Ana SayfaHaberlerGündem'Çözüm süreci şeffaf yürütülmeliydi'

‘Çözüm süreci şeffaf yürütülmeliydi’

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Almanya temasları çerçevesinde başkent Berlin’deki özel üniversitelerden Hertie School of Governance’ta, Türkiye’de demokrasi ve AB ile mülteci anlaşması konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasından sonra katılımcıların sorularını yanıtlayan Demirtaş, "çözüm sürecinin neden başarısız olduğu" yönündeki bir soru üzerine, sürecin şeffaf yürütülemediğini, kurumsallaştırılamadığını ve topluma mâl edilemediğini söyledi. Demirtaş, "Geriye dönük baktığımızda nedir belki en çok hayıflandığımız mevzu… Müzakerelerin kurumsallaşması ve şeffaflığı. Biz bu konuyu çok daha önemsemeliydik" dedi.

 

Demirtaş, "Yeniden başlayacaksa ki hemen başlamalı bize göre, bu hatalardan dersler çıkararak hepimiz daha kalıcı mekanizmalar kurmalıyız müzakere süreçleri için, daha güvence almalıyız. Kişilere bağlı olmaktan çıkmalı müzakere süreçleri, biraz kurumsallaşmalı ve topluma mâl olarak o şekilde yürümeli" diye konuştu.

 

Almanya'ya eleştiri

 

Türkiye’deki son gelişmeler ve Güneydoğu’daki PKK operasyonları konusunda AB’nin ve Alman hükümetinin yaklaşımını da eleştiren Demirtaş, şöyle konuştu:

 

"AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’nın bu konuda tek bir cümle henüz kurmamış olması, herhalde eleştirilmesi gereken bir durumdur. Tarafların bir an önce silahlı yöntemlerden vazgeçip yeniden müzakere görüşme, diyalog masasına, barış sürecine dönmesini teşvik etmek herhalde içişlerine müdahale değildir. Bu konuda cesur davranmak, tarafları barışa zorlamak, herhalde şiddete, teröre destek değildir. Barış konusunda daha cesur olmasını biz bekliyoruz. Almanya’nın da, AB’nin de kurumsal olarak bu konuda daha teşvik edici, barış isteyenleri cesaretlendirici bir tutum almasını bekliyoruz."

 

"Çok aleni kişisel intikam, düşmanlık"

 

Demirtaş, Almanya temasları çevresinde başkent Berlin’de Yeşiller Partisi Federal Meclis eş başkanları Katrin Göring-Eckardt ve Anton Hofraiter ile Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth ile de bir araya geldi. Görüşmeye Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da katıldı.

 

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bir açıklama yaptığını ve Anayasa değişiklik teklifinin bugün, yarın Meclis’e sunulacağını söylediğini hatırlatan Demirtaş, “Çok aleni bir kişisel intikam, kişisel düşmanlıktır. Bu siyasi olarak öç almak için yargıyı kullanmaktır. Mertçe bir tutum değil” ifadesini kullandı.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu grup toplantısında, dokunulmazlıklarla ilgili imzaların tamamlandığını söylemiş, "Bugün, yarın teklifimiz Meclis'e sunulacaktır" demişti. Muhalefetten destek isteyen Davutoğlu, "Kimse ileride, pişman olacağı bir adım atmasın" diye konuşmuştu.

 

"Almanya, PYD’ye destek olabilirdi"

 

Yeşiller Partisi Federal Meclis Eş Başkanı Anton Hofreiter’in kendilerinden neler beklediğine ilişkin bir soru üzerine de Demirtaş, şunları söyledi:

 

"Türkiye’de Kürt barış sürecinin yeniden canlanması için teşvik edici, iki tarafı da cesaretlendirici bir politikayı açık bir şekilde geliştirmesi gerekiyor Almanya hükümetinin. Suriye’de de barış süreci için daha katılımcı, daha aktif bir politika izlemeli. Örneğin Cenevre’de PYD görüşmeci taraf olarak masaya kabul edilmediğinde bunun Suriye’de barışı sağlamayacağını Almanya’nın görmesi ve buna aslında destek olması lazımdı. PYD’ye destek olabilirdi. Çünkü bu Suriye’deki barışı sağlamak için önemli bir adımdı. Mülteci sorununu çözebilmek için de mutlaka o tür işlerde daha gerçekçi politikalar üretilmesi gerekiyor."

 

Demirtaş daha sonra Sol Parti Federal Meclis grup toplantısına katıldı.

 

İki günlük ziyaret için Almanya’ya giden Demirtaş, temaslarının ilk gününde Federal Alman Meclisi Başkanı Norbert Lammert tarafından kabul edilmiş, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ile bir araya gelmişti. Demirtaş ayrıca iktidar ortakları Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’den milletvekilleriyle buluşmuştu.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -