Ana SayfaHaberlerGündemDavutoğlu: Türkiye’deki 50 bin Uygurun Tacikistan üzerinden Çin’e iade edileceği iddia ediliyor,...

Davutoğlu: Türkiye’deki 50 bin Uygurun Tacikistan üzerinden Çin’e iade edileceği iddia ediliyor, bu tarihe ihanettir

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Ardahan 1. Olağan Kongresi’nde konuştu.

Davutoğlu’nun gündeminde Türkiye’deki Uygurların Tacikistan üzerinden Çin’e iade edildiği iddiaları vardı:

“Basına düşen haberlerde, Türkiye’deki 50 bin Uygur kardeşimizin Tacikistan’a, oradan da dolaylı olarak Çin’e gönderilmesi için çalışma yapıldığı söyleniyor. Bu tarihe ihanettir. Uygur kardeşlerimiz bu topraklara Çin’in zulmünden kaçmak için gelmişlerse, onları tekrar Çin’e iade etmek, Stalin’e iade edilen Azerbaycanlı kardeşlerimiz gibi bizim yüreğimizi yakar, bu toprakları muzdarip hale getirir. İktidarın bir küçük ortağı var ya, Çin’in Türkiye sözcüsü olan, Doğu Türkistan’daki toplama kamplarını öven, 28 Şubat artığı olan ortak. Anlaşılan bugünlerde Sayın Cumhurbaşkanı esas ortağı MHP’yi bırakıp küçük ortağının peşinden gitmeye karar vermiş.”

İngiliz Telegraph gazetesi haber yapmıştı

Davutoğlu’nun dile getirdiği iddia  ilk olarak Daily Telegraph gazetesinde çıkmıştı. Gazetenin  haberine göre, Türkiye’ye sığınan 50 bin Uygur Türkü, Tacikistan gibi Çin ile iade anlaşması olan ülkelere iade ediliyor ve buradan Çin’e gönderiliyor. Telegraph, Uygurların Tacikistan gibi Çin’e iade edilmelerinin yasal açıdan müsait olduğu ülkelere gönderildiğine dair birkaç olayın belgelendiğini öne sürdü.

İzmir’de bir geri gönderme merkezine alınan 59 yaşındaki Kaşgarlı Aimuzi Kuwanhan’ın pasaportu olmadan Tacikistan’a yollandığınin ortaya çıkması üzerine, sınırdışı edilerek Çin’e iade edildiği ileri sürülmüştü.

İngiliz gazetesinin haberinde Türk yetkililerın sınırdışı iddialarını reddettiği yazarken, kötü ekonomi ve AB ile bozulan ilişkilerin birçok ülkeyi Çin’le yakınlaşmaya ittiği vurgulanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü direktörü Kenneth Roth da sosyal medya hesabından bu iddiaları paylaşarak Türkiye’yi eleştirmişti.

- Advertisment -