Ana SayfaHaberlerGündem'Çocukları kalkan yapmayın'

‘Çocukları kalkan yapmayın’

 

Diyarbakır Valiliği, 2 Aralık'tan bu yana sokağa çıkma yasağı ve operasyonların devam ettiği Sur ilçesinde çatışma bölgesinde kalan sivillerin tahliyesi ve örgüt mensuplarının teslim olması için 4. ve son kez güvenlik koridoru oluşturuldu. Operasyona ara verilmesine rağmen belirlenen sürede Sur'dan çıkan olmadı. Güvenlik güçleri, örgüt mensuplarına "Çocukları canlı kalkan olarak kullanmayın. Çocukların zarar görmesini biz de istemiyoruz. Operasyon bölgesinden çıkmak isteyen, kadın, çocuk ve yaşlı vatandaşlar ile diğer şahısların güvenli bir şekilde çıkmasını sağlamak için her türlü önlem alınmıştır" çağrısı yaptı. 1.5 saat içinden gelen olmayınca operasyonlar kaldığı yerden tekrar devam edildi.

 

Beklenen tahliyelerin olmaması üzerine kentin önde gelen sivil toplum örgütü temsilcileri Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile görüşerek, yasağın 24 saat kaldırılmasını istedi. Vali Aksoy, bunun mümkün olmayacağını belirterek saat 15:30 ile 17:00 arasında son kez ‘güvenlik koridoru' oluşturulacağını söylemişti.

 

Sivillerin tahliyesi ve  örgüt mensuplarının teslim olması için operasyonlara ara verildi. Silahların susmasın ardından, Diyarbakir Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği dört ayaklı minarenin bulunduğu sokakta tedbir alındı. Olası yaralı ve hastalara karşı zırhlı ambulans hazır bekletildi.

 

"Çocukları canlı kalkan olarak kullanmayın"

 

Polis ekipleri defalarca yaptoığı anonslar sonrasında askeri araçtan da şu anons yapıldı:

 

"Kamu düzenin sağlanması ve sizlerin can güvenliğiniz için bizlere yardımcı olmanız gerekmektedir. Şu ana kadar çıkanlara yardımcı olundu. Güvenlik güçlerimize teslim olan terör örgütü mensuplarının sağlık kontrolleri yapılmış diğer işlemleri de yapılmaya devam edilmektedir. Gerekli işlemler şeffafça yapıldı. Operasyon bölgesinden çıkmak isteyen vatandaşlarımıza her türlü kolaylık sağlanmaktadır. Çocukları canlı kalkan olarak kullanmayın. Çocukların zarar görmesini biz de istemiyoruz. Niçin bunları teslim etmiyorsunuz. Biz de endişe ediyoruz. Çocuklar, zarar gördüğü takdirde sizler, vicdani, ahlaki ve yasal olarak sorumlu olacaksınız. Operasyon bölgesinden çıkmak isteyen, kadın, çocuk ve yaşlı vatandaşlar ile diğer şahısların güvenli bir şekilde çıkmasını sağlamak için her türlü önlem alınmıştır. Operasyon bölgesinden tahliyeniz sağlanarak her türlü ihtiyacınız sağlanacaktır"

 

Ancak yapılan tüm çağrılara rağmen belirlenen saate güvenlik koridorunu kullanarak çıkan hiç kimse olmadı. Sürenin sona ermesinin ardından operasyonlara kaldığı yerden devam edildi. Saat 17.15 civarında Sur'da operasyonun devam ettiği bölgeden yeniden silah ve patlama sesleri yükseldi.

 

Kaynak: Al Jazeera

 

- Advertisment -