Ana SayfaHaberlerGündemÇukurca'nın perde arkası ortaya çıktı

Çukurca’nın perde arkası ortaya çıktı

 

Sayının bu kadar yüksek olması ve çatışmaların uzun sürmesinin nedeni ise PKK'nın kış gelmeden önce büyük gruplar halinde Türkiye'ye girmeye çalışması olarak açıklandı. Habertürk'ün haberine göre terör örgütü, girişlerden önce sınır geçişlerindeki foto kapan ve baz istasyonlarını tahrip etti.

 

200-250 kişilik 6 grup

 

Son bir ay içinde 200-250 PKK’lıdan oluşan 6 grup Türkiye’ye doğru hareketlendi. Hava Kuvvetleri’nin bombalamalarına rağmen, bu gruplardan 3’ü ile geçiş noktalarında sıcak temas sağlandı. Kalabalık gruplar halinde sınırı geçmeye çalışan PKK’lıların amaçları şuydu:

 

– Suriye’deki PKK/YPG’lileri rahatlatmak. Türkiye’ye girip belli bölgelerde yeniden terör ortamı oluşturmak, güçlerini tahkim etmek; bunlardan biri Tendürek. Aynı zamanda Suriye’deki ve Türkiye’deki teröristlerin moral motivasyonunu artırmak.

– Geçen yıl temmuz ayında TSK’nın İkiyaka Dağları’nda başlattığı operasyonla elde ettiği üstünlüğe darbe vurmak. Buraya geçip hâkimiyeti sağlayarak Irak’ın kuzeyinden daha rahat terörist geçişi gerçekleştirmek, Suriye’deki güçlerini rahatlatmak.

– TSK, kış tertiplenmesine geçmeden önce kritik noktaları tutmak. Bu amaçla Dağlıca ile Çukurca arasındaki Kale Tepe bölgesine 50 kadar terörist yerleşmişti. Sonra 200 terörist gönderildi. Bunların önemli kısmı yolda TSK tarafından vuruldu.

– Geçiş noktalarını ele geçirerek kış aylarında lojistik olarak daha kolay baskın eylem potansiyeli oluşturabileceklerdi zira TSK’nın kışın operasyon yapması daha zor olacaktı. Hava Kuvvetleri Suriye’deki harekâta rağmen burayı da ihmal etmedi. Teröristler baskınla vuruldu.

– Kalabalık terörist gruplarının bir kısmı kuzeye Van’a, diğer kısmı ise batıya Beytüşşebab’a gidecekti. TSK’nın ağır zayiat verdirdiği grup Van’a gitmeye çalışan gruptu. İl-ilçe merkezlerinde toplanıp buralardan dağılacaklardı. Çukur-barikat eylemlerinin de önü açılacaktı.

Atağa geçen birlikler 

Kış öncesi başlatılan terörle mücadele harekatında, İkinci Hudut Tugayı, PKK’lıları Cudi’de vurdu. 3. Hudut Tabur Komutanlığı, Yüksekova’daki 3. Piyade Taktik Tümeni, İkinci Komando Tugayı, Birinci Komando Tugayı, Bolu Komando Tugayı ile 34. ve 48. Hudut tugayları atağa geçti. Operasyonu Yüksekova 3. Taktik Piyade Tümen Komutanlığı’na atanan Tuğgeneral Metin Tokel yönetiyor. Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova hastaneleri operasyon sürecinde alarma geçirildi.

- Advertisment -