılı olsa Konsey üyeliği askıya alınırdı

 

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, girişimin ardında kimlerin olduğunun mutlaka ortaya çıkarılması gerektiğini belirtirken, "Bu örgütün Türkiye'deki kurum ve kuruluşlara, yargıya, orduya ne derece sızdığını ve demokratik değerlere karşı eylemlerinin ne derece etkili olduğunu Avrupa'nın çok net anlamadığını görüyoruz" dedi.

 

Türk halkının demokrasiye bağlılığı ile Avrupa’ya mesaj verdiğini söyleyen Jagland, Meclis’te partilerin birlik halinde duruşunun büyük önem taşıdığını ifade etti.

 

Darbenin başarılı olması hâlinde Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınacağını hatırlatan Jagland, “Zira darbecilerin ve darbeyi destekleyen kişilerin iktidarı elinde bulundurduğu bir ülkenin Avrupa Konseyine üye olma şansı yoktur" dedi.

 

"Varlığından haberdarız"

 

“Biz uzun zamandır bu örgütün varlığından haberdarız” diyen Jagland, “Bu yüzden kurum ve kuruluşlarda bir temizlik yapılması gerektiğini görüyoruz. Ancak sürecin hukukun üstünlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına uygun yapılması önemlidir" diye konuştu.

 

Jagland, Türkiye’nin bu süreçte Avrupa Konseyi uzmanlarıyla çalışmak istediğini duymaktan memnun olduğunu ifade etti, “Bunun, bu süreçte izlenecek en doğru yol olduğunu düşünüyorum" dedi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -