Ana SayfaHaberlerGündemDarbe girişiminin maliyeti 300 milyar lira

Darbe girişiminin maliyeti 300 milyar lira

 

Bir grup gazeteciye konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, piyasaların 15 Temmuz darbe girişiminden nasıl etkilendiğini değerlendirdi. Tüfenkci, yaptıkları ilk hesaplamalara göre, darbenin ekonomiye maliyetinin 300 milyar lira olduğunu söyledi.

 

"Savaş uçakları, helikopterler, silahlar, bombalar, binalar; 300 milyar lira. Belki az bile söylüyorum, daha da artabilir. Tabii orta vadede tüm maliyet çıkacak. Örneğin, yurt dışından siparişler iptal oldu. Adamlar gelemedi. Çünkü darbeciler Türkiye’yi üçüncü dünya ülkesi görüntüsüne soktu. Sokaklarda tankların olduğu, Meclis'in bombalandığı görüntülerden sonra gelmiyorlar. Bütün bunların tüm maliyeti orta vadede çıkacak."

 

"Turizm şirketlerinden vatandaşlara anlayış bekliyoruz. Onlar da zor bir dönem geçiyorlar biliyoruz. Ama, bu dönemde asil bir duruş sergileyen millete karşı onlardan da asil bir duruş sergilemelerini bekliyoruz. Sektör zor durumda, terör olayları, Rusya krizi, darbe girişimi. Biz de bakanlık olarak üstlerine gidersek nefes alacakları yeri kalmaz. İzin yasağı nedeniyle 1 milyon rezervasyon iptal edilmiş. Ama bundan sonra turizm de toparlayacak."

 

"Millete teşekkür etmek lâzım. Darbe başka ülkelerde olsa, bu piyasalar bir haftadan önce açılmazdı. Türkiye’de Cuma günü darbe girişimi oldu. Pazartesi, bankalar, borsalar, ürün piyasaları, ticaret merkezleri açıldı. Faizler olağanüstü artmadı. Borsa sınırlı düştü. Büyüme oranını ya da ihracat rakamlarını revize etme gereği yok. Millet sağlam durdu. Pazartesi gününden itibaren 10 milyar dolar bozduruldu ve bankaya yatırıldı. Bu da doların normal seyrinde gitmesine neden oldu. Yabancılar çok yüklü çıkışlar yapmadı."

 

"FETÖ’yü çok iyi anlatmalıyız"

 

Yurt dışında tüm yaşananları anlatan bir tanıtım atağına geçeceklerini de belirten Bakan Tüfenkci, "Bizim elimizde müthiş bir direniş öyküsü var. Bunu doğru kodlarla çok iyi anlatmamız lâzım. Bunun için iş adamları, sanatçılar, sporcular, siyasiler seferber olacak. Biz doğru bilgiye vereceğiz, onlar anlatacak. Bizim suratle bir organizasyona girmemiz lâazım. TOBB, TESK gibi kurumları da kullanmamız lâzım. FETÖ’yü çok iyi anlatmalıyız. FETÖ’nün nasıl bir terör örgütü olduğunu anlatacağız" dedi.

 

"Fethullah Gülen’i yarı tanrı kabul ediyorlar"

 

Bakan Tüfenkci ayrıca, "Sapkın bir dini inanışları var. Fethullah Gülen’i yarı tanrı kabul ediyorlar. Sapkın inançlarını bu millete enjekte etmek için bu darbeyi yaptılar. Otoriter bir yapı kurarak, zorla milleti dizayn etmek istediler. Beyinleri ele geçirilmiş insanlar bunlar. Hipnoz olmuşlar. Adam diyor ki 'Benim tek görevim kendimi gizlemek'. Amaca ulaşmak için her şeyi yapar bunlar" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Hürriyet, Türkiye gazeteleri

- Advertisment -