Ana SayfaHaberlerGündemCHP’de “neden Atatürk demiyorsun” tartışması

CHP’de “neden Atatürk demiyorsun” tartışması

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, katıldığı online toplantıda “Atatürk” yerine üç kez “Gazi Mustafa Kemal” deyince, CHP’nin ulusalcı kanadındaki isimlerden “Atatürk’ten rahatsız mı oluyorsun” tepkisi aldı. Kaftancıoğlu: Atatürk sizi sopayla kovalardı.

Geçtiğimiz 9 Eylül günü internet ortamında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda “Türk siyasetinde örgütün yeri ve seçimin güvenliği” başlıklı bir sunum yapan Kaftancıoğlu, bir buçuk saatlik konuşmasında Atatürk’e üç kez atıf yaptı. Bu atıflarda “Atatürk” değil, “Gazi Mustafa Kemal” ifadesini kullandı.

Sözcü gazetesindeki köşesinde bu toplantıya yer veren Serpil Yılmaz, eski Meclis Başkanvekili Uluç Gürkan’ın, Kaftancıoğlu’nun Atatürk’ten “Gazi Mustafa Kemal” diye bahsetmesine tepki gösterdiğini, “Atatürk adını kullanmamak tercihiniz mi” diye sorduğunu aktardı.

Kaftancıoğlu şu yanıtı verdi:

“Kişilerin isimlerinden söz ederken, belirli alışkanlıklarla bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşıyım. Yıllardır kullandığım gibi bu şekilde ifade etmek, kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum.”

Gürkan, Kaftancıoğlu’nun bu yanıtından “Kurtuluş Savaşı’nın lideri tamam; Cumhuriyet devrimlerine hayır” anlamı çıkarttı. Serpil Yılmaz’a, “Atatürk ifadesine kendisini ait hissetmeyen birisinin CHP’ye üye bile olmaması gerektiğini” söyledi.

Kaftancıoğlu’nun “çizdiği” Tuncay Özkan’dan tepki

Gazeteci İsmail Saymaz’ın iddiasına göre geçtiğimiz ay toplanan CHP Kurultayı’nda yapılan parti meclisi seçimlerinde, Kaftancıoğlu’nun seçilmemesi için uğraştığı CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan imalı paylaşımlarda bulundu:

Özkan, büyük harflerle “ATATÜRK” yazarak peş peşe Atatürk resimleri paylaştı:

“ATATÜRK zaferin adıdır. Yedi düveli geldikleri gibi gönderen O’dur. 30 Ağustos Meydan Muharebesi’nin  99. yılı kutlu olsun. 

Ordular yenilir millet yenilmez. Çünkü hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O Satıh bütün vatandır.

ATATÜRK- Mihri Müşfik’in fırçasından.”

“Başkomutan ATATÜRK.

İbrahim Çallı’nın fırçasından”

“Türkiye Cumhuriyet’ini kuran:

ATATÜRK

Feyhaman Duran’ın fırçasından”

“10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir”

CHP İzmir milletvekili Mehmet Ali Çelebi, CHP içindeki sosyal demokrat kanat olarak bilinen 10 Aralık hareketine atıf yaptı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ilan edildiği tarih olan 10 Aralık’a atıfla, “Kafası karışık olanlar iyi bilsin, bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir.” dedi.

“Partimizin bir il başkanı Atatürk demeyi tercih etmezmiş. Millet gönlüne koyup haykırdıktan sonra sen demesen ne yazar. Ama unutma burası CHP.

Kafası karışık olanlar iyi bilsin, Kafası karışık olanlar iyi bilsin, bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir. 

Mustafa Kemal’in askerleriyiz!”

Eski CHP milletvekillerinden “Atatürk”lü tweetler

Eski CHP Konya milletvekili Hüsnü Bozkurt:

“M.Kemal’in Askeri” olmayı reddeden, ATATÜRK soyadı ile de sorunlu bir CHP  İL BAŞKANI!!!”

Eski CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş:

“Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve partimiz CHP’nin kurucusudur. Adını her yerde ve her koşulda; onurla, gururla söyleriz. ATATÜRK’e bir kez daha saygı ve şükranımı sunuyor, ‘iki eseri’ne ve ismine her zaman sahip çıkacağımızı bir kez daha ilan ediyorum.”

Eski CHP Trabzon milletvekili Haluk Pekşen:

“Bütün kurucu liderler siyasal tarihte soyadlarıyla yer alırlar. Bu saygınlık kimsenin lütfuna bağlı değildir. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük devrimcisi, kurucusu ve liderini ismiyle anmak laubaliliği hiç kimsenin ne haddi ne de hakkıdır. ATATÜRK’e layık olmak da bir erdemdir.”

Kaftancıoğlu’ndan yanıt: “Atatürk sizi sopayla kovalardı”

Canan Kaftancıoğlu, gelen “Atatürk” tepkilerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla cevap verdi, “Atatürk hayatta olsaydı önce sizleri ve klavye Atatürkçülerini sopayla kovalardı” dedi.

Kaftancıoğlu’nun açıklaması şöyle: 

 “Şahsımı, Kenan Evren’in sözde Atatürkçülüğü’nden ayrıştırma çabamı bazıları anlamamazlıktan gelebilir ama başta CHP’liler olmak üzere halkımız beni de partimi de gayet iyi anlamaktadır. Atatürk’ü statik, donmuş yorumlara hapseden cuntacılara ve bugünün idealar dünyasındaki şaşkınlara karşı; hep ileriye bakan, aklı, bilimi ve devrimciliği öne çıkaran dinamik Mustafa Kemal Atatürk’ü sahiplenmeye devam edeceğim. 

“Atatürk’ü sömüreceğini sanıp kullananlar…”

“Varsın hiçbir üretimi olmayan, 83 milyonun ortak değerlerini yüzyıllarca sömüreceği mirası sanan ve aslında Atatürk’ü anlamayı değil daima “kullanmayı” tercih eden birileri bundan rahatsızlık duysun.”

“Cumhuriyet demokrasiyle taçlanacak” 

“Hakikate saygım gereği toplantının ses kayıtlarının toplantıyı düzenleyenlerde olduğunu hatırlatmayı görev sayarım. Hatırlamak isterim ki bugün fikri hür, irfanı hür kuşaklar, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracak maratonda koşmaktan başka bir onura, makama ihtiyaç duymazlar.”

Canan Kaftancıoğlu açıklamasında toplantıyı köşesine taşıyarak tartışmayı başlatan Sözcü yazarı Serpil Yılmaz’ı da eleştirdi.

 “Serpil Yılmaz itibarsızlaştırma operasyonu yaptı”

“Toplantıyla ilgili bugün Sözcü Gazetesi’nde Serpil Yılmaz’ın hazırladığı bir metinde ise şahsıma yönelik bir itibarsızlaştırma operasyonu yapıldığını gördüm. Evet söylediklerim yazılmış ancak devamında yapılan yorumlarla farklı bir noktaya daha doğrusu çekilmek istenen noktaya getirilmiş bir yazı vardı. Aynen cümlesinin yarısını manşete taşıyarak ve ses kayıtlarında da asıl önemli olanın cümlenin devamı olduğunu gören ancak göstermek istemeyenler tarafından Fazıl Say röportajında yapıldığı gibi. Söylediklerimi ve söylemediklerimi çarpıtmanın da tek başına yeterli olmayacağı düşünülerek bir “bilirkişi” olarak görüşüne başvurulan kişinin bana dair verdiği “CHP’ye üye bile olmaması gerekir” hükmü “habere” eklenmiş. Bu “haber” aslında “gazetecilik nasıl yapılmamalı” konusunda dersler barındırıyor. Keşke Serpil Yılmaz, toplantıyı daha dikkatli dinleyerek kurtuluş mücadelesini ve devamında Cumhuriyetin ilk yıllarında kalkınma devriminin nasıl başarıldığını toplantıda da aynı günkü konuşmasını birkaç kez referans gösterdiğim Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu zahmet edip dinleyebilseydi eğer şahsımın ve partimin Atatürk’e ve Cumhuriyete olan bakışını daha iyi idrak edebilirdi.”

- Advertisment -