Ana SayfaHaberlerGündemClinton ve Trump son kez karşı karşıya geldi

Clinton ve Trump son kez karşı karşıya geldi

 

Demokrat Parti'nin adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump, 8 Kasım'da gerçekleştirilecek seçim öncesinde, Nevada Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek münazarada son kez canlı yayında kozlarını paylaştı. Tartışma, Türkiye saati ile sabah 04:00'te başladı ve 1,5 saat sürdü.

 

Tartışmada, ülke güvenliğinden ekonomiye, dış politikadan adayların medyaya sızan ses kayıtları ve elektronik postalarına kadar farklı konular ele alındı.

 

'Seçimlere hile karışabilir'

 

"Seçim sonuçlarını kabul edecek misiniz?" sorusu üzerine Trump, 8 Kasım'da seçimleri Clinton'a karşı kaybederse sonuçları kabul edeceğini söylemek için henüz erken olduğunu ve bu konuda merak uyandıracağını dile getirdi.

 

Trump, "Seçimlere hile karışabilir. Sonuçları kabul etmeyebilirim." dedi. Clinton ise Trump'ın kaybettiği her yarışta aynı argümanı kullandığını belirtti.

 

Clinton, adayların seçim sonuçlarını kabullenmesinin ABD demokrasisinin temel taşlarından biri olduğunu kaydederek, "Trump korkunç." diye konuştu.

 

"Putin senden ve Barack Obama'dan çok daha zeki"

 

Tartışmada, geçen hafta medyaya düşen ve Trump'ın 2005 yılında içinde kadınlarla ilgili "müstehcen" ve "kaba" ifadelerinin yer aldığı video da gündeme geldi.

 

Trump, bu videonun yayınlanmasının ardından Clinton kampanyasının birçok kadını kendisine iftira atması için kullandığını hatta para verdiğini iddia etti.

 

Donald Trump'ın, konuşmasının bu bölümünde Clinton'dan bahsederken kullandığı "Sen ne kadar iğrenç bir kadınsın." ifadesi dikkati çekti.

 

Clinton'un aleyhinde ise Wikileaks dolayısıyla yayınlanan belgeler konuşuldu. Bunun üzerine Clinton, Rusya'nın ABD seçimlerini sabote etmek için devreye girdiğini ve Trump'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir kuklası olduğunu ileri sürdü.

 

Buna karşılık ise Trump, "Putin senden ve Barack Obama'dan çok daha zeki, bunu defalarca gösterdi. Bunu Suriye'de ve birçok uluslararası arenada gösterdi." ifadelerini kullandı.

 

Ayrıca Trump, Clinton'un başkan olması durumunda 4 sene daha ABD'nin Obama dönemi yaşamaya devam edeceğini ve bunun ülkenin iç ve dış politikası adına bir felaket olacağını savundu.

 

'İran size teşekkür mektubu yollayacak'

 

Dış politika tartışması esnasında, Clinton ile Trump'a Musul operasyonu hakkında sorular yöneltildi.

 

Obama'nın Irak politikasını sert bir dille eleştiren Trump, "Irak'ı İran'a teslim ettiniz. İran uzun zamandan beri bunu istiyordu. Size yakında teşekkür mektubu yollayacak." değerlendirmesinde bulundu.

 

Trump'ın, Obama dönemine yönelik "Obama rejimi" nitelemesi de dikkat çeken ifadelerinden biriydi.

 

'Meksika sınırlarında güvenliği artırmalıyız'

 

Tartışmada ayrıca, başkanlık seçimleri tartışmalarında sıkça gündeme gelen ülke sınırlarının güvenliği konusuna değinildi.

 

Meksika sınırına duvar öreceğini söyleyen Trump, ABD'nin güney sınırlarından yapılan yasa dışı girişlerin ülke güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu öne sürerek, "Meksika sınırlarında güvenliği artırmalıyız. Buradan gelen tehlike, Amerikalı ailelerin hayatlarını tehdit ediyor." ifadelerini kullandı.

 

Hillary Clinton da sınırlardaki güvenliğin artırılması fikrine katıldığını belirterek, çocukları Amerikalı ancak kendileri göçmen olan aileleri çocuklarından ayırmak istemediğini ve onların ABD'de kalması için elinden geleni yapacağını kaydetti.

 

Clinton, "Trump gibi insanlar göçmenlerden şikâyet ederler fakat kendi inşaatlarında, binalarında ise onları sömürürler. Bununla yetinmeyip onları ülkeden kovmakla tehdit ederler." diyerek rakibini eleştirdi.

 

Sanat, siyaset ve spor dünyasından çok sayıda ünlünün izleyici olarak katıldığı tartışma programında stüdyonun seyircilere ayrılan bölümünde, NBA'in efsane sporcularından Müslüman basketbolcu Kareem Abdul-Jabbar da yer aldı.

 

İlk iki tartışmanın galibi Clinton'dı 

 

Adaylar arasındaki ilk televizyon tartışması 27 Eylül'de gerçekleştirildi. Zaman zaman karşılıklı atışmaların sertleştiği 90 dakikalık tartışmanın galibi CNN anketine katılanların yüzde 62'sine göre deneyimli diplomat Hillary Clinton'dı. 100 milyona yakın izleyicinin takip ettiği ilk tartışmada Clinton, emlak zengini Trump'ı, "çılgın şeyler söyleyerek seçim kazanmaya çalışmakla" suçlamıştı. Eski Dışişleri Bakanı Clinton, "Sen kendi gerçekliğinde yaşıyorsun" dediği Trump'a "Barack Obama'nın Amerikalı olmadığı yalanıyla ırkçılık yapıyorsun" suçlamasını yöneltmişti. 

 

Trump ise Clinton'ın Beyaz Saray, Senato ve Dışişleri'ndeki tecrübeleriyle ilgili "Tamam şunu ifade edeyim, Hillary'nin tecrübesi var. Ama bu kötü, çok kötü bir tecrübe" demişti. Cumhuriyetçi aday, 'kötü tecrübe' eleştirisini "Tipik bir siyasetçi, laf çok, icraat yok. Kulağa hoş gelir ama çalışmaz" ifadeleriyle gerekçelendirmişti. 

 

"Seni hapse göndereceğim"

 

10 Ekim'de gerçekleştirilen ikinci tartışmaya ise, Trump'ın Clinton'a yönelik, "Seçilirsem seni hapse göndereceğim" ifadesi damga vurmuştu. Tartışma karşılıklı sert suçlamalar ve hatta tehditlerle geçmiş, Clinton'a elektronik postaların silinmesi olayı üzerinden ithamlarda bulunan Trump, konunun çok ciddi olduğunu ve Clinton'ın açık bir şekilde suç işlediğini ileri sürmüştü. Başkan olması halinde konuyla ilgili özel bir yargıcı görevlendireceğini anlatan Trump, Beyaz Saray'da olması halinde Clinton'ın hapse gireceğini ifade etmişti.

 

Trump'ın uzun yıllardır vergi ödemediği iddiasını bir kez daha yineleyen Clinton da "Bugüne kadar hiçbir Cumhuriyetçi için 'Başkanlığa ehil değil' dememiştim; ama Trump için diyorum" ifadelerini kullanmıştı. Trump ise Clinton'ın "sırtını Wall Street şirketlerine dayamış bir aday" olduğunu ve büyük firmalardan elde ettiği haksız desteklerle kampanyasını sürdürdüğünü savunmuştu.

 

CNN Televizyonu'nun ORC Araştırma Şirketi ile birlikte düzenlediği ankete göre adaylar arasındaki ikinci tartışmanın galibi yüzde 57 ile yine Hillary Clinton olmuştu. Tartışmada Trump'ın daha başarılı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 34'te kalmıştı.

 

Kaynak: Al Jazeera, AA

- Advertisment -